Van den vos Reynaerde (boek 4)

Dit boek heet van den vos Reynaerde en de auteur is onbekend, er zijn namelijk veel schrijvers van dit boek op internet te vinden. De auteur die het eerst verscheen was Paul Biegel en een  andere auteur die gegeven wordt is “ene Willem Dit boek is uitgegeven door Uitgeverij Taal & Teken, Leeuwarden en de eerste druk was ergens in de 13e eeuw. Het boek heeft 104 bladzijden en het thema is kritiek op de mensenmaatschappij. Ik verwachtte van dit boek dat het een goede kijk zou geven op de maatschappij van Nederland in de middeleeuwen en hoe de mensen dat vonden.

In het bos houdt Koning Nobel een hofdag. Alle dieren komen daar naartoe, behalve één. Reinaert de vos komt niet naar de hofdag maar blijft met zijn vrouw en kinderen in zijn burcht; Maupertuus. Alle dieren die wel zijn gekomen, beklagen zich bij de koning over wat Reinaert hen allemaal aangedaan heeft. Hij heeft kinderen doodgebeten, etensvoorraden opgegeten en dingen kapot gemaakt. Hoewel zijn neef voor hem pleit en zegt dat Reinaart een boetekleed draagt en al een jaar geen vlees heeft gegeten, zijn de dieren heel boos op hem. Als de koning dit allemaal hoort, wordt Reinaert ontboden op het hof. Bruun de beer is de eerste die op hem af gestuurd wordt. Hij komt bij Reinaert aan en als Reinaert hem ziet bedenkt hij direct een list om van hem af te komen. Hij maakt gebruik van Bruuns gulzigheid en vertelt hem dat er een boom is waar heel veel honing in zit. Bruun heeft daar wel oren naar en kruipt in de boom. Hij komt vast te zitten in de boom. Helaas ontdekt een boer hem en samen met iedereen uit het dorp slaan ze erop los. Bruun weet te ontkomen maar verliest daarbij wel het vel van zijn snuit, oren en poten. Hij komt gehavend terug bij de koning. Dan wordt Tybeert de kater erop af gestuurd. Tybeert heeft al geen zin meer als hij Bruun ziet, maar gaat toch. Ook hem weet Reinaert in de val te lokken. Hij zegt hem dat hij vette muizen heeft gezien op een boerderij. Die zijn er ook echt, alleen Reinaert weet dat er een val staat. Helaas trapt Tymbeert erin en zit hij gevangen. De pastoor komt naakt naar beneden en slaat erop los. Tymbeert springt op hem af en bijt één van zijn ballen eraf. Als laatste wordt Grimbeert op Reinaert af gestuurd. Op zijn uitnodiging gaat hij wel in en hij komt voor de koning. Die besluit hem op te laten hangen. De vrienden van de koning, waaronder de wolf Izengrijn, gaan op weg de galg te halen. Ondertussen bespeelt Reinaert de koning en zijn vrouw met zijn beste list. Hij vertelt dat Izengrijn, zijn eigen vader en Bruun de beer de koning willen afzetten en een schat hebben gevonden. Hij vertelt dat hij de schat heeft gestolen en als enige weet waar die ligt. Hoewel de koning hem eerst niet gelooft, haalt zijn vrouw hem over. Ze laten Reinaert vrij en hij geeft aan dat hij op pelgrimstocht wil. Er wordt een tas voor hem gemaakt uit het vel van de rug van Bruun (die inmiddels vastgebonden is) en hij krijgt schoenen van de huid van de poten van Izengrijn en zijn vrouw Hersinde. Als hij weggaat worden Cuwaert en Belijn met hem meegestuurd. Hij neemt Cuwaert mee naar binnen in zijn hol als hij zijn vrouw gaat halen. Daar bijt hij hem dood. Hij stopt zijn hoofd in de pelgrimstas en geeft die aan Belijn. Hij zegt dat hij er niet in mag kijken maar hem aan de koning moet geven en zeggen dat er een brief in zit die hij zelf opgesteld heeft. Belijn geeft de tas en ze komen erachter dat Cuwaert is vermoord. De koning betreurt het erg dat hij in de val is getrapt en biedt zijn excuses aan aan zijn vrienden Izengrijn en Bruun. Ze besluiten dat ze Reinaert ten alle tijden mogen aanvallen als ze hem zien.

Het boek is een leuk boek om te lezen, want de personages zijn erg sterk en hebben echt een betekenis, aangezien de dieren voor bepaalde soorten mensen staan en voor bepaalde persoonlijkheden.
Ook is het erg prettig dat bij de vertaling het origineel zit. Zo kun je het verhaal in het oud Nederlands ook lezen en kun je het verhaal erachter ook beter vinden en begrijpen.
Het jammere aan dit boek is dat als je niet aandachtig leest, dat je heel snel het verhaal verliest en niet goed meer weet waar het verhaal nou over ging, en in hoeverre het verhaal loopt.
Hoewel ik persoonlijk vind dat tieners zich niet hiermee bezig moeten houden. Volgens mij is dit niet het meest interessante dat ik ooit gelezen heb.  Echte fanatiekelingen die taalonderzoek doen of dergelijke zullen hier alvast meer in geïnteresseerd zijn dan ik. Dierenverhalen worden al eeuwenlang verteld. Er zit dan ook een moraal in die eigenlijk een wijze levensles zou moeten bevatten. Voor mij behoort dit tot de sprookjes en alle andere verhalen voor kleine kinderen. 

Ik raad dit boek aan om te lezen. Ondanks dat er zo veel goede boeken zijn tegenwoordig, hierin zie je toch de geschiedenis van Nederland terug. Je kan het niet vergelijken met de boeken tegenwoordig, maar het is niet minder goed dan de boeken van nu. 

 

 

3 reacties op “Van den vos Reynaerde (boek 4)

 1. Dag Jamie,
  Leuk dat je een recensie over de Reynaerd hebt geschreven. Het begin is wat raar. Je weet toch dat het een boek uit de Middeleeuwen. Dan kan Paul Biegel toch niet de schrijver zijn ? Wees kritisch op wat je vindt op internet en denk goed na.
  Je zegt aan het begin dat “Ik verwachtte van dit boek dat het een goede kijk zou geven op de maatschappij van Nederland in de middeleeuwen en hoe de mensen dat vonden.”. Heb je daar nu zicht op, is je verwachting uitgekomen?
  En je zegt “ie je toch de geschiedenis van Nederland terug” Wat zie je dan terug? Wees daar wat duidelijker in.
  Geef je me nog antwoord op deze vragen? Je kan deze recensie aanvullen en mij laten weten wanneer je het hebt aangevuld.
  De verhouding samenvatting-recensie is wat onevenwichtig. De recensie moet langer zijn dan de samenvatting. Het gaat erom wat jij van het boek vindt, waarom je die mening hebt en of je het boek (niet) aanraadt aan anderen of sommigen. Volgende keer daar aan werken.
  Bedankt voor je recensie.

  • Ik heb de boeken niet op volgorde gelezen. Dit is het eerste boek wat ik gelezen heb. Maar het staat als boek 4

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>