Rivieren (Boek 5)

Rivieren is een verhalenbundel met drie verhalen: Een hedendaags acteur maakt een kanotocht in de Ardennen om zijn mislukte kunstenaarsleven en zijn alcoholisme te overdenken, maar wordt meegesleurd naar een onverwacht einde.
In de levens van twee vlottervrienden in de late negentiende en begin twintigste eeuw waarin klassenverschillen en broodroof belangrijk zijn, staan de Main en de Rijn centraal.
Het land van twee Franse families, hugenoot en katholiek, wordt gescheiden door een beek die al eeuwen voor heftige rivaliteit zorgt.
Gebrek aan controle of grip op het leven staat centraal in alle drie de novellen.
Niet alleen de rivier, ook natuur in bredere zin en elementen als lucht en vuur spelen een rol in de bundel. Ook motieven als seksualiteit, dood en liefde komen in de verhalen voor. En door de situering van de laatste twee novellen rond de twee wereldoorlogen speelt antisemitisme in beide verhalen ook op de achtergrond mee.

Drie novellen in een boek is bij mij vragen om problemen. Ik kan niet goed genoeg in een verhaal komen en dan is het al voorbij en ben ik al bij het volgende verhaal. Dit had ik vooral in dit boek. Ik begon met de acteur, ik wist niet wat er aan de hand was met die man en de clue werd ook niet echt uitgelegd. En hopla ik was in het volgende verhaal aan het dwalen en mezelf nog steeds aan het afvragen wat er nou mis was met die man. Zo was dat met alle drie de verhalen voor mij.

De schrijfstijl van de verschillende verhalen verschilt een beetje en dat is heel prettig. Als je een boek leest en je vindt de schrijfstijl niet fijn dan is dat heel vervelend. Nu verandert het en kan je dus makkelijk schakelen tussen verhalen. De verhalen worden boeiend verteld en zijn best spannend, maar zoals eerder vernoemd vond ik ze niet echt af.
Het is voor mij echt de opbouw van het boek dat mij een vervelend gevoel geeft. De opbouw is redelijk rommelig. De verhalen hebben geen doorloop of overeenkomsten naast het onderwerp rivieren. Ze hadden net zo goed apart uitgegeven kunnen worden nadat er meer achtergrondinformatie en meer verhaallijn geschreven zou zijn.

Ik geef dit boek een: 4.5/10

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>