Mijn Leesautobiografie

Wie ben ik?

Ik ben Jasper Blokdijk en ik ben 15 jaar oud. Ik woon in de seizoenenbuurt in Almere-Buiten. Dat is ongeveer een kwartier met de fiets van school vandaan. Ik woon daar met mijn broertje en mijn ouders. Ik en mijn broertje zijn beide in Almere geboren. Mijn vader in Amsterdam en mijn moeder in Eindhoven. 

Lezen vroeger

Vroeger werd ik best wel vaak voorgelezen. Elke avond lag ik in het bed van mijn ouders te luisteren en mee te kijken naar mijn vader. Welke boeken dat waren weet ik niet precies meer.

Mijn ouders vinden het leuk om te lezen. Ze lezen bijna elke dag. Mijn vader schrijft ook kleine verhalen. Mijn vader leent best wel veel boeken van de bibliotheek, maar mijn moeder download haar boeken met een e-reader. We zijn allemaal lid van de bibliotheek alleen lezen ik en mijn broertje niet zo heel veel. Maar als ik lees, lees ik het liefst fictieve boeken, zoals The Hungergames of The Maze Runner.

Vroeger las ik best wel veel en kreeg ik ook vaak boeken voor Sinterklaas of Kerstmis. Ook kocht ik zelf wel veel boeken. Ik denk dat ik minimaal wel 50 boeken in mijn kamer heb staan.

Van de basisschool kan ik me nog herinneren dat we werden voorgelezen tijdens het eten. We zaten allemaal aandachtig te luisteren. Ik heb in groep 2 of 3 echt leren lezen. Dat deden we met kleine boekjes van ongeveer 10 bladzijdes. Ik vond die boekjes altijd heel leuk om te lezen. Ook las ik op de basisschool nog heel veel boeken. Ik las vooral thuis heel veel, omdat op school niet heel veel leuke boeken waren. Ook nam ik boeken van huis mee naar school, omdat ik dat leuker vond. Ik vond Harry Potter en Het Leven van een Loser de leukste boeken op de basisschool.

Sinds ik op de middelbare school zit lees ik niet heel veel boeken meer. Dat komt omdat ik het drukker heb, maar ook omdat ik andere interesses heb ontwikkeld. Ik lees nu eigenlijk alleen nog maar boeken voor school. Ik denk dat ik daardoor wel moeilijkere boeken ben gaan lezen om mijzelf een beetje uit te dagen.

Lezen nu

Ik lees op dit moment niet echt meer voor mijn plezier. Ik heb nog wel een aantal boeken in mijn kast staan die ik nog niet gelezen heb. Af en toe lees ik daar een hoofdstuk uit, maar dat gebeurt ook amper. Als ik lees doe ik dat meestal ‘s avonds.

Ik denk dat een van de laatste boeken die ik heb gelezen ‘De Jongen in de Gestreepte Pyjama’ was. Ik vond dat best wel een interessant boek. De laatste boeken die ik echt voor mijn plezier heb gelezen, waren de boeken van de Grijze Jager. Ik vond dat hele leuke boeken met best wel veel spannende momenten.

Ik heb nog nooit een boek weggelegd omdat hij te moeilijk voor mij was. Ik heb wel boeken weggelegd omdat ze niet interessant en spannend vond. Ik kan me de namen van deze boeken alleen niet meer herinneren.

Als ik naar boeken zoek, kijk ik meestal naar het onderwerp en het genre. Soms kijk ik ook naar recensies van een boek. Bij mij moeten boeken voldoen aan een spannend verhaal waar ik in kan blijven zitten. Als een boek niet spannend is, vind ik het moeilijk om te blijven lezen. Verder vind ik de genres Fantasy of Science-Fiction altijd wel leuk om te lezen.

Ik vind het niet heel leuk dat ik moet gaan lezen voor mijn leerlijst. Ik doe namelijk veel liever andere dingen en het kost best wel veel tijd. Ik verwacht ook dat volwassenenliteratuur veel moeilijker wordt dan wat ik tot nu toe heb gelezen.

Mijn leesniveau

Volgens mij zit ik nu op leesniveau 2. Ik zit sowieso niet meer in leesniveau 1. Ik heb wel ervaring met fictieve boeken en die vind ik af en toe nog wel leuk om te lezen. Ook heb ik een goed leestempo. Ook ben ik nog geen niveau 3, omdat nog niet echt ervaring heb met literaire romans. Interesse in onderwerpen in de wereld van volwassenen heb ik ook niet echt en een discussie over een boek houden vind ik nog wel lastig. Ik kan wel een aantal dingen bij mij terugvinden als ik kijk naar niveau 2. Ik vind fictieve boeken wel leuk en ik wil me met het lezen vooral ontspannen.

Dit was mijn leesautobiografie. Ik hoop dat je iets over mij en mijn leeservaringen te weten bent gekomen.