Nederlands boekverslag 10

Gimmick!
Door: Joost Zwagerman

Samenvatting.

Dit boek gaat over een groep jonge kunstenaars (voornamelijk Walter Raamsdonk) rond de jaren 70 tot 80. Het is een boek vol met geld, drugs en seks.. en gevloek. Het hoofdpersonage Raam heeft zijn vriendin Sam verloren en zit er nogal doorheen. Zijn vriend Groen pept hem op. En met het kunstenaarsgroepje gaan ze naar een nieuwe hippe discotheek, de Gimmick! Groen heeft allemaal plannen om het helemaal te gaan maken in de kunstenaarswereld en neemt Raam erin mee.

Samen vertrekken ze naar de Canarische eilanden, de ‘hemel’ voor kunstenaars. Maar… ook hier gaat het goed mis, ze ontmoeten allemaal bekende kunstenaars en genieten van het eiland. Maar aan de andere kant raakt Raam ook alleen maar depressiever en vind er een enorme chaos plaats. Hierna besluiten Raam en Groen naar New York te gaan om weer te proberen een nieuw leven op te bouwen. Maar natuurlijk gaat het ook hier niet lekker, ze hebben wat exposities waar vooral Groen erg trots op is maar Raam wilt alleen maar overal weg.

Mijn mening.

Ik vond dit boek erg leuk om te lezen. Het is vooral een erg grappig boek om alle onzin die het gezelschap meemaakt, heb dan ook zeker een paar keer flink zitten lachen. Maar verder… Is het een beetje een raar verhaal dat ergens ook wel weer een beetje eenzijdig is. Ook was het een vrij treurig boek maar kwam er niet echt een gevoel van medeleven.

Cijfer: 6 v/d 10.
Het was al met al een leuk boek, maar het had zeker beter gekund. Meer verdieping in de personages was een mooi begin geweest, maar misschien heeft de schrijver dit juist expres gedaan. Om de levensstijl van de kunstenaars ‘sneller’ te doen lijken. Ik begon er met veel plezier aan (en heb het zeker ook met veel plezier gelezen!!) maar na 3 kwart begon het dus een beetje eenzijdig te worden. Een andere reden voor het lage cijfer is dat het een enorm (…) einde had, maar dan serieus ook enorm (…). Wellicht is dit boek wel iets voor mensen die graag over de jaren 70 & 80 lezen en vooral van gekke boeken houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>