Nederlands boekverslag 11

Bint
Door: Ferdinand Borderwijk

Samenvatting.

Het verhaal Bint gaat over een school die onder een ‘ijzer’ regime door rector Bint word geleid, er heerst tucht & orde. Meneer de Bree is nieuw op Bint, nadat klas 4D de vorige docent Nederlands heeft weggepest (de favoriete klas van Bint). Deze klas staat over de hele school en onder alle docenten bekend als de meest ellendige klas van allemaal. Bint krijgt onder andere deze klas die vanaf dan word benoemd met “de hel”. Bint verklaart meteen de oorlog aan de klas en de klas gehoorzaamt.

Na een paar weken gaat er een gerucht dat een bepaalde leerling zelfmoord zal plegen als hij een slecht cijfer zal halen. De leraren besluiten dit gerucht nietig te verklaren en geven gewoon het cijfer (typisch regime van Bint), de leerling pleegt zelfmoord. Na aanleiding van de zelfmoord is er na de kerstvakantie een opstand die door de hel en de Bree word neergeslagen. aan het eind van het schooljaar heeft Bint het er (soort van) helemaal mee gehad. Hij verlaat de school, er komt een nieuwe rector en de Bree tekent nietsvermoedend een contract voor een nieuw schooljaar. Klas 4D is nu 5C en de Bree is onder de indruk wat voor sterke mensen het allemaal zijn geworden en word nog vastberaden om op de manier van Bint door te gaan.

Mijn mening.
Ik vond het al met al een leuk boek. Tijdens het lezen vond ik het boek vaak een beetje vaag, maar als ik er op terugkijk is het eigenlijk een best wel leuk boek. Vooral de apartheid aan het verhaal vind ik erg leuk. Dat een leraar zijn klas überhaupt de hel noemt is goed gevonden en representeert naar mijn mening goed de houding waarmee Bint de school regeert. Het is ook een reflectie op stalen staten zoals Rusland (kijk naar de tijd waarin het boek is geschreven) en het idee wat er achter zit, niet dat ik het daar nu mee eens ben.

Cijfer: 7 v/d 10
Leuk boek en bijna voor iedereen geschikt, het is vrij kort en je leest er met 1 a 2 dagen wel doorheen. Verhaal is goed opgezet en vertelt ook echt iets over de tijd vlak na de 2e wereldoorlog. Dit boek is wellicht niet iets voor je als je meer diepgang/lengte wenst in een boek, daarnaast is het boek zeker interessant omdat er veel achterliggende gedachtes in zijn verwerkt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>