Nederlands boekverslag 12

Erik of het klein insectenboek
Door: Godfried Bomans

Samenvatting.

Dit boek heb ik samen met Florence & Carlo gelezen, zodat we het met ons allen kunnen bespreken bij de boekbespreking. Het boek zelf gaat over Erik, een jong jongetje die zich afvraagt hoe het in het schilderij naast zijn bed zou zijn. Ineens valt het hem op dat het schilderij begint te leven (als in harry potter). Hij word kleiner en kleiner en komt het schilderij binnen.

Eenmaal in het schilderij ontmoet hij allemaal insecten. De meeste zijn aardig tegen hem en verbazen zich enorm over alles wat Erik over de insecten weet. Ze beginnen zelfs met vragen aan Erik hoe zij zich moeten gedragen, ik maakt de wijze opmerking dat ze hun instinct moeten volgen en dat dan alles goed zal komen. In het schilderij komt hij meerdere insecten tegen, die goed vergelijkbaar zijn met personages uit de mensenwereld. Het laat op een heldere en duidelijke manier zien wat er soms mis is met onze manier van doen.

Mijn mening.

Eerst had ik meer de indruk dat het een beetje een kinderlijk boek was. Maar uiteindelijk vond ik het nog enorm leuk. Het boek is een goede reflectie met de mensenwereld en laat de onschuldigheid van een kind als Eric perfect zien. Ik was uiteindelijk erg blij dat we dit hadden gelezen, het is een boek dat al +50 keer is herdrukt. Het lijkt op het 1e gezicht misschien een kinderboek, maar bevat toch een wijze onderliggende boodschap.

Cijfer 8 v/d 10
Prachtig boek, totaal niet wat ik ervan had verwacht maar was het lezen zeker waard. Het leuke van dit boek is, is dat het makkelijk is geschikt voor alle leeftijden. En de bijzondere titel maakt dit verhaal interessant omdat je het zou kunnen beschouwen als een verhaal over Erik, óf als een klein insectenboek. Al met al is dit boek voor iedereen een aanrader. Alleen als je wat meer spanning in een boek zoekt kan je wellicht toch beter wat anders lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>