Balansverslag

 1. zie ik een verandering in mijn boekenvoorkeur? Zo ja, welke en hoe is dat te verklaren?
  Mijn boekenvoorkeur is in het laatste jaar niet al te veel veranderd. In het 4 & 5 jaar wel, van ‘stripboeken’ en verzonnen verhalen naar meer realistische verhalen waar ik soms ook nog wat van kan leren. Wel vind ik de grappige getekende stripboeken van vroeger nog erg leuk, mijn interesses zijn alleen maar breder geworden.
 2. is er een samenhang in mijn lijst gelezen boeken te ontdekken? Zo ja, welke. Zo nee, wat zegt dat dan?
  Naar mijn mening niet echt. Het zijn allemaal vrij korte boeken, allemaal rond de 300 woorden maar het is niet alsof er een stijl van boeken is die ik meer lees dan de andere. Ik probeer alles gewoon uit en zie achteraf wel of ik het leuk vind of niet.
 3. is mijn leesplezier veranderd? Hoe?
  Mijn leesplezier is in de bovenbouw zeker veranderd. Ik ben lezen namelijk steeds leuker en interessanter gaan vinden. Ik vind de verhalen die ik lees meestal erg interessant & vermakelijk en heb zeker meer plezier bij het lezen van een boek. Ik vind het helemaal leuk als ik na een boek ect wat geleerd of gelachen heb.
 4. heeft de school een positieve / negatieve invloed gehad op je plezier boeken te lezen? Leg uit.
  Denk het wel. Zonder school had ik waarschijnlijk nog minder boeken gelezen en had ik ook heel andere boeken gelezen. Ik vind het leuk dat je gewoon aan de docent kan vragen wat goede boeken zijn en die een beetje in je interessegebied passen. Ook lees je door je medeleerlingen boeken die je anders waarschijnlijk nooit zou lezen.
 5. wat is mijn top 3 en waarom?  En welke zijn de 3 boeken waar ik het minst van heb genoten en waarom ?
  Mijn top 3 is niet al te veel veranderd. Ik vind “het kan niet waar zijn” door Joris Luyendijk & “de donkere kamer van Damokles” door Willem Frederik Hermans nog steeds meesterlijke boeken. Mijn leukste boek(en) van dit jaar is waarschijnlijk “Joe Speedboot”, “Bint” of “Erik of het klein insectenboek”. Joe speedboot had ik in een vakantie gelezen en ik weet niet meer of dat van dit of vorig jaar was. Bint was eigenlijk ook van vorig jaar maar ik heb er later pas de recensie van geschreven. Tijdens het lezen vond ik het verhaal niet al te leuk maar achteraf kon ik het wel waarderen. En ook “EohKI” was een verrassend leuk boek, zie daarvoor mijn recensie.
 6. van welke schrijvers wil ik meer boeken lezen? Waarom?
  Er zijn 3 schrijvers waar ik graag meer van zou willen lezen, 2 van vorig jaar en 1 van dit jaar. Van het vorig jaar zijn het Harry Mullisch en Willem Frederik Hermans omdat hun stijl van schrijven mij gewoon heel erg aanspreekt, vooral de onderwerpen. En van dit jaar zou ik graag meer willen lezen van Joris Luyendijk, omdat ik zijn ontmaskerende manier van schrijven echt ongelooflijk interessant vind.
 7. welke thema’s spreken me aan in literatuur?
  Zoals ik al eerder zij spreken een heleboel boeken mij wel aan. Het moet alleen niet te lang zijn, het liefst echt gebeurd en spanning spreekt me ook wel aan. Wat kan ik nog meer zeggen? Oorlog, dystopieen & fictie spreken mij erg aan. Maar ook strips vind ik geweldig om te lezen.
 8. blijven mensen boeken lezen of sterft de boekenlezer uit? Waarom?
  Ik denk dat de boekenlezer wel een beetje uit sterft. Het probleem is dat nu van alles op internet te vinden is. Hierdoor is het echter wel makkelijker voor nieuwe schrijvers om door te breken. Maar mensen krijgen het over het algemeen ook steeds drukker waardoor er steeds minder tijd overblijft voor het lezen van boeken. Maar zolang er mooie verhalen zijn zal de boekenlezer nooit uit sterven.
 9. heb je tips voor de leraar om literatuur leuker / interessanter / motiverender te maken ?
  Denk het niet, het voorlezen wat de leraar af en toe doet vind ik wel leuk. Op deze manier hoor je dan over een boek waar je anders überhaupt nooit van had gehoord. Als ik zelf iets anders zou doen zou ik leerlingen denk ik wat meer verplicht laten lezen. Want nu gebeurd er niet al te veel in de les en dat is wel zonde.
 10. Onderwerpen die ik graag zou willen bespreken zijn:
  Ik zou graag de boeken bespreken die ik zelf erg leuk vond of een van bovenstaande vragen. Het maakt mij niet zo heel veel uit wat. Van dit jaar zijn goede boeken om te bespreken “Erik of het klein insectenboek”, “Bint” of “je hebt het niet van mij, maar. – Een maand in het binnenhof”. Die laatste vond ik niet al te leuk maar is wel leuk om te bespreken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>