Recensie: Fransi Stilte –

Afbeeldingsresultaat voor fansi's stilte

Ons hoofdfiguur in dit boek is de schrijfster Tessa Leuwsha, ze neemt ons mee in haar reis door suriname. Tijdens deze reis probeert ze de geschiedenis van haar grootmoeder te ontravelen terwijl ze deze zelf ervaart door dat ze voor haar relatie verhuist is. Tessa zorgt er voor dat je een fijn gevoel ervaart als of je mee bent op haar reis.

Fransi haar grootmoeder is geboren in Suriname uit de periode van de vroegere slavernij. Dit is veel terug te herkenen in haar gewoontes en normen en waarden. Haar oma heeft negen kinderen waar Tessa bij ieder op bezoek gaat om hun deel van het verhaal te horen. Bij elk stuk verhaal dat ze te horen krijgt beeld ze dit verhaal uit in de ik persoon van dat verhaal. Via deze methode is het gelijk veel persoonlijker.

Oma fansi is samen met vele surinaamse vrouwen naar nederland ge imigreert om hier een nieuwe bestaan op te bouwen. Uit de boeken geschreven over hun leven is er altijd een heimwee terug naar hun land van afkomst. Maar ook de verschillen met hun afkomst. Niet alleen qua geschiedenis maar ook qua cultuur. Oma fani’s weigert bijvoorbeeld om aardappels te eten.

Tessa gebruikt simpele korte zinnen zonder te veel lastige woorden. Hierdoor is het makkelijk om te lezen en daardoor een stuk fijner. Ook is het onderwerp een stuk interessanter voor een tiener van mijn leeftijd om dat ze reist in het heden en gelijk avonturen beleeft in de geschiedenis. Met een gebundeld boek maakt ze ons deel van haar familie

 

Recensie: Het hout – Jeroen Brouwers

Afbeeldingsresultaat voor het hout

Het hout is het meest recente boek van Jeroen Brouwers waar in hij het verhaal vertaalt van de 26-jarige broeder Bonuventura. We reizen met hem mee over 3 periodes heen waarmee we het geheimen van het klooster leren kennen. (howel deze geheimen van verweg aan te zien komen waren.) Bon afkorting voor Bonuventura wordt in het begin van het verhaal gedemotiveerd tot zaalwacht waar wij via zijn waarnemen langzaam kunnen achterhalen wat er met het kinderen op het klooster terrein gebeuren.

Jeroen Brouwer heeft in een combinatie van korte zinnen en hele moeilijke woorden uit het Christendom overgemaakt hoe slecht de situatie wel niet kon zijn in zo een klooster. Hoewel hij hievoor wel eens makkelijkere zinnen voor kon gebruiken. Daarnaast geven de religieuze termen wel een sfeer in het verhaal lijn. De vraag is of dit te goede komt.

in het eerste deel volgen we het verhaal van onze hoofdpersoon broeder Bonuventura. Hij is docent in duits in het internaat maar door zijn discussies met het schoolhoofd Mansuetus wordt hij steeds meer gedemotiveert tot uiteindelijk zaalwacht waar hij. hij probeert erg achter te komen wat er gaande is met Mark die uit de slaapzaal verdwijnt maar wordt door Mansuetus hierop gewezen niet veder op door te gaan

in deel twee volgen we het geheimen liefdes leven van Eldert Harman. Hij verlaat het klooster voor een korte periode om naar de tandarts te gaan maar komt tussen door in aanraking met Patricia Delahaye waar mee hij de waarheid deelt over de misbruik van het klooster. Na het vertellen van elkaars verhaal verleid Patricia hem om het klooster uit te vluchten dat hij doet waarna ze seks hebben. Het vervolg van dit deel is het rond reizen van Eldert Harman tussen verschillende internaten voor zijn straf terwijl hij via boek uitwisselingen stiekem contact heeft met Patricia.

In het laatste deel volgen we hoe Bon er achter komt wat de waarheid is van de huidige situatie. Na meerdere onderzoeken hierna wordt er jammer genoeg nog geen conclusie genomen. Bon gaat wel ook net als Harman paar keer naar de tandarts als reden terwijl hij eigenlijk naar de weduwen gaat om te leren over seks.

 

 

 

 

Recensie: Malva – Hagar Peeters

Afbeeldingsresultaat voor malva boek

Waarde Neruda, als jij daadwerkelijk meent dat alle mensen gelijkwaardig zijn en dat je zwakken en de stemlozen een stem moet geven, hoe komt het dan dat jij jouw eigen dochter hebt verbannen en verzwegen? 

(…) 

Beste Sokrates, uiteraard is dat mijn taak geweest, zo goed als het de jouwe was om voor jouw kinderen te zorgen. Drie had je er (…). Toch heb jij de gifbeker verkozen boven de zorg voor hen, terwijl je door je vrienden nog zoveel uitwegen werden geboden om aan het vonnis van de rechter te ontkomen.

Malva is een klein meisje. Ze was de enigste dochter van de beroemde dichter Pablo Neruda. Ze werd geboren met een waterhoofd en was daardoor in het zicht van haar vader een mislukkeling. Hij schreef nooit over haar in geen elke van zijn gepubliceerd werk. In brieven die nooit hiervoor bedoelt waren praten hij altijd slecht over haar en noemde hij haar een puntkomma in plaats van een witregel (dit is ook de reden waarom regels in het boek gescheiden worden door een punt komma). Maar op 8-jarige leeftijd was ze al overleden. Dit boek vertelt het verhaal over Pablo van uit malva perspectief in de hemel. Vanaf hier reist ze af naar de aarde waar ze haar net overleden vader naar de hemel leidt. In de hemel gaat ze ook nog met vele in gesprek tot ze zelfs het motief van het boek bespreekt met Socrates. Is het acceptabel dat een je eigen kind verwaarloost voor het hogere doel van je carrière.

 

Hagar Peeters, de schrijfster van dit verhaal heeft dit onderwerp gekozen omdat zij een gelijke jeugd met Malva deelt.  Haar vader was een journalist en was weinig thuis toen zij een klein kind was. Hij was bezig in chili te rapporteren over de politieke situatie en bezocht zelfs Pablo’s begrafenis. Maar thuis verbergt hij het bestaan van zijn dochter voor meer dan 11 jaar voor zijn familieleden, kennissen en vrienden.

Het boek gebruikt geen komma’s maar punt komma dat heel verwarrend kan overkomen. Daarnaast gebruikt Hagar Peeters in het begin hele lange zinnen waardoor je snel de weg kwijt bent. Om dit op te lossen moet je het nog een keer lezen was niet erg gewild is. Gelukkig wordt dit minder hoe veder je in het boek komt. Daarnaast gebruikt ze mooie woord keuzen en debatteert ze daarmee over een heel belangrijk onderwerp. kort om een heel mooi boek dus.

 

 

 

 

Recensie: Jij zegt het – Connie Palmen

Afbeeldingsresultaat voor jij zegt het connie palmen

You were the jailer of your murderer –

Which imprisoned you.

And since I was your nurse and your protector

Your sentence was mine too.

Ted Hughes, The Blackbird – Birthday Letters


Jij zegt het is het nieuwste boek van connie palmen. Het boek gaat over de relatie tussen Ted Hughes en Sylvia Plath. Hun in het begin prachtige relatie eindigde in een ramp wanneer Sylvia succesvol zelfmoord pleegt op 11 februari 1963. De verklaring van het publiek voor eze gebeurtenis is de slechte houding van Ted. Hij zou haar over de jaren heen mishandelt  hebben door een affaire te verbergen tot het punt dat ze het niet meer aankon en er een einde  probeerde te maken. Hoewel ze dit al vaker heeft gepobeert is het haar uiteindelijk gelukt. Met jij zegt het probeert ze de eer van Ted Hughes te restaureren en hem daarmee in goed licht te zetten.

het boek begint met sylvia die zwaar depressief is maar na het ontmoeten van Ted toch weer doel ziet in het leven. ze krijgen een relatie vol passie dat opgevolgt wordt met 3 kinderen waarvan de tweede een miskraam is. Ondertussen wordt Ted Hughes beroemd als schrijver terwijl gelijkertijd sylvia constant afgewezen wordt bij inzendingen van haar gedichten. Jaloezie bouwt op tot het punt dat ze ervoor kiest om haar leven te beëindigen. Ted wordt hierna alleen maar uitgescholden dat hij hiervoor gezorgt heeft door een affaire te houden met Assia Wevill waarna die ook ervoor kiest om zelf moord te plegen samen met hun dochter van 4 jaar.

inkort wordt in het boek beschreven hoe Ted Hughes smoorverliefd raakt voor Sylvia maar daarna alleen maar 10 jaar moet toekijken hoe zij langzaam aftakelt en haar zelf kappot maakt.hij leidt 30 jaar onder hypocriete meningen van het publiek en verzinselen tot zelfs zijn tweede vrouw zelfmoord pleegd samen met zijn eigen dochtor.

Als tiener van 17 waren de hele gebeurtenisen van Ted Hughes en Sylvia Plath onbekend voor dat het verhaal in een vreemde richting stuurde maar gelijk ook niks verklapt. Jammer genoeg was aan haar gedrag al wel af te leiden hoe het boek zou eindigen. Ik heb tot nu toe geen enkele mening gelezen over de twee en ga dan ook neutraal het boek in.

Connie Palmen heeft het boek geschreven met vele langen zinnen gevuld met zo veel mogelijk bijvoeglijke naamwoorden als ze er in kon propen waarmee ze probeert de omgeving zo poetisch mogelijk te beschrijven. hoewel ik moet toegeven dat haar dat aardig gelukt is. tijdens het lezen van het verhaal overschaduwde de “wauw” factor van de schrijfstijl mij meer dan de “deze zin had korter gekunt” neiging die ik van nature heb van mijn huidige situatie als tiener.

Kort om gebruikt Connie Palmen een mooie schrijfstijl om Ted Hughes de stem te geven die hij nodig heeft om zijn onschuld te bewijzen. Na het lezen van het boek ben je weer een stuk rijker aan kennis en culturerele opvoeding dan vooraf.

Orgelman

Het is verbazingwekkend dat de schrijver een heel verhaal heeft kunnen opzetten op basis van een paar brieven en schilderijen. Er is een mooie afwisseling van feiten en de intonatie van de brieven van de schrijver zelf. Het verhaal zelf is op een mooie manier geschreven, dit zorgt ervoor dat je wel verder wilt lezen. Het boek schiet de hele tijd van tijdstuk naar tijdstuk, het probeert wel een lijn te volgen en dit lukt redelijk, maar soms is het wel verwarrend als het eerst over een dertiger gaat en dan opeens over een twintiger. Dit komt waarschijnlijk omdat het boek opgesteld is uit losse brieven. De schrijver geeft heel veel onnodige informatie naast die het boek moet vertellen, hij verwijst naar veel andere boeken bijvoorbeeld. Het is handig dat er een aantal plaatjes van Nussbaum zijn schilderijen in het boek staan, dit zorgt ervoor dat je ook kan zien waar de schrijver over vertelt. Het boek lijkt door de vele schilderijen soms meer op een catalogus dan op een boek.

Vervoering

De debuutroman van Shantie Singh ‘Vervoering”. Met dit boek wil de schrijver ons een verhaal over een immigrantenfamilie vertellen. Deze wordt verdeelt over 4 generaties die elk in een onchronologische volgorde worden voor gedragen. Daardoor werd het verhaal wat ingewikkeld. Ondanks de chaotische delen wil je toch het verder lezen.

Shantie heeft haar eigen schrijfstijl waardoor je het gevoel krijgt alsof je de hele familie echt leert kennen. Niet alleen mooi schrijfstijl van de schrijver zorgde voor de drang naar lezen. De auteur heeft een beetje spanning aan zijn verhaal ‘toegevoegd’. Omdat het boek over immigrantenfamilie gaat, gaat het ook tegelijkertijd over andere culturen. Alle deze elementen zorgen dat je verder verder en verder wil lezen. Jammer dat de vertaling helemaal achterin stonden, waardoor je de hele tijd moest gaan uitzoeken wat de betekenis van een woord was. Voetnoten waren handiger geweest.

Oorlog en terpentijn

Oorlog en terpentijn is een roman geschreven door Stefan Hertmans en uitgegeven in september 2013 door uitgever Bezige bij.  Met als genre een oorlog roman geschreven als een biografie.

Info:

Het verhaal wordt verdeelt in 3 delen met het eerste en derde deel geschreven uit het ik-perspectief van Stefan en deel 2 van uit Urbain zelf. Het speelt zich af van uit 1900 tot 2012 waar in het in een chronologische volgorde het verhaal vertelt. Waar door het verhaal zich van zelf opbouwt en meer geheimen vrij geeft. Het verhaal trekt terug op veel waar gebeurde momenten als roman dat het extra kracht geeft en beschrijft de wereld zoals hij was rond 1915.

 

Verhaal:

Het volgt het levensverhaal van Stefans groot vader Urbain die als zoon van een schilder woonde in Gent. Zijn vader sterft en zijn moeder hertrouwd met hun buurman waar Urbain het nooit goed mee kon vinden. Hij verborg zich hiervoor vaak in schilder kunst dat voor hem een ambitie was maar al snel mee stopte omdat de lezen er voor saai waren. Uit eindelijk meld hij zich aan voor een 4 jarige opleiding als soldaat waarna hij wordt opgeroepen voor de eerste wereld oorlog. Na wat trauma’s en meerdere revalidatie mee te maken en zich voor het eerst te bevredigen in de oneindige loopgraven verlaat hij het leger met medailles voor zijn heldenmoed. Hij ontmoet waren liefde in de vorm van Maria die snel van hem werd weg genomen door de Spaanse griep. Hierna trouwt hij met Maria’s oudere zus waar hij 30 jaar trouw aan blijft zonder enige fysiek plezier en uit eindelijk een dochter krijgt die hij vernoemt naar zijn grote leefde Maria.  In deze 30 jaar gaat hij flink te keer als Kopiist voor kunstwerken en schildert hij veel over maar met zijn eigen draai sinds hij kleur blind was. Hij probeert zelf portretten te maken maar faalt hier in omdat hij wat mist. Dit maakt zijn kleinzoon goed die 2 cahiers van hem ontving iets voor zijn dood en hier een prachtige biografie uit schreef.

 

Omgeving:

De omgeving waar het verhaal in afspeelt is niet te ontwijken. Het speelt af in de steen harde eerste wereld oorlog in België gevolgd door meerdere variaties hier op maar allemaal in de zelfde tijd. Nog belangrijker is dat ook belang stelt in de schilder wereld van deze periode met kunst werken van Van Gogh waar hij zich erg opstelt maar ook zijn eigen kunst zo als het portret van zijn liefde naakte Venus. Als jij hier niet zoveel interesse in bied kan dit je lees ervaring dan ook verminderen

Schrijfstijl:

Het boek is geschreven door Stefan Hertmans die meer bekend staat als een poëet in plaatst van een roman schrijver en laat dit ook nog wel eens merken in de tekst. Maar hier in wisselt hij flink af dat de lees ervaring flink veranderd. In het begin en rond het eind van het boek is het verhaal gesproken van uit de ik-perspectief van Stefan waar in hij zeer lange zinnen gebruikt met veel verbanden op elkaar waar door ik het soms opnieuw moest lezen om de betekenis er achter te begrijpen. Hier in tegen is het tweede deel van het verhaal geschreven van uit Urbain waar bij veel kortere duidelijke zinnen worden gebruikt. Dit stuk is dan ook het fijnst om te lezen sinds je er met gemak door heen gaat zonder terug te kijken.

 

Hij houdt je aandacht door kleine details toe te voegen zoals regen druppels bij loop graven en kleinen oneven heden tussen Fransen en Engels mannen als hij revalideert. Hoewel dit je aandacht goed aan kan trekken leid het nog wel eens af of vertraagd het verhaal dat soms op een slakke gang veder ging.

 

Titel:

In het leven van Urbain leeft hij constant tussen de oorlog van het tweede deel en zijn triest gezin leven waar hij flink in de kunst wereld bevindt. Hij leven dus constant tussen Oorlog en terpentijn van het schilderen

Conclusie:

Het boek Oorlog en terpentijn geschreven door Stefan Hertmans beschrijft met veel eer het moedige leven van zijn grootvader op een prachtige wijze maar gebruikt hier wel moeilijk taalgebruik voor. Het maakt gebruik van familie foto’s uit eigen archief dat extra impact toevoegt en varieert de omgeving om het niet langdradig te maken. En geeft detail op gebeurtenissen dat zo in school boeken zo kunnen voorkomen zo als de slag van Schiplaken

De schrijf wijze kan wel jou lees plezier hinderen als je niet spectaculair bent in literatuur. Hier naast is het boek geschreven in de kunst wereld met extra aandacht op die tijd periode dat maar bij je moet vallen. En kan de trage schrijf wijze je langzaam ververvelen.

 

Hier mee is het een prachtige oorlog roman zo lang het verhaal en thema hou aanspreekt.

 

Een 6 van de 10

Finale recensie Kassim – Blogs versie

Kassim The Dream

Kassim The Dream is een documentaire geregisseerd door Kief Davidson. De film werd

Kassim

Kassim poster

uitgegeven in Amerika op 7 juni 2009en heeft van 8 nominaties er 6 gewonnen. De 1 uur en 27 minuut durende film gaat over Kassim die op 6 jarige leeftijd ontvoerd werd van zijn kostschool om in het rebellen leger te vechten. Als kindersoldaat heeft hij veel misdaden begaan en veel slechte ervaringen mee gemaakt. Maar hiervan verlossing vond toen hij de kans kreeg om zich aan te melden bij amateur boxen en hiermee de kans zag Oeganda te verlaten. Dit kwam omdat de rebellen de strijd hadden gewonnen en het nieuwe leger van het land werd. Als gevolg kon hij over reizen naar Amerika voor een box competitie maar ontvluchten het leger om in het vrije land te leven. Hier vond hij een nieuw thuis en maakt een nieuwe “familie” aan vrienden en kennissen. Hij probeert een professioneel boxer te worden om hiermee de middelen te verkrijgen om zijn zonen, moeder, Familie, en geboorte plaatst te kunnen confronteren

 

Door de hele documentaire heen ervaar je zijn herinneringen, obstakels en emoties waarmee met middel van medeleven impact gemaakt wordt (en dit lukt zeker). Als Nadeel heeft het wel dat deze methoden met medelijden iets te vaak wordt gebruikt waar door het zijn kracht verliest. Daarnaast lag het er ook heel er gaan of je zijn manier van handelen acceptabel vind of niet. Dit komt omdat hij altijd de stoere houding aan neemt en niet zijn slechte gewoontes wil afleren. Ook een sterk aspect aan dit verhaal is karakter ontwikkeling. Je volgt Kassim van klein kind tot een sterke vrije volwassen man. Door het hele verhaal komt hij obstakels tegen die hij overkomt en hem telkens een beetje sterker maken. Zijn situatie wordt telkens een stukje beter en hoe veder je in de film komt hoe meer hij het obstakel van zijn spijt overkomt met als gevolg een goede afloop dat je hart verwarmt.

 

Naast het verhaal is de film prachtig op genomen met nagespeelde flashbacks en rustige tussen scenes waar bij je gemakkelijk het verhaal kan volgen. Het verhaal wordt vertelt in een chronologische volgorde waarbij alles wordt na gesproken door Kassim of zijn familie. Jeugd scenes worden nagespeeld en belangrijke mijlpalen in zijn carrière worden als nieuwe berichten weergeven. Hiernaast was ook de audio goed opgenomen en duidelijk hoorbaar Wat een flinke pluspunt is omdat hij nog wel eens in een onduidelijk accent kan praten. Hierbij is achtergrond muziek ook niet te missen dat prachtig door Kief Davidson is toegevoegd dat de emoties en belangrijke scenes versterken Tot conclusie, Of je het je tijd waard vindt ligt er geheel aan of je deze kijk op leven acceptabel vindt. Als dit wel bij je valt zal je smullen van de prachtige opgenomen en duidelijk te volgen documentaire

 

Naam: Jasper Zwartjes

Klas: V42

Recensie “ik kom terug” van Adriaan van dis

Opmerking: Deze recensie was meer geschreven als samenvatting dan een daad werkelijke recensie om te helpen bij de bespreeking eind 4 VWO. De samenvatting zelf heb ik op een aparte pagina gezet om niks te verklappen en is te bereiken met de onderstaande link.

Samenvatting

Ik kom terug is een boek geschreven door Adriaan van dis gepubliceerd op 30 oktober 2014 en een van de nominaties voor de Inktaap.

Adriaan van dis is een literatuur liefhebber die voor zijn werk in Parijs woont tot dat zijn bejaarde moeder (98 jaar) waar hij bijna geen contact meer mee had hem vroeg om naar Nederland te komen met een verzoek. Zij zou haar verleden onthullen als hij haar een gemakkelijke dood bezorgd voor dat ze helemaal lichamelijk achteruit zou zijn gegaan door ouderdom.

Adriaan van dis heeft een trage jeugd beleeft met een vader die hem sloeg en een moeder die op afstand bleef. Zijn moeder geloofde sterk in meerdere oosterse godsdiensten die Adriaan meekreeg in zijn jeugd en had zich gezworen aan de Tibetaanse dodenboek. Een kenmerk van haar en haar verborgen geschiedenis was de sleutel om haar nek die hoorde bij een grote kist gevuld met herinneringen die ze altijd beschermde.

Bij zijn eerste bezoek aan zijn moeder wou ze naar haar geboorte dorp in Brabant waar ze is opgegroeid in een rijke boeren familie met veel landerijen in het zuiden. Ook maakt ze hier de eerste wereld oorlog mee waarbij ze Belgen verscholen. Ze komt haar kinderhuis tegen waar nu nieuwe bewoners zijn met een vrouw die ook afstamt uit haar tijd waar ze een hele confrontatie heeft over hun jeugd. Adriaan realiseert dat hij al zo vaak langs dit dorp is gereden op zijn tocht naar Parijs en terug. Later in dit dorp geeft hij ook een lezing waar hij veel Van Drissen tegen komt en uitvindt hoe veel leugens en taboes er plaats vonden in zijn familie en specifiek bij zijn moeder met hem als bastaardkind.

Dit is een snelle beschrijving hoe het begin van het boek loopt. Maar Beschrijft ook de rest van het verhaal. In het hele verhaal komen er constant confrontaties voor met haar verleden die weer een klein stukje vertelde over het geheim. Deze stukjes plak je zelf aan elkaar tot dat je ongeveer denkt dat je het weet. Maar dan komt er weer een nieuw stukje dat jou idee vernietigd zoals de onthulling van Carl of Saskia. Hier door werd ik persoonlijk weer terug getrokken in het boek om er veder achter te komen en vond dit ook de grootste charme van het boek, het mysterie. Jammer was dat er een groot stuk tijd zat tussen deze momenten van onthulling die gevuld met de literatuur ervaringen en gedachtes van Adriaan over zijn moeder. Deze trok mij niet zeer aan omdat ik niet zo een relatie had met me moeder. En al helemaal niet dezelfde gang van denken als volbloed Bèta student. Ook de slappe aanpak en niet gewoon een keer er goed bij zitten en het verhaal precies doornemen viel me tegen. Dit precies de aanpak waar ik om hoopte en voor schreeuwde tijdens het lezen maar nooit kreeg.

Daarnaast vond ik het wel zeer mooi om te zien hoe hij ave toe weer een vriendelijk moment had met zijn moeder waar hij lang een slechte band mee had. En hoe hij achter de geschiedenis van zijn kwade vader kwam. Dit werd prachtig afgerond met de goedkeuring van zijn moeder aan het eind van het boek

 

Of je nou een literatuur liefhebber bent of minder dan 1 boek per maand aanraakt. Je zult bij dit boek een spannende tocht aflopen om achter het geheim van de moeder te komen en met tegenslagen in het boek die je misschien irriteren zal je toch helemaal te vrede gesteld zijn wanneer je het einde van het boek heb bereikt.

Totaal cijfer voor Inktaap is 6 van de 10

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.