Recensie: Fransi Stilte –

Afbeeldingsresultaat voor fansi's stilte

Ons hoofdfiguur in dit boek is de schrijfster Tessa Leuwsha, ze neemt ons mee in haar reis door suriname. Tijdens deze reis probeert ze de geschiedenis van haar grootmoeder te ontravelen terwijl ze deze zelf ervaart door dat ze voor haar relatie verhuist is. Tessa zorgt er voor dat je een fijn gevoel ervaart als of je mee bent op haar reis.

Fransi haar grootmoeder is geboren in Suriname uit de periode van de vroegere slavernij. Dit is veel terug te herkenen in haar gewoontes en normen en waarden. Haar oma heeft negen kinderen waar Tessa bij ieder op bezoek gaat om hun deel van het verhaal te horen. Bij elk stuk verhaal dat ze te horen krijgt beeld ze dit verhaal uit in de ik persoon van dat verhaal. Via deze methode is het gelijk veel persoonlijker.

Oma fansi is samen met vele surinaamse vrouwen naar nederland ge imigreert om hier een nieuwe bestaan op te bouwen. Uit de boeken geschreven over hun leven is er altijd een heimwee terug naar hun land van afkomst. Maar ook de verschillen met hun afkomst. Niet alleen qua geschiedenis maar ook qua cultuur. Oma fani’s weigert bijvoorbeeld om aardappels te eten.

Tessa gebruikt simpele korte zinnen zonder te veel lastige woorden. Hierdoor is het makkelijk om te lezen en daardoor een stuk fijner. Ook is het onderwerp een stuk interessanter voor een tiener van mijn leeftijd om dat ze reist in het heden en gelijk avonturen beleeft in de geschiedenis. Met een gebundeld boek maakt ze ons deel van haar familie

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>