De Fabriekskinderen

De Fabriekskinderen

Afbeeldingsresultaat voor fabrieks kinderen

Geschreven door : J.J. Cremer

De familie Zwarte, 3 kinderen die moeten werken in een fabriek (weven van wol). Saartje is ziek. Sander valt op weg naar de fabriek in slaap, wordt door een student gevonden en meegenomen. Hij blijft daar en krijgt een goed leven. Saartje overlijdt in de nacht.
Dit verhaal wordt verteld, alsof je door iemand rondgeleid wordt en een gids verslag doet.
Hierna volgt een betoog over hoe slecht de fabriekskinderen behandelt worden en dat mensen zeggen dat ze er niks aan kunnen doen omdat er concurrentie is. Maar de schrijver vindt dat er actie ondernomen moet worden. De schrijver vraagt om een kinderwet net als in Engeland. Hij vraagt dit aan de regering. Hij praat telkens over vermoorde fabriekskinderen, omdat niemand ze helpt.

De kracht van dit boek ligt hem vooral in de realiteit die op zeer kunstige wijze word beschreven. Het is meteen vanaf het begin duidelijk dat het verhaal dat Cremer verteld geen uitzondering is, afgezien van het feit dat Sander word ‘gered’ uit de fabriek. Zelfs al is dit deel van het boek dan wel een uitzondering, het is zeker niet gefantaseerd. Waardoor het boek uiterst realistisch blijft in al zijn gruwelijkheid. Het boek geeft de werkelijkheid, die toen der tijd vaak werd ontweken, op een uiterst effectieve manier weer.

Het enige minpuntje aan dit boek is echter wel dat het een ouderwets boek is, waardoor de schrijfstijl zwaar verouderd is. En alhoewel ik, ondanks dit minpunt, het boek goed kon lezen en zeker helemaal ‘in’ het boek werd getrokken, maakte het taalgebruik het soms wel lastiger. Met zinnen als: ‘Slechts bij wijlen bevangt haar een ligte sluimering, en ‘t schijnt u toe als droomde zij van heur alouden roem – even als de teedere loot van den grijzen vorst der Alpen, die zoetjes dommelt aan haren boezem, en murmelt en fluistert van de grootheid zijner afkomst.’ ¬†word het van tijd tot tijd toch wel erg lastig om niet het boek weg te leggen en een makkelijker alternatief te vinden in de boekenkast. Echter zijn in dit boek de meeste zinnen toch wel goed te begrijpen, en alhoewel het even doorzetten is, is dit boek het zeker waard door de lastige zinnen heen te prikken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>