Karel ende Elegast – auteur onbekend

Algemene informatie:

Titel: Karel ende Elegast

Auteur: Onbekend

Jaar uitgave: ± 1250

Uitgever: Onbekend

Aantal pagina’s: 52

Korte samenvatting

Koning Karel ligt ’s avonds in bed in zijn Kasteel wanneer hij via een engel een boodschap van God krijgt: “Ga uit stelen of je verliest je leven.” Karel gaat hier niet op in omdat hij denkt dat hij misschien wel misleid wordt. Maar wanneer de engel driemaal aan hem is verschenen met dezelfde boodschap, besluit hij er toch naar te handelen. Hij trekt erop uit en wanneer hij in het donkere woud loopt denkt hij aan Elegast, een vazal die hij uit zijn land heeft verbannen. Op dat moment komt hij een compleet in het zwart geklede ridder tegen die zich niet kenbaar wil maken. Ze raken in een gevecht dat Karel wint en waarna de ridder zich bekend maakt als Elegast. Elegast is door omstandigheden gedwongen om dief te worden en Karel ziet hier zijn kans. Hij stelt zich voor als Adelbrecht, ook dief van beroep. Hij stelt voor om koning Karel – zichzelf – te gaan bestelen. Elegast ziet dit niet zitten omdat hij, ondanks zijn verbanning, nog steeds trouw is aan zijn koning. In plaats daarvan stelt hij voor om Eggeric, de kwaadaardige zwager van Karel, te bestelen. Ze gaan op weg naar het kasteel van Eggeric en onderweg vindt Adelbrecht (Karel dus) een ploegschaar. Hij stelt voor om deze mee te nemen om te gebruiken tijdens het inbreken, maar daarop begint Elegast te lachen; om in te kunnen breken heb je niks aan een ploegschaar.

Eenmaal aangekomen bij het kasteel van Eggeric gaat Elegast als eerst naar binnen. Binnen wordt hij gewaarschuwd door een haan, die zegt hem dat koning Karel in de buurt is. Hij kan deze haan verstaan door magische kruiden. Elegast keert hierna weer naar buiten en wil niet langer inbreken bij Eggeric. Adelbrecht haalt hem over om de operatie toch door te zetten. Elegast brengt alle bewoners van het kasteel in een diepe slaap met behulp van een toverspreuk. Alle sloten worden geopend en de buit wordt naar buiten gebracht. Karel vindt het zo wel mooi geweest en wil weer naar huis gaan, maar Elegast wil nog een heel kostbaar zadel stelen en gaat dus weer naar binnen. Dit zadel bevindt zich in de slaapkamer van Eggeric en door de geluiden die Elegast per ongeluk maakt wordt Eggeric wakker. Hij maakt zijn vrouw wakker maar die verzekert hem ervan dat er niets aan de hand is. Ze vraagt haar man wat hij van plan is en hij vertelt eerlijk dat hij zijn zwager, koning Karel, wil doden. Zij wordt hier woedend om, Karel is ten slotte haar broer. Eggeric smoort deze woede in de kiem door zijn vrouw een klap in haar gezicht te verkopen.

Ondertussen ligt Elegast onder het bed en hoort dit gesprek. Hij vangt het bloed van de bloedneus van de vrouw in zijn handschoen en keert terug naar buiten. Hij vertelt Adelbrecht over het plan van Eggeric en laat het bloed op zijn handschoen zien. Hij wil direct actie ondernemen en Eggeric om het leven brengen. Karel beseft waarom God hem de opdracht heeft gegeven om te gaan stelen. Hij stelt voor dat Elegast naar koning Karel gaat om hem te waarschuwen, maar dit wil Elegast niet omdat hij verbannen is. Adelbrecht biedt vervolgens aan om zelf de koning te gaan waarschuwen en Karel vertrekt dus weer naar zijn eigen kasteel.

De volgende dag wordt er hof gehouden en koning Karel geeft de verraders een warm ontvangst. Vervolgens beschuldigt hij ze van het samenzweren tegen hem, wat zij natuurlijk ontkennen. Koning Karel laat Elegast aan zijn hof verschijnen die met het bloed aan zijn handschoen kan tonen dat Eggeric schuldig is. Uiteindelijk wordt besloten dat Eggeric gedood zal worden door Elegast. Hij wordt weer in ere hersteld en trouwt met de weduwe van Eggeric, Karels zus.

 

Het Rookoffer – Tessa de Loo

Algemene informatie: 

Titel: Het Rookoffer

Auteur: Tessa de Loo

Jaar uitgave: 1987

Uitgever: CPNB

Aantal pagina’s: 92

Korte samenvatting:

Het boek het Rookoffer vertelt het verhaal van de 36-jarige Frans-docent Barbara die verliefd is op één van haar leerlingen; de 18-jarige Guido. Het boek heeft een tijdspanne van 12 maanden, maar het verhaal wordt van achter naar voor vertelt. Dit zorgt ervoor dat de lezer steeds meer te weten komt over de situatie van de hoofdrolspelers.

Guido is te mooi en te intelligent om waar te zijn. Toch krijgen ze gevoelens voor elkaar. Ze spreken bij haar thuis af, en niemand mag weten dat ze iets hebben.

Uiteindelijk wordt Guido geschorst vanwege roken op school. Hij ‘schuilt’ bij Barbara thuis omdat zijn ouders niet mogen weten dat hij geschorst is. Dit gebeurt tot 2 keer toe, en de school moet een besluit gaan nemen of ze Guido wel examen laten doen. Barbara stemt natuurlijk voor, ook al is ze tegen het roken. Guido ‘wint’ uiteindelijk met 16 tegen 15 stemmen. Echter komt docent Beverman erachter dat Barbara een affaire heeft met Guido. Hij verspreid dit ‘gerucht’, waardoor Barbara ontslagen wordt. Ze wordt door haar collega’s en omgeving genegeerd.

De relatie tussen Guido en Barbara is over, mede doordat Guido naar de toneelschool in Amsterdam gaat.

Mijn mening:

Ik vind Het Rookoffer een leuk boekje om een keer gelezen te hebben. Het is nou niet zo dat ik het boek echt aan zou raden vanwege zijn genialiteit. Een keer lezen is leuk, het verhaal is interessant, maar ook niet meer dan dat. Doordat het voornamelijk om de docent ging, kon ik mij niet zo goed identificeren met de leeftijdsgenoot. Misschien zou het leuk zijn geweest als dat ook aan bod was gekomen. Wel vond ik dat de liefde en relatie tussen de 2 hoofdpersonen mooi en goed werd beschreven.

Ik zou het boek dus aanraden als je een keer snel een boek wilt lezen met een mooi verhaal. Verwacht echter niet een boek met een diepere betekenis.

Tralievader – Carl Friedman

Algemene informatie: 

Titel: Tralievader

Auteur: Carl Friedman

Jaar uitgave: 1991

Uitgever: Van Oorschot

Aantal pagina’s: 119

Korte samenvatting:

Het boek Tralievader vertelt het verhaal over een joods gezin in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. De joodse vader Jochel heeft in een concentratiekamp gezeten, en heeft hier ernstige trauma’s aan over gehouden. Volgens de kinderen lijdt hun vader aan ‘kamp’; Jochel kan het alleen nog maar hebben over zijn ervaringen in het concentratiekamp.

Het verhaal wordt beschreven vanuit de ik-figuur; 1 van de kinderen van Jochel. Als blijkt dat Jochel lijdt aan TBC (tuberculose/tering), wordt hij hiervoor behandelt. Tijdens de bezoekuren vertelt hij verhalen over de oorlog. Zo werd hij, samen met andere onderduikers, verraden door een boer.

Doordat de kinderen zich steeds meer gaan irriteren aan het feit dat hun vader niet kan stoppen met praten over de oorlog, ontstaan er steeds meer spanningen binnen het gezin. De moeder probeert het gezin zo goed mogelijk bij elkaar te houden, door zowel Jochel als de kinderen te steunen.

Op een gegeven moment krijgen de kinderen door dat ze hun vader eigenlijk moeten steunen; ze proberen steeds vaker goed naar zijn verhalen te luisteren. Ze raken helemaal geëmotioneerd als ze het verhaal horen over hoe hun vader en moeder elkaar weer zagen na de bevrijding van het kamp. Dit doet ze beseffen dat ze hun vader af en toe zijn verhaal moeten laten vertellen.

Mijn mening:

Ik vond het een erg interessant boek. Ik houd erg van oorlogsboeken, maar zo’n verhaal heb ik nog nooit eerder gelezen. De stijl die Friedman gebruikt vind ik erg prettig; ze gebruikt simpele taal, die het erg duidelijk maakt. Daarnaast beschrijft ze wel gedetailleerd, waardoor je je helemaal in kan leven in de situatie. Dit vond ik erg fijn. Het boek is niet erg lang, waardoor je het in één keer uit kan lezen. Dit vind ik altijd wel prettig, want dan hoef je niet steeds te bedenken hoe het verhaal ook alweer ging. Ik vind het een aanrader voor mensen die van oorlogsboeken houden, maar ook voor anderen is het zeker een goed boek.

Turks Fruit – Jan Wolkers

Algemene informatie:

Titel: Turks Fruit

Auteur: Jan Wolkers

Jaar uitgave: 1969

Uitgever: Meulenhoff

Aantal pagina’s: 214

Korte samenvatting:

Het verhaal begint met de (naamloze) ik-persoon die op bed ligt en denkt aan zijn verleden met Olga. Olga is de liefde van zijn leven, die hij heeft ontmoet toen hij stond te liften. In de auto was het gelijk raak, maar eindigde in een ongeluk.

2 maanden na het ongeluk komt de ik-persoon Olga weer tegen. Ze besluiten samen te gaan wonen en te trouwen, met tegenzin van Olga’s moeder, tegen wie de ik-persoon een hekel heeft. Hij beschrijft de relatie met Olga erg uitgebreid; over de seks en andere onderwerpen.

Uiteindelijk wordt Olga ontevreden en vindt een nieuwe man (mede door haar moeder). Ze verlaat de ik-persoon, die zo van slag is dat hij zichzelf verwaarloost en vermagert. Met Olga zijn is het enige dat hij wil.

De ik-persoon komt Olga nog een aantal keren tegen, heeft een zinloze discussie met haar, en merkt op een keer op dat ze er erg slecht uitziet. Ze blijkt getrouwd te zijn.

Uiteindelijk komt de ik-persoon Olga weer tegen, nadat ze naar Amerika was gegaan voor een nieuw huwelijk. Vervolgens krijgt het verhaal een totaal andere wending: het blijkt dat Olga lijdt aan een hersentumor. De ik-persoon blijft voor haar zorgen (haalt onder ander turks fruit voor haar), totdat ze uiteindelijk overlijd.

Mijn mening:

Ik vind Turks Fruit een erg mooi boek. De manier waarop Wolkers het heeft geschreven vind ik erg speciaal; korte, simpele zinnen, duidelijke beeldspraak en (soms) grove taal. Het leest goed door en heeft een aantal terugkerende thema’s. Met name de lijdensweg van Olga vond ik erg mooi beschreven. Ik ben van mening dat iedereen dit boek gelezen moet hebben.

Jelle te Winkel

Fabriekskinderen – Jacob Jan Cremer

Korte samenvatting:

Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw in Leiden. Fabriekskinderen Evert, Saartje en Sander moeten om 6 uur ‘s ochtends naar de fabriek. Sander is zo moe dat hij op straat in slaap valt. Zijn broer Evert en zieke zusje Saartje besluiten hem achter te laten. Sander wordt later gevonden door de ‘rijke’ Willem, die hem meeneemt naar zijn huis. Als Sander vertelt wat hij allemaal moet doen in de fabrieken. Hij kan niet naar school, omdat er dan geen geld word verdiend; zijn vader zit continu aan de drank. Willem besluit Sander op te voeden zodat Sander naar school kan gaan. Saartje overlijdt echter in de fabriek. Het verhaal eindigt met een soort ‘noodkreet’ naar de overheid om een einde te maken aan de kinderarbeid.

 

Het Diner – Herman Koch

Korte samenvatting:

Het Diner speelt zich af tijdens een diner, waar Paul en zijn vrouw Claire gaan dineren met Pauls broer Serge (bijna minister-president) en zijn vrouw Babette. Het is niet zomaar een diner; ze moeten het hebben over hun kinderen. De zoon van Paul en Claire, Michel, en de zoon van Serge en Babette, Rick, hebben een zwerver vermoord door een jerrycan naar haar te gooien en in de fik te steken. Het boek is verdeeld in verschillende gerechten, maar bestaat ook uit flashbacks van Paul. Beau, de geadopteerde zoon van Serge en Babette, heeft gezien wat Michel en Rick hebben gedaan, en chanteert hen; ze moeten veel geld betalen, want dan pas haalt Beau de filmpjes van de daad van internet. Uiteindelijk wil Serge zich terugtrekken uit het presidentschap, maar Babette wilt dit voorkomen met behulp van Claire. Claire verwondt Serge, zodat hij geen persconferentie kan geven, Beau verdwijnt ‘zomaar’ en Paul en zijn gezin leven ‘gewoon’ verder.

Beatrijs

Korte samenvatting

Beatrijs is een jonge non. Al sinds haar twaalfde is zij verliefd op een jongeman. Uiteindelijk kan ze geen weerstand meer bieden tegen de liefde en besluit ze er met de jongen vandoor te gaan. Daarbij laat ze haar kleren en de sleutels achter op het altaar. Na 7 jaar een gelukkig leven te hebben gehad, waarin ze ook 2 kinderen heeft gekregen, raakt het geld op. De jongeman besluit Beatrijs en haar 2 kinderen achter te laten. Om geld te verdienen wordt ze prostituee. Dit doet ze 7 jaar lang, dag in, dag uit. Iedere dag bid ze tot Maria. Op een nacht krijgt ze een visioen waarin een stem zegt dat ze terug moet gaan naar het klooster. Nog 2 nachten komt de stem terug en besluit Beatrijs terug te gaan naar het klooster. Daar aangekomen blijkt dat al die jaren haar rol door Maria is overgenomen; haar kleren en de sleutels hangen bij het altaar. De rest van haar leven blijft ze in het klooster.

Ik vond het een kort maar duidelijk boek met een simpel verhaal. Ikzelf ben niet gelovig (vind religie zelfs grote onzin), maar kan begrijpen dat in de tijd dat dit gedicht werd geschreven en met name verteld, veel mensen zich hier in konden vinden. Niet zozeer dat ze een non of monnik wilden worden, maar wel het geloven in ‘iets’.

Er zat een duidelijke symboliek in het verhaal bijvoorbeeld wanneer 3 keer een stem aan Beatrijs verschijnt: 3 staat voor de drie-eenheid: de Zoon, de Vader en de Heilige geest.

Wat ik wel ‘vervelend’ vond was dat het tijdsverloop zo onregelmatig was. Op een bepaald moment was het 7 jaar later, en 2 regels weer 7 jaar later, waarna het weer van dag tot dag werd verteld. Nou snap ik wel waarom dit gedaan werd; het verhaal moest immers verteld worden.

Erik of het Klein Insectenboek – Godfried Bomans

Erik of het Klein Insectenboek is een boek over het avontuur van Erik Pinksterblom, geschreven door Godfried Bomans en uitgegeven in 1940. Het boek is verfilmd in 2004 onder dezelfde titel.

Het boek vertelt het verhaal van de negen-jarige Erik Pinksterblom, die ‘s avonds in bed ligt, en maar niet kan slapen, omdat hij de volgende dag een belangrijke toets heeft over insecten. Hij heeft goed geleerd, maar overhoort zichzelf toch nog een keer. Dan gebeurt er iets vreemds; de schilderijen in zijn kamer komen tot leven. Het schilderij van zijn opa en oma, maar ook het schilderij Wollewei.

Dan wordt Erik ineens heel klein en brengt een bezoekje aan Wollewei. Daar ontmoet hij verschillende insecten en maakt hij een groot avontuur mee.

Uiteindelijk wordt hij weer wakker in zijn bed, alles weer normaal, en gaat hij de toets maken, maar maakt deze slecht, en krijgt ook een slecht cijfer.

Ik vond het een leuk boek. Totaal iets anders dan wat ik normaal lees. Daarom kon ik er in het begin ook niet goed doorkomen. Het is toch niet realistisch, wat ik van tevoren wel wist. Ook de stijl van Bomans is anders dan anderen; een beetje ouderwets. Op een gegeven moment wen je hier wel aan.

Ondanks dat het een zeer onrealistisch boek is, vond ik het wel leuk om te lezen. Toch zal ik de volgende keer een boek kiezen met een verhaal dat daadwerkelijk gebeurd kan zijn.

De Aanslag – Harry Mulisch

De Aanslag is een oorlogsroman over het leven van Anton Steenwijk. Het is geschreven door Harry Mulisch en uitgegeven in 1982. Het boek vertelt het verhaal van de Anton Steenwijk en wat de aanslag daar voor invloed op heeft gehad.

Het verhaal begint met de familie Steenwijk die in Haarlem op een avond in januari 1945 rustig een spelletje zitten te spelen, als er opeens 6 harde schoten buiten klinken. De NSB’er Fake Ploeg is neergeschoten bij de buren, maar die leggen het lijk voor het huis van de familie Steenwijk. De broer van Anton, Peter, wil het lijk nog wegslepen, maar is te laat, want de Duitsers komen er al aan. Hij weet wel te ontsnappen. De familie wordt opgepakt en gesplitst; Anton wordt overgebracht naar het politiebureau, maar zijn ouders worden geëxecuteerd. Uiteindelijk gaat Anton bij zijn oom en tante in Amsterdam wonen.

Het verhaal gaat verder na de oorlog. Anton wil eigenlijk niks meer met de oorlog te maken hebben. Hij is anesthesist en woont nog steeds in Amsterdam. Hij is sinds de aanslag niet meer in Haarlem geweest. In de jaren daarna komt hij eigenlijk steeds meer te weten over de aanslag; hij ontmoet de oude buurvrouw, de zoon van Ploeg, de verzetsstrijder die de Ploeg doodschoot en het buurmeisje dat het lijk had weggesleept.

Aan het eind komt hij toch alles te weten over de aanslag.

Ik vond het een mooi boek wat je niet weg kan leggen. Het hele boek is spannend,  en als je soms denkt dat het saai wordt, gebeurt er toch weer iets. Daarom vind ik het heel mooi geschreven. Je kan je goed inleven waar het over gaat, omdat er veel details worden beschreven. Ook vind ik de gedachtes van Anton goed, maar vooral mooi omschreven. Het is dan wel niet vanuit de ik-persoon geschreven (wat naar mijn mening misschien wel mooier was geweest), maar je kan je heel goed in hem inbeelden.

Ik vind dat iedereen dit boek een keer gelezen moet hebben. Het is een mooi, gedetailleerd en spannend boek, maar het laat je ook beseffen hoe het er destijds aan toeging. Het is voor iedereen goed te lezen.

Jelle te Winkel