Het Rookoffer – Tessa de Loo

Algemene informatie: 

Titel: Het Rookoffer

Auteur: Tessa de Loo

Jaar uitgave: 1987

Uitgever: CPNB

Aantal pagina’s: 92

Korte samenvatting:

Het boek het Rookoffer vertelt het verhaal van de 36-jarige Frans-docent Barbara die verliefd is op één van haar leerlingen; de 18-jarige Guido. Het boek heeft een tijdspanne van 12 maanden, maar het verhaal wordt van achter naar voor vertelt. Dit zorgt ervoor dat de lezer steeds meer te weten komt over de situatie van de hoofdrolspelers.

Guido is te mooi en te intelligent om waar te zijn. Toch krijgen ze gevoelens voor elkaar. Ze spreken bij haar thuis af, en niemand mag weten dat ze iets hebben.

Uiteindelijk wordt Guido geschorst vanwege roken op school. Hij ‘schuilt’ bij Barbara thuis omdat zijn ouders niet mogen weten dat hij geschorst is. Dit gebeurt tot 2 keer toe, en de school moet een besluit gaan nemen of ze Guido wel examen laten doen. Barbara stemt natuurlijk voor, ook al is ze tegen het roken. Guido ‘wint’ uiteindelijk met 16 tegen 15 stemmen. Echter komt docent Beverman erachter dat Barbara een affaire heeft met Guido. Hij verspreid dit ‘gerucht’, waardoor Barbara ontslagen wordt. Ze wordt door haar collega’s en omgeving genegeerd.

De relatie tussen Guido en Barbara is over, mede doordat Guido naar de toneelschool in Amsterdam gaat.

Mijn mening:

Ik vind Het Rookoffer een leuk boekje om een keer gelezen te hebben. Het is nou niet zo dat ik het boek echt aan zou raden vanwege zijn genialiteit. Een keer lezen is leuk, het verhaal is interessant, maar ook niet meer dan dat. Doordat het voornamelijk om de docent ging, kon ik mij niet zo goed identificeren met de leeftijdsgenoot. Misschien zou het leuk zijn geweest als dat ook aan bod was gekomen. Wel vond ik dat de liefde en relatie tussen de 2 hoofdpersonen mooi en goed werd beschreven.

Ik zou het boek dus aanraden als je een keer snel een boek wilt lezen met een mooi verhaal. Verwacht echter niet een boek met een diepere betekenis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>