12. Literatuur Recensie: Fabriekskinderen – Jacob Jan Cremer

Samenvatting:
Fabriekskinderen is een kort boek die alleen een dag in het leven van fabriekskinderen verteld. Fabriekskinderen waren de arme kinderen in de tijd van de industrialisering, die in de fabrieken moesten werken. In het boek merk je hoe zwaar het leven van de kinderen was en onder welke slechte omstandigheden ze leefden.

Recensie:
Het boek geeft je een goede indruk van hoe erg kinderarbeid was. In Nederland is kinderarbeid nu natuurlijk verboden, maar in andere landen gebeurd dit nog volop. Dit boek zet je wel aan het denken, hoe verkeerd het is dat we bijvoorbeeld nog steeds producten kopen die door kinderen gemaakt zijn.
Het boek is al erg oud en dat is te merken aan de taal. Dit zorgde er voor dat het verhaal mij minder aansprak, maar desalniettemin zet het boek je wel aan het denken over de kinderarbeid die er nog steeds in de wereld is.

11. Literatuur Recensie: Bint – Ferdinand Bordewijk

Samenvatting:
Bint gaat over de nieuwe leraar, meneer de Bree, die les gaat geven op de school van directeur Bint. Deze leraar krijgt de taak om les te geven aan een zeer lastige klas. De Bree is erg streng en verklaard de oorlog aan zijn klas. Hij krijgt de klas onder controle, maar hij is zo streng dat één van zijn leerlingen zelfmoord dreigt te plegen. Ondanks de dreiging gaat de Bree door met zijn strenge ‘regime’.

Recensie:
Het boek is al redelijk oud, waardoor het mij minder aansprak. Daarnaast vond ik het onderwerp van het boek niet heel interessant. Het boek is wel in makkelijke taal geschreven en daarom goed te volgen.

10. Literatuur Recensie: De Renner – Tim Krabbé

Samenvatting:
Tim Krabbé doet in De Renner verslag van de wielerwedstrijd ‘De Ronde van Mont Aigoual’. Krabbé heeft deze koers zelf gereden, beschrijft dus vanuit zichzelf hoe de wedstrijd verliep. Krabbé wisselt dit af met herinneringen, anekdotes en andere wedstrijden die Krabbé heeft mee gemaakt.

Het is een zware wedstrijd, met slechte weersomstandigheden. Een aantal keer lijkt de wedstrijd voor Krabbé verloren te zijn, maar hij weet toch steeds weer aansluiting te vinden met de kopgroep. Uiteindelijk eindigt de wedstrijd in een sprint tussen Krabbé en Reilhan. Krabbé verliest helaas op slechts 10 cm verschil.

Recensie
Als je niet van wielrennen houdt, is dit boek niks voor jou. Als je geïnteresseerd bent in wielrennen en bijvoorbeeld altijd de tour kijkt, zal De Renner je waarschijnlijk wel aan spreken. Ondanks dat ik over die twee eigenschappen beschik, vond ik het boek af en toe toch iets te langdradig. Je zit erg te wachten op de afloop van de wedstrijd, je bent immers benieuwd hoe de wedstrijd af loopt. Af en toe ergerde het mij dan ook dat Krabbé er voor koos nog een herinnering te verwerken, in plaats van verder te vertellen over het verloop van de wedstrijd.

Het verslag van de wedstrijd vond ik interessant om te lezen, en ik wilde dan steeds graag weten hoe het verder zou gaan. De stukken die Krabbé tussen het wedstrijdverslag verwerkt heeft, spraken mij echter minder aan en hadden van mij wel (grotendeels) weggelaten mogen worden.

9. Literatuur Recensie: Siegfried – Harry Mulisch

Samenvatting:
Rudolf Herter is een Nederlandse schrijver met Oostenrijkse achtergrond, die voor een conferentie omtrent zijn nieuwste boek in Wenen is. In de bibliotheek van Wenen signeert hij zijn boeken. Op het moment dat hij klaar is en weer weg wil gaan, komen er twee oude mensen, Ullrich en Julia Falk, naar hem toe. De twee hadden de dag ervoor uitspraken van hem over ‘het begrijpen van Hitler’ en vertellen hem dat zij belangrijke informatie over Hitler hebben.

De volgende dag gaat Herter bij de twee langs. Ullrich en Julia vertellen dat zij bedienden waren op de Berghof, een buitenverblijf waar Hitler zich vaak bevond. Op een dag nam Hitler de twee mee voor een zeer belangrijke bespreking. De vriendin van Hitler, Eva Braun, was namelijk zwanger van Hitler en zouden samen een kind krijgen. Omdat dit slecht zou zijn voor de reputatie van Hitler, moest er gedaan worden alsof het kind van de Falks was. Het kind werd geboren en werd Sigfried genoemd.

Er gaat wat tijd voorbij, maar op een dag wordt Eva Braun gearresteerd. Op het moment dat ze weg is, krijgt Ullrich het bevel van Hitler om Sigfried te doden. Ullrich kan het niet begrijpen, maar het enige wat hij kan doen is het bevel opvolgen. Ullrich moet doen alsof het een ongeluk is. Na dit ‘ongeluk’ worden de Falks overgeplaatst naar Den Haag, om van het ongeluk te kunnen bekomen.

Nadat Herter alles gehoord heeft, gaat hij weer terug naar zijn hotel. In het hotel blijf hij maar doorpraten over allerlei gedachtes die hij heeft. Zijn vriendin Maria begrijpt er niks van en zegt dat hij moet gaan slapen.

Het boek vervolgt met een dagboek van Eva Braun. Via dit dagboek kom je er achter dat Hitler opdracht gegeven heeft om Sigfried te doden, omdat hij gedeeltelijk Joods zou zijn. Dit bleek later echter niet te kloppen.

Na het dagboek van Eva Braun, gaat het boek nog weer over Herter. Maria gaat bij Herter kijken. Het lijkt of hij slaapt, maar in het half uurtje dat Maria weg was, is Herter opeens gestorven.

Recensie
Zoals vaker bij Harry Mulisch, is het boek vrij ingewikkeld. Er komen ontzettend veel historische figuren en verhalen in het boek voor. Aangezien ik bijna al deze personen en verhalen niet ken, maakt dat het boek soms wat saai en langdradig wordt. Toch zijn er ook stukken, waarin alles juist goed te begrijpen is en het best spannend is wat er verder gaat gebeuren. Ook is het fijn dat je door het dagboek van Eva Braun meer te weten komt over waarom Sigfried vermoord moest worden.

Al met al vind ik het een vrij ingewikkeld boek, maar wel met interessante stukken. Het ingewikkelde kan er voor zorgen dat het boek minder goed begrijpbaar is en waardoor de wil om door te lezen wat minder wordt.

8. Literatuur Recensie: Het Bittere Kruid – Marga Minco

Samenvatting:
Het boek gaat over Marga, een joods meisje dat leeft in de tweede wereldoorlog. Ze heeft een zus Bettie en een Broer Dave. Aan het begin van de oorlog denken de ouders van Marga dat alles wel mee zal vallen. Ze volgen dus gewoon de regels die ze krijgen, zoals het dragen van een Jodenster. Uiteindelijk blijkt het niet mee te vallen. Eerst wordt Bettie opgepakt. Later moeten haar ouders in een getto in Amsterdam gaan wonen. Marga blijft eerst bij Dave en zijn vriendin Lotte, maar op eend dat pakt ze de trein naar haar ouders, een reis waarvan ze niet beseft hoe gevaarlijk het is.

Toch bereikt Marga haar ouders. Hier wordt de situatie nog slechter en op een dag komen soldaten hen straat arresteren. Als Marga de jassen gaat pakken, besluit ze om te vluchten. Ze weet Dave en Lotte te bereiken, die inmiddels ondergedoken zijn. De drie kunnen een tijdje op dit adres blijven wonen, maar als de verhuurder van hun adres argwaan krijgt, moeten ze weer vertrekken. Ze proberen een adres in Utrecht te bereiken, maar Lotte wordt onderweg aangehouden en Dave gaat vervolgens vrijwillig met haar mee. Marga bereikt in haar eentje het adres in Utrecht en wordt vervolgens nog een aantal keer overgebracht naar andere onderduikadressen. Marga overleefd de oorlog, maar ziet haar ouders, Bettie, Dave en Lotte nooit meer terug.

Recensie
Het Bittere Kruid is een goed boek, die het leven van een Jood in de oorlog goed beschrijft. Je krijgt een indruk van hoe gevaarlijk, angstig en erg het leven van een Jood in die tijd was. Ook vraag je je na het lezen van het boek af hoe men zulke vreselijke dingen heeft kunnen doen.

Al met al is het een relatief kort boek, die je toch weer erg laat na denken over de verschrikkingen die in de Tweede Wereldoorlog gebeurd zijn.

7. Literatuur Recensie: Het Gouden ei – Tim Krabbé

Samenvatting:
Rex is met zijn vriendin Saskia onderweg naar een vakantiehuisje waar ze hun vakantie door willen brengen. Op een gegeven moment stoppen ze bij een benzine-station. Na het tanken haalt Saskia nog wat te drinken bij het winkeltje. Rex wacht bij de auto, maar Saskia komt nooit meer opdagen. Rex start een zoekactie, maar Saskia wordt nooit teruggevonden en niemand weet wat er met haar gebeurd is.

Vervolgens is het acht jaar later. Rex heeft inmiddels een nieuwe vriendin: Lieneke. Toch vraagt Rex zich nog steeds elke dag af wat er met Saskia gebeurd is. Hij is al die jaren onderzoek blijven doen naar de plotselinge vermissing, maar weet nog steeds niet wat er gebeurd is. Dan komt er op een dag een man bij zijn huis. Hij verteld Rex dat hij weet wat er met Saskia gebeurd is en vraagt Rex mee te gaan, zodat hij uit kan leggen wat er gebeurd is. De man verteld dat Saskia doos is en dat Rex erachter kan komen wat er precies gebeurd is, door hetzelfde te ondergaan als wat er 8 jaar geleden met Saskia gebeurd is. Rex raakt bewusteloos, en komt weer bij in een doodskist onder de grond. Niemand heeft ooit kunnen ontdekken wat Saskia en vervolgens Rex is overkomen.

Recensie
Ik vind Het Gouden ei een erg spannend boek. Al bijna direct aan het begin raakt Saskia vermist en je zit het hele boek in spanning af te wachten wat er precies gebeurd is. Het boek wordt eerst verteld vanuit Rex maar later vanuit Raymond Lemorne, de man die Saskia ontvoerd heeft. Doordat je ook het verhaal vanuit zijn perspectief leest, krijg je eigenlijk meer te weten dan Rex geweten heeft.

Ondanks dat het ontzettend Luguber is wat er met Saskia en met Rex gebeurd, ligt de nadruk in het boek voornamelijk op de spanning. Dit is de reden waarom je door wil lezen en waardoor je het boek zo uit hebt.

6. Literatuur Recensie: Karel ende Elegast

Samenvatting:
De hoofdpersoon in het verhaal is Karel de Grote. Hij krijgt van een engel de boodschap om uit stelen te gaan en doet dit dus maar, omdat het van God moet. Hij komt Elegast tegen, een ridder die door omstandigheden is gaan stelen en verbannen is door Karel. Karel stelt zich tegenover Elegast voor als Adelbrecht en verteld dat hij wil gaan stelen.

Ze besluiten om van Eggeric, de zwager van Karel te gaan stelen. Elegast kan met een toverspreuk iedereen in het kasteel van Eggeric laten slapen en alle sloten op laten gaan. Vervolgens gaat Elegast naar binnen om de meest waardevolle dingen te stelen. Hij wil tot slot nog een heel waardevol zadel stelen uit de slaapkamer van Eggeric. Hierbij wordt Eggeric wakker en Elegast verstop zich onder het bed.

Hij hoort dat Eggeric aan zijn vrouw verteld dat hij Karel wil gaan vermoorden. De vrouw van Eggeric en dus de zus van Karel is woedend, maar Eggerc reageert hierop door zijn vrouw te slaan. Hierdoor krijgt ze een bloedneus en dit bloed komt op de handschoen van Elegast. Elegast gaat vervolgens weer naar Adelbrecht (Karel) en verteld wat hij gehoord heeft en laat de handschoen zien.

Nu snapt Karel waarom hij van God moest stelen, want hierdoor is hij erachter gekomen dat Eggeric hem wil vermoorden. Karel gaat terug naar zijn kasteel en beschuldigt Eggeric. Die ontkent natuurlijk, maar nadat Edelgast met de handschoen met bloed komt, is het bewijs geleverd. Eggeric wordt veroordeeld tot de dood en Elegast wordt weer in ere hersteld van zijn verbanning en trouwt met de weduwe van Eggeric, oftewel de zus van Karel. 

Recensie
Het verhaal kom uit de middeleeuwen. Het is dus erg oud en ook nog eens in rijm geschreven. Dit komt omdat het verhaal meer bedoelt is om voorgedragen te worden en dus niet echt om zelf te lezen. Hierdoor is het lezen van het verhaal ook minder leuk en doordat het verhaal al erg oud is het verhaal tegenwoordig niet heel interessant meer.

Het boek is eigenlijk een erg oud verhaal over Karel de Grote en je moet er van houden om dit soort verhalen leuk te vinden. Ik vindt dit soort oude verhalen niet zo interessant en lees dus liever een moderner boek met een verhaal wat meer over de huidige tijd gaat.

5. Literatuur Recensie: Warenar – P.C. Hooft

Samenvatting:
Warenar is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is een gierige oude man, die nooit wat uit geeft. Maar wel een pot met goud in zijn huis heeft verstopt. Zijn grootste angst is dat iemand deze pot vindt, dus is hij altijd ongerust en bang dat zijn goud in gevaar is.

Warenar heeft een dochter, Kleartje, die na een feestje door Ritsert zwanger is geworden. De oom van Ritsert, Rijckert ziet wel wat in Kleartje en wil met haar trouwen. Hij vraagt aan Warenar of dit goed is. Warenar denkt dat Rijckert de pot met goud heeft ontdekt en daarom wil trouwen. Hij gaat akkoord met het trouwen en Rijckert stuurt zijn knecht Lekker er op uit om alles voor de bruiloft te regelen.

Lekker verteld aan Ritsert dat Rijckert met Klaertje gaat trouwen. Ritsert schrikt hiervan, aangezien hij degene is waarvan Kleartje zwanger is. Daarom bekend hij tegenover Warenar dat hij Kleartje zwanger heeft gemaakt en hij vraagt of hij met Klaertje mag trouwen, in plaats van zijn oom Rijckert. Rijckert vindt dit ook goed en Warenar stemt er mee in.

Warenar is nog steeds bang voor zijn pot goud en besluit om deze reden het op het kerkhof te verstoppen. Lekker ziet dit echter en neemt de verstopte pot met goud mee. Warenar ontdekt dat zijn pot goud weg is en begint luid te jammeren. Ritstert hoort dit en helpt Warenar zoeken naar de pot met goud. Ritsert ontdekt dat Lekker de pot met goud en heeft en dwingt Lekker om mee te gaan naar Warenar en hem de pot terug te geven. Warenar is dolblij, maar heeft zijn les geleerd. Hij geeft de pot goud als huwelijkscadeau aan Klaertje en Ritsert.

Recensie
Warenar is een boek uit de middeleeuwen. Het is eigenlijk de tekst van een toneelstuk en ook nog eens in dichtvorm geschreven. Ik vond dit niet erg fijn om te lezen. Het is op deze manier meer een toneelstuk wat je leest, zonder echt het toneelstuk te zien. Dit is een stuk minder leuk dan dat je het toneelstuk echt kan zien. Daarnaast is het lezen van het verhaal als toneelstuk best saai.

Daarnaast is het verhaal niet echt interessant. Het hele verhaal gaat over een vrek die zijn pot goud steeds beschermt, maar uiteindelijk van gedachte veranderd en het aan zijn dochter en schoonzoon geeft. Het verhaal heeft dus niet echt veel diepgang en is best langdradig en saai.

4. Literatuur Recensie: Hersenschimmen – J. Bernlef

Titel: Hersenschimmen
Auteur: 
J. Bernlef
Uitgeverij: Querido
Eerste druk: 1984
Genre: Psychologische roman
Pagina’s: 181

 

 

 

 

 

Auteur
J. Bernlef is geboren op 14 januari 1937 in het Nederlandse dorp Sint Pancras en is overleden op 29 oktober 2012 in Amsterdam. J. Bernlef is eigenlijk een pseudoniem, de echte naam van J. Bernlef is Hendrik Jan Marsman en hij heeft ook geschreven onder het pseudoniem Ronnie Appelman. Bernlef ging naar de hbs in Haarlem en studeerde enige tijd politieke en sociale wetenschappen. Hij was getrouwd met Eva Hoornik en ze hadden twee kinderen. Bernlef debuteerde in 1959 met zijn boek Kokkels en werd onder het grote publiek bekend door zijn boek Hersenschimmen.

Samenvatting
Hersenschimmen verteld het verhaal over Maarten Klein die samen met zijn vrouw Vera Klein in Gloucester in de Verenigde Staten woont. Ze zijn rond de 70 jaar en beiden gepensioneerd. Ze hebben twee kinderen, Kitty en Fred, maar die spelen geen rol in het verhaal.

Het verhaal is geschreven vanuit de eerste persoon, namelijk vanuit Maarten. In het begin van het boek staat hij bij het raam naar buiten te kijken, totdat de schoolbus met kinderen langs komt. Echter is het zondag hoort hij van Vera, en komt er dus helemaal geen schoolbus. Daarnaast vergeet hij ook zijn thee op te drinken en hout voor Vera te halen, wat hij haar beloofd had. Maarten denkt dat het door de strenge winter en alle sneeuw komt dat hij die kleine dingetjes vergeten was en besteed er nog niet al te veel aandacht aan.

De dingen die Maarten vergeet beginnen in de loop van het boek echter steeds erger te worden. Hij vergeet of het ochtend, middag, avond of nacht is, hij vergeet wat Vera hem verteld en vergeet meerdere gebeurtenissen uit het verleden, zoals mensen die overleden zijn. Ook denkt hij steeds meer terug aan herinneringen uit het verleden en gaat helemaal op in deze gedachten. Hij ziet bijvoorbeeld Vera dan aan voor zijn moeder of juf, aangezien hij op dat moment aan die herinneringen denkt. Ook begint hij weg te lopen van huis omdat hij denkt dat hij naar vergaderingen moet, terwijl hij dus al jaren niet meer werkt.

Vera haalt er een dokter bij maar het geheugenverlies van Maarten blijft in hoog tempo toenemen. Op een gegeven moment is het niet meer verantwoordelijk om Maarten alleen achter te laten en daarom komt het meisje Phil bij hen in huis wonen om af en toe op Maarten te passen. Tegen het einde van het boek weet Maarten haast niks meer en zijn zijn gedachtes haast niet meer te volgen.

Recensie
Hersenschimmen is een boek die de ziekte dementie ontzettend goed laat zien. Aangezien het verhaal geschreven is vanuit de persoon die dementie heeft krijg je de gedachtes en handelingen van de demente Maarten heel goed mee. Je merkt hoe de gedachtes en herinneringen van Maarten steeds slechter worden en hierdoor krijg je een heel goede indruk van hoe dementie kan zijn.

Het boek is in makkelijke woorden geschreven en wat dat betreft dus goed te begrijpen. Het is wel zo dat doordat de gedachtes van Maarten in de loop van het boek steeds verwarrender worden het hierdoor ook steeds lastiger te volgen is wat Maarten bedoelt of denkt. Echter is dit juist de bedoeling van Bernlef geweest, want hierdoor krijg je zo’n goede indruk van hoe dementie zou zijn.

Daarnaast heeft Bernlef van een triest onderwerp als dementie toch een niet treurig boek kunnen maken. Het verhaal is namelijk eigenlijk ontzettend triest: Maarten begint steeds meer te vergeten en is dus eigenlijk aan het aftakelen tot aan zijn dood toe. Daarnaast is het voor Vera ook erg zielig, aangezien zij uiteindelijk niks meer met Maarten kan bespreken en hij haar zelfs niet meer herkend. Toch komt dit trieste niet in het boek naar voren, wat dus erg goed gedaan is door Bernlef.

Al met al vind ik hersenschimmen een mooi boek en ik ben blij dat ik het gelezen heb. Het is niet een heel spannend boek en er gebeurt ook niet heel erg veel, maar toch is het niet saai om te lezen. Daarnaast krijg je dus echt een goede indruk van hoe dementie is.

3. Literatuur Recensie: Sonny boy – Annejet van der Zijl

Titel: Sonny boy
Auteur: Annejet van der Zijl
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Eerste druk: 2004
Genre: Oorlogsroman, Biografische roman
Pagina’s: 282

 

 

 

 

 

Auteur
Annejet van der Zijl is geboren op 6 april 1962 en is naast dat ze schrijfster is ook historica. Ze groeide op in Friesland en studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie en ging vervolgens de journalistiek in. In 1999 nam ze ontslag en begon ze met het schrijven van boeken. Van der Zijl heeft een aantal literaire prijzen ontvangen voor haar boeken, waaronder de Gouden Ganzenveer in 2012.

Samenvatting
Sonny boy vertelt het verhaal over Rika, Waldemar en Waldy. Rika van der Lans is getrouwd met Willem Hagenaar en heeft vier kinderen. Het gaat niet goed in de relatie tussen Rika en Willem en dus scheiden ze. Rika gaat met haar kinderen in Den Haag wonen en begint een pension. Waldemar is een stuk jonger dan Rika en woont in Suriname. Hij is een goede student en gaat om deze reden in Nederland studeren. Hij gaat in het pension bij Rika wonen en de twee krijgen een relatie.

De twee oudste zoons kunnen hun plek niet vinden in het nieuwe huis bij hun moeder en besluiten terug te gaan, om weer bij hun vader te gaan wonen. Als hun vader hoort dat Rika een relatie heeft met de Surinaamse Waldemar besluit hij om zijn kinderen gerechtelijk terug te nemen van Rika. Rika mag haar kinderen niet meer zien, maar krijgt wel een een kind met Waldemar, die ze Waldy noemen.

De famile Waldemar runt een een pension op het strand van Scheveningen, als de Tweede Wereldoorlog aanbreekt. De familie besluit joden in huis te nemen. Dit gaat lange tijd goed, maar na een inval worden ze toch opgepakt. Rika en Waldemar worden naar kampen in Duitsland afgevoerd en Waldy wordt bij familie ondergebracht. Het is de vraag over Waldemar en Rika nog leven terugkeren en hoe het verder gaat met Waldy.

Recensie
Sonny boy is een mooi boek, berust op een waargebeurd verhaal. Het boek gaat gedeeltelijk over de Tweede Wereldoorlog, maar vooral over het leven van Rika en Waldemar. Het begin van het boek verteld daarom ook erg uitgebreid hoe Rika eerst Willem ontmoet en daar haar begin van haar leven mee deelt. Ook over de jonge jaren van Waldemar wordt uitgebreid geschreven. Dit zorgt er voor dat het erg lang duurt voordat Waldemar en Rika uiteindelijk bij elkaar komen.

Ik vond het begin van het boek daarom ook behoorlijk saai. Het werd pas spannender vanaf het moment dat Rika en Waldemar al samen woonden en Waldy geboren was. Vanaf dat moment begon bijvoorbeeld het onderduiken van Joden.

Het boek is geschreven in de derde persoon. In het begin van het boek wordt er om en om verteld over Rika en Waldemar. Dit vond ik een beetje verwarrend, aangezien ik toen nog niet de link tussen de twee kende. Dit zorgde er ook gedeeltelijk voor dat het begin van het boek wat saai was: je leest over twee personen en hun leven, maar je hebt geen idee waarom de schrijfster je dit verteld. Dit wordt pas later duidelijk, maar de lange inleiding had ook weggelaten kunnen worden.

Als je hoopt op een boek met spanning en cliffhangers zit je verkeerd. Het boek beschrijft alles erg uitgebreid en pas later in het boek wordt het iets spannender. Toch moet je het boek meer zien als een soort biografie over het leven van Rika, Waldemar en Waldy.