6. Literatuur Recensie: Karel ende Elegast

Samenvatting:
De hoofdpersoon in het verhaal is Karel de Grote. Hij krijgt van een engel de boodschap om uit stelen te gaan en doet dit dus maar, omdat het van God moet. Hij komt Elegast tegen, een ridder die door omstandigheden is gaan stelen en verbannen is door Karel. Karel stelt zich tegenover Elegast voor als Adelbrecht en verteld dat hij wil gaan stelen.

Ze besluiten om van Eggeric, de zwager van Karel te gaan stelen. Elegast kan met een toverspreuk iedereen in het kasteel van Eggeric laten slapen en alle sloten op laten gaan. Vervolgens gaat Elegast naar binnen om de meest waardevolle dingen te stelen. Hij wil tot slot nog een heel waardevol zadel stelen uit de slaapkamer van Eggeric. Hierbij wordt Eggeric wakker en Elegast verstop zich onder het bed.

Hij hoort dat Eggeric aan zijn vrouw verteld dat hij Karel wil gaan vermoorden. De vrouw van Eggeric en dus de zus van Karel is woedend, maar Eggerc reageert hierop door zijn vrouw te slaan. Hierdoor krijgt ze een bloedneus en dit bloed komt op de handschoen van Elegast. Elegast gaat vervolgens weer naar Adelbrecht (Karel) en verteld wat hij gehoord heeft en laat de handschoen zien.

Nu snapt Karel waarom hij van God moest stelen, want hierdoor is hij erachter gekomen dat Eggeric hem wil vermoorden. Karel gaat terug naar zijn kasteel en beschuldigt Eggeric. Die ontkent natuurlijk, maar nadat Edelgast met de handschoen met bloed komt, is het bewijs geleverd. Eggeric wordt veroordeeld tot de dood en Elegast wordt weer in ere hersteld van zijn verbanning en trouwt met de weduwe van Eggeric, oftewel de zus van Karel. 

Recensie
Het verhaal kom uit de middeleeuwen. Het is dus erg oud en ook nog eens in rijm geschreven. Dit komt omdat het verhaal meer bedoelt is om voorgedragen te worden en dus niet echt om zelf te lezen. Hierdoor is het lezen van het verhaal ook minder leuk en doordat het verhaal al erg oud is het verhaal tegenwoordig niet heel interessant meer.

Het boek is eigenlijk een erg oud verhaal over Karel de Grote en je moet er van houden om dit soort verhalen leuk te vinden. Ik vindt dit soort oude verhalen niet zo interessant en lees dus liever een moderner boek met een verhaal wat meer over de huidige tijd gaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>