8. Literatuur Recensie: Het Bittere Kruid – Marga Minco

Samenvatting:
Het boek gaat over Marga, een joods meisje dat leeft in de tweede wereldoorlog. Ze heeft een zus Bettie en een Broer Dave. Aan het begin van de oorlog denken de ouders van Marga dat alles wel mee zal vallen. Ze volgen dus gewoon de regels die ze krijgen, zoals het dragen van een Jodenster. Uiteindelijk blijkt het niet mee te vallen. Eerst wordt Bettie opgepakt. Later moeten haar ouders in een getto in Amsterdam gaan wonen. Marga blijft eerst bij Dave en zijn vriendin Lotte, maar op eend dat pakt ze de trein naar haar ouders, een reis waarvan ze niet beseft hoe gevaarlijk het is.

Toch bereikt Marga haar ouders. Hier wordt de situatie nog slechter en op een dag komen soldaten hen straat arresteren. Als Marga de jassen gaat pakken, besluit ze om te vluchten. Ze weet Dave en Lotte te bereiken, die inmiddels ondergedoken zijn. De drie kunnen een tijdje op dit adres blijven wonen, maar als de verhuurder van hun adres argwaan krijgt, moeten ze weer vertrekken. Ze proberen een adres in Utrecht te bereiken, maar Lotte wordt onderweg aangehouden en Dave gaat vervolgens vrijwillig met haar mee. Marga bereikt in haar eentje het adres in Utrecht en wordt vervolgens nog een aantal keer overgebracht naar andere onderduikadressen. Marga overleefd de oorlog, maar ziet haar ouders, Bettie, Dave en Lotte nooit meer terug.

Recensie
Het Bittere Kruid is een goed boek, die het leven van een Jood in de oorlog goed beschrijft. Je krijgt een indruk van hoe gevaarlijk, angstig en erg het leven van een Jood in die tijd was. Ook vraag je je na het lezen van het boek af hoe men zulke vreselijke dingen heeft kunnen doen.

Al met al is het een relatief kort boek, die je toch weer erg laat na denken over de verschrikkingen die in de Tweede Wereldoorlog gebeurd zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>