Beatrijs

Beatrijs is een sympathieke brave non in een klooster. Ze doet alles volgens de regels tot ze verliefd wordt. “verleidt door de duivel” vertrekken ze, en bouwen een nieuw leven op. Ze leven gelukkig voor 7 jaar en krijgen 2 kinderen. Ze hebben nooit geldproblemen gehad, maar na 7 jaar hield het op. De man vertrekt naar zijn geboorteland en laat zijn gezin achter. Omdat Beatrijs te trots was om te bedelen, werd ze prostituee. Na 7 jaar zonden besluit ze ermee te stoppen en gaat ze toch bedelen. Dan hoort ze een stem die haar vertelt dat ze terug moet keren naar het klooster. Ze gelooft het niet en vraagt God de stem nog 2 keer meer te laten horen, dan gaat ze terug. En ja hoor, ze hoort de stem totaal 3 keer en besluit terug te gaan. Haar kinderen blijven achter bij een weduwe, die ze later naar een ander klooster brengt. Beatrijs’ haar plek was doordat ze altijd is blijven bidden, ingenomen door Maria. Niemand had wat gemerkt. Maar toch zou ze pas helemaal vergeven worden als ze zou biechten. Dat deed ze.

Ik vond het boek vrij oppervlakkig, alles wat je verkeerd doet in je leven komt doordat je verleidt was door de duivel en zolang je maar blijft bidden komt alles goed. Het zal komen door de instelling van deze tijd, en hoe wij nu worden opgevoed. Ik kan me er totaal niet in verplaatsen.

 

Van den vos Reynaerde

Een boek uit de middeleeuwen, met een onbekende schrijver. Omdat het een dergelijk maatschappijkritisch boek is, heeft de schrijver er destijds zelf voor gekozen anoniem te blijven.

In het boek krijgen we al snel een indruk over de vos Reinaert, een sluwe boef. Hij vermoordt kinderen, hij steelt en hij vernielt. Koning Nobel verzoekt iedereen naar het hof te komen, en dat doen ze ook, op Reinaert na. Bruun de beer wordt erop af gestuurd en zo direct in de val gelokt. En zo ook Tibeert de kater en zijn bloedeigen neef: Grimbeert. Stuk voor stuk worden ze in de val gelukt. Wel lukt het Grimbeert Reinaert naar het hof te krijgen. Daar krijgt hij de doodstraf. Ondertussen vertelt Reinaert de koning dat Izengrijn, zijn vader en Bruun de koning willen afzetten met een schat. Hij vertelt dat hij de schat heeft en alleen hij weet waar die zich bevindt. Ze laten Reinaert vrij. Als hij weg gaat worden Cuwaert en Belijn met hem mee gestuurd. Hij onthoofdt Cuwaert en doet het hoofd in een tas, deze geeft hij aan Belijn om aan de koning te geven. Iedereen beseft de val en ze besluiten dat ze Reinaert altijd aan mogen vallen.

Persoonlijk vond ik het erg leuk om te lezen omdat er zo veel symboliek achter zit, zoveel kritiek op de maatschappij. De edelen worden bijvoorbeeld neergezet alsof ze alleen maar bezig zijn met eten en weinig intelligentie hebben. Ook zie je dat de koning makkelijk om te praten is, dat er veel sprake is van corruptie. Het is zo veel meer dan alleen een dierverhaaltje.

Bezonken Rood – Jeroen Brouwers

Titel: Bezonken Rood
Schrijver: Jeroen Brouwers

Bezonken Rood van Jeroen Brouwers uit 1981 kan met recht aangrijpend genoemd worden, naast bewondering riep het boek ook een mate van weerstand op. Brouwers verteld in deze autobiografische roman hoe hij met zijn moeder, oma en zijn zusjes probeerde te overleven in het interneringskamp Tjideng op Java. Ook lezen we over zijn leven na de oorlog, hoe de relatie met zijn moeder voorgoed kapot ging en hoe dat na al die tijd nog steeds invloed heeft op zijn leven.

Het verhaal begint met een telefoontje van de verpleging uit het verzorgingstehuis waar zijn moeder al jaren woont, ze is overleden. Brouwers besluit de crematie niet te bezoeken.

“Ik ben niet in mijn auto gesprongen om naar mijn dode moeder toe te rijden. Zo laf wilde ik niet zijn, nadat ik de laatste laren ook nooit naar haar toe ben gereden toen ze nog leefde.”

De dood van zijn moeder roept echter wel veel gedachten bij hem op, er komen allerlei herinneringen van vroeger naar boven. De indruk die het sadisme van de Japanners heeft gemaakt op de kleuter Jeroen, is enorm. Hij ziet hoe de Japanners vrouwen vernederen, hoe zijn moeder wordt uitgehongerd tot een hoopje botten. Gevangenen die misbruikt en geslagen worden voor de ogen van hun kinderen. Ook ziet hij langzaamaan zijn oma aftakelen.

“Soms overvalt mij de paniekangst: soms ben ik terug in dat kamp-”

Bezonken rood is een zeer aangrijpend verhaal over een stukje geschiedenis waar wij als westerlingen vaak niet veel vanaf weten. Brouwers schrijft afstandelijk en betrokken door de ervaring die hij als kleuter heeft gehad. Hij voelt zich verraden door zijn moeder die hem later op kostschool heeft gestuurd, dit heeft hun relatie voorgoed verbroken. En niet alleen die met zijn moeder, die met alle vrouwen. Indrukwekkend.

Schaduwkind- P.F. Thomése

Titel: Schaduwkind
Schrijver: P.F. Thomése

Verdriet kent meerdere gradaties, als kind je konijn overleden in zijn kooi vinden is hartbrekend, bombardementen in Syrië zijn zelfs hartverscheurend. Maar hoe ga je ermee om als je als schrijver je bloedeigen kind verliest? Thomèse beschrijft zijn intense verdriet in de autobiografische roman: Schaduwkind.

Voor de geboorte van zijn dochter zocht de hoofdpersoon wanhopig naar de zin van het leven, het voelde voor hem levenloos: alsof het allemaal geen zin meer had. Een gezin stond gelijk aan een gevangenis en eenzaamheid was niet meer uit zijn leven weg te denken. Toen hij ineens een vriendin kreeg, kwam zijn sombere leven tot een ommekeer. De geboorte van hun dochter Isa stond gelijk aan verliefdheid.

“Zo heeft de liefde ook geen naam nodig. Een naam zou haar onnodig inperken, ze is gewoon te veel voor één enkele naam.”

Al snel ontstond er een nare wending, met Isa ging het niet zoals het hoort. Met enorme snelheid ging het gezin snel weer terug naar het ziekenhuis, Isa werd in een couveuse gelegd en de pasgeboren baby kreeg infusen, slangen en elektroden. Nadat de ouders van de arts te horen kregen hoe ernstig hun kind eraan toe was en het niet zou gaan halen, bleken de nieuwe ouders verslagen. De hopeloosheid van de situatie wilde niet tot ze doordringen.

“Een steen was ik geworden, ik kon alleen nog breken”

Thomése uit zijn wanhoop in 49 kleine hoofdstukjes, hij begint zijn zoektocht naar betekenis van zowel zijn taalgebruik als van zijn toekomst zonder Isa. Al vechtend tegen de waarheid zal hij er langzaamaan toch aan moeten geloven dat Isa er niet meer is. Het geniale poëtische taalgebruik werkt vervreemdend op de lezer, je merkt dat Thomése afstand creëert door zijn superieure schrijfstijl. Door deze eigen manier van schrijven merk je het echte verdriet van Thomése die worstelt met taal en de dood. Een boek dat de lezer het zwijgen oplegt.

 

Het gouden ei – Tim Krabbé

Genre : thriller
Verschenen in 1984

Het gouden ei gaat over Rex Hofmans die met zijn vriendin Saskia op vakantie richting Frankrijk gaat. Ze stoppen bij een Frans benzinestation en Saskia besluit wat te drinken te gaan halen. Rex blijft wachten, maar na een half uur is hij toch wel ongerust. Saskia is verdwenen, zo, van de aardbodem. Op zoek naar haar zit hij heel erg met zijn hoofd bij de nachtmerries die ze altijd had. Ze droomde dat ze in een gouden ei door het heelal zweefde, ze kon er alleen uit ontsnappen als haar ei een ander ei zou raken. Alleen is het heelal zo groot dus de kans was klein.

Intussen heeft Rex 8 jaar na de verdwijning een nieuwe vriendin, Lieneke, hij houdt van haar en wilt zelfs met haar trouwen, maar toch blijft hij in zijn hoofd zitten met Saskia. Hij is ten einde raad tot dat Raymond Lemorne, een scheikunde docent en vader van 2 dochters, contact opneemt met hem. Lemorne weet meer van Saskia’s verdwijning, hij heeft er zelf voor gezorgd. Rex is bereid alles te doen om te weten wat Saskia overkomen is dus moet hij van Lemorne hetzelfde ondergaan. Dan zou hij vertellen wat hij met Saskia gedaan heeft. Lemorne neemt Rex mee naar het tankstation en geeft hem slaapmiddel. Terwijl het slaapmiddel langzaamaan in werking gaat verteld Lemorne over zijn obsessie voor de perfecte misdaad. Rex valt in slaap en ondergaat dezelfde nachtmerrie als Saskia. Als hij wakker wordt beseft hij dat hij in een doodskist ligt. Hij is levend begraven. Niemand weet waar zowel hij als Saskia is, ze zijn verdwenen.

Wat vond ik van het boek?
Het gouden ei is een heel spannend en intens boek. Af en toe een beetje kort door de bocht maar dat maakt ook weer het verhaal. Het is op een hele realistische manier geschreven met een verrassend einde. Al met al vond ik het een fijn boek om te lezen.

Hersenschimmen – J. Bernlef

Genre : psychologische roman
Verschenen in 1984 

Het verhaal gaat over de 71-jarige Maarten die alp 15 jaar samen met zijn vrouw Vera in Amerika woont. Ze hebben samen 2 kinderen die uit huis zijn. Maarten werkte voor zijn pensionering bij een internationaal vissersbedrijf. Maarten is een echte denker en het verhaal begint ook dat hij denkt over zijn verleden, hij komt voor zichzelf tot de conclusie dat hij heel veel over zijn verleden niet meer weet. Echter besluit hij dit voor Vera te verbergen. Dit blijkt lastiger dan gedacht. Maarten kan niet slapen en na een hele nacht puzzelen besluit hij Vera ontbijt op bed te geven, hij geeft haar koffie met suiker. Dit drinkt ze echter al 10 jaar zonder… Dan een wandeling met hun hondje Robert. Pas ’s avonds laat komt hij thuis. Onderweg is Robert al zelf naar huis toe gelopen hij wist helemaal niet dat hij hem ‘kwijt’ was. Het heeft Vera heel ongerust gemaakt. Vervolgens vraagt maarten aan Vera of ze een bepaalde avond nog wist, zij weet er niks van. Dit is dan ook een herinnering met zijn ex. De dag erna gaat Maarten naar zijn werk, in de veronderstelling dat hij een vergadering heeft. Hij loopt naar de locatie toe maar er is niemand, dus forceert hij de deur. Echter heeft hij al 4 jaar geen vergadering gehouden… Deze kleine dingetjes maken Vera bezorgd. Ze besluit dat hij maar eens met een dokter moet gaan praten.

‘s Middags komt de dokter die Maarten wat pillen geeft en hem adviseert binnen te blijven om ongelukken te voorkomen. In de tussentijd wordt Maartens toestand alleen maar erger dus krijgen ze thuiszorg van Phil Taylor. Maarten verwart haar met Karen en met zijn dochter Kitty. Even later ontsnapt hij uit het huis om zijn ouders te gaan bezoeken. Hij raakt de weg kwijt en wordt opgepikt door de vuurtorenwachter die hem veilig thuis brengt. Gezien de verslechterde situatie komt de dokter weer langs, ineens denkt Maarten dat het bevrijdingsdag in 195 is en ziet hij de dokter als een Amerikaanse bevrijder. Maarten wordt in de loop van het boek alleen maar zieker en zieker dus moet hij naar een inrichting. Vera kan niet meer voor hem zorgen.

Wat vond ik van het boek?
Ik vond het een heel ontroerend en mooi boek. De schrijver heeft in dit boek de taak om vanuit de hoofdpersoon het echte verhaal naar voren te laten komen en dat is 100% gelukt. Door de intense manier van schrijven heb je echt het gevoel dat je in het verhaal zit en dat je zelf het verhaal meemaakt. Je kunt je nu deze ziekte veel beter voorstellen. Een van de beste boeken die ik gelezen heb.

Alleen maar nette mensen – Robert Vuijsje

Genre: psychologische roman, in dit boek gaat de hoofdpersoon David op zoek naar zijn echte ik. Bij wie hij hoort en met wie hij de toekomst wilt delen.
Verschenen in 2008

David Samuels is de 21-jarige zoon van een succesvolle man. Samen met zijn moeder en vader woont hij in Oud-Zuid Amsterdam. Hij heeft een lieve vriendin, Naomi, genoeg geld en kansen om wat van zijn leven te maken.. Toch is het niet wat hij zoekt. Doordat hij zo op zoek is naar zichzelf gaat zijn relatie met Naomi ook niet vooruit, de spanning is eraf doordat ze elkaar zo goed kennen.
David is op zoek naar een intelligente negerin, een met gouden tanden en zoals hij het beschrijft een ‘dikke bil’. Hij stapt in de wereld van het ‘slechte’ deel van Amsterdam en ontmoet de negerin Queen uit de Bijlmer: Rowanda. In de Bijlmer zien ze hem als Marokkaan, doordat hij van Joodse afkomst is. Doordat hij een ‘witteman’ is maken de vrouwen gebruik van zijn geld. Zeker Rowanda, zij profiteert van het rijkeluiszoontje David.
David komt in aanraking met zijn nieuwe leven en komt erachter dat vreemdgaan in die cultuur heel normaal is. Rowanda verbied dit hem, ze houdt niet van ‘liegmannen’. De families van de 2 ontmoeten elkaar in maart, de situaties zijn humoristisch wanneer je ziet hoeveel de gezinnen van elkaar verschillen. David zijn ouders bieden geen support in de relatie. Maar David is nog steeds niet tevreden, hij vindt Rowanda niet intellectueel genoeg en gaat verder op zoek met een oude vriend Ryan. Wanneer David op het punt staat een Antilliaans meisje te versieren, komt Rowanda met haar nichtje binnen. Ze maakt een scène en vertrekt. Wanneer hij enkele dagen later opbelt, wil ze niets meer met hem te maken hebben.
In de tussentijd ontmoet David nog veel meer negerinnen, allemaal zijn ze niet wat hij zoekt. Tussendoor lees je een aantal flasbacks van toen hij een avond met Naomi weg was, ze praten over hun relatie en proberen dichter bij elkaar te komen. Tevergeefs. Bij Albert Hein ontmoeten ze een aardig Marokkaans meisje Naima, dat hem vraagt hoe hij aan de verwondingen in zijn gezicht komt. Hij was in elkaar geslagen op zoektocht naar de perfecte negerin.
Van Davids vriend, Bas, hoort hij dat er in Memphis Tennesee de intellectuele negerinnen rondlopen die hij zoekt. Hij twijfelt geen seconde en vertrekt naar Amerika. Daar ontmoet hij zo een vrouw, en toch is hij niet tevreden. Hij wilt Naomi terug. Eenmaal terug in Nederland hoort hij dat Naomi nu met Daan een relatie heeft. David gaat er kapot aan. In het einde van het boek ontmoet hij iemand anders en probeert hij weer gelukkig te worden.

Wat vond ik van het boek?
Alleen maar nette mensen is een boek dat je niet snel weg legt, je leest er eenvoudig doorheen. Echter begon die constante grove manier van bevooroordeling en racisme me na een tijdje wel te vervelen. Dat maakte het boek af en toe saai. Ik kan me voorstellen dat het een bestseller is, maar het is naar mijn mening niet het beste boek dat ik ooit heb gelezen.

 

Twee vrouwen – Harry Mulisch

Auteur: Harry Mulisch
Genre: roman
Verschenen in 1975

Twee vrouwen begint bij een van de twee vrouwen, Laura, die op weg is naar Nice, waar haar moeder is gestorven. Ze schrijft het dramatische liefdesverhaal tussen haar en de tweede vrouw genaamd Sylvia op.

Laura beseft dat ze ongelukkig is en besluit daardoor haar kinderloze huwelijk met Alfred Boeken te beëindigen. Kort daarna valt ze compleet voor een vrouw, Sylvia. Ze geeft een grote draai aan haar leven die haar leven dan ook voorgoed overhoop zal halen. Laura en Sylvia zijn gelukkiger dan ooit, echter heeft Laura altijd het gevoel dat alles besproken wordt in hun relatie. Sylvia zelf is nog niet uit de kast en zorgt ervoor dat niemand weet van haar relatie met Laura. Ze verteld iedereen dat Laura een zoon heeft, genaamd “Thomas” en dan Sylvia iets heeft met de verzonnen jongen. Hierdoor word ook Laura gedwongen te liegen over hun relatie, en dat is precies de reden waarom Laura niet wilt dat Sylvia mee gaat met het bezoeken van haar moeder in Frankrijk. Echter staat Sylvia erop en gaat toch mee. De moeder van Laura wordt woedend aangezien zij gelijk doorheeft dat de twee iets hebben.

Laura hoopt haar ex, Alfred, nooit meer te hoeven zien maar wanneer zij en Sylvia naar een toneelstuk genaamd ‘Orpheus’ vriend’ gaan, ontmoeten ze hem toch. Het toneelstuk is dan ook precies het punt waarop hun relatie kilometers achteruit gaat. Sylvia vertrekt en spreekt Laura pas weer wanneer ze al dagen niet gesproken hebben. Zo komt Laura er achter dat Sylvia nu een relatie heeft met Alfred. Laura zelf trekt zich volledig terug, ziet de zin van het leven niet meer en wordt depressief.

En dan komt er een interessante twist in het verhaal. Het verhaal blijkt weer net zo onvoorspelbaar als altijd te zijn en Sylvia ging alleen naar Alfred toe om zwanger te raken. Sylvia wilt ineens niets liever dan weer terug zijn bij Laura. Ze is zwanger geworden zodat zij en Laura samen een kind konden opvoeden. Laura voelt zich enorm schuldig tegenover Alfred en probeert het op te lossen. Alleen gaat het vanuit dan van erg naar rampzalig. Alfred vermoordt Sylvia.

Het interessante van ‘twee vrouwen’ is het verband met het mythologische verhaal van Orpheus en Eurydice. Het verhaal tussen Sylvia en Laura loopt heel vaak parallel aan dit dramatische en oude verhaal. Orpheus zocht naar Eurydice in de onderwereld en de hem werd dat verboden. Hierop wordt Eurydice terug naar de onderwereld gestuurd.  Dit is in verband te brengen met ‘twee vrouwen’ omdat Sylvia dood is doordat Laura haar dwong met Alfred te gaan praten. Zo zijn er meerdere verbanden met dit verhaal en ook het toneelstuk waar Laura en Sylvia heen gaan: Orpheus’ vriend. Dit verhaal gaat over twee homoseksuele mannen die het rijk van de doden in gaan.

Wat vond ik van het boek?
‘Twee vrouwen’ is een van de spannendste boeken die ik ooit heb gelezen voor Nederlands. Ik moest er wel heel lang doorheen bijten om bij het spannende stuk te komen. Maar naarmate is steeds meer te weten kwam over de karakters en het verband met Orpheus en Eurydice werd het meer en meer interessant.

Pas om ongeveer 2/3 van het boek kon ik hem niet meer wegleggen, toen heb ik hem in één keer uitgelezen. Wat mij betreft had dat wel op 1/3 al mogen zijn, vanaf het begin moest ik mezelf er echt doorheen slaan terwijl het verhaal zelf echt ijzersterk is. Een van de verdere minpunten vond ik het abrupte einde. Het hele verhaal leeft toe naar het einde en ineens in bam, 2 pagina’s is Sylvia vermoord en is het verhaal afgelopen. Dat vond ik erg jammer.

Het is een makkelijk door te komen boek, niet alleen omdat het niet zo’n lang boek is, maar ook omdat het taalgebruik makkelijk leest. Zo nu en dan wordt je Nederlandse woordenkennis even op de proef gesteld maar dat maakt het lezen ook leuk en uitdagend.

Al met al vond ik het een interessant en spannend verhaal dat ik zeker aan anderen zou aanraden, met name degenen die het lastiger vinden om door een boek heen te komen.

Het diner – Herman Koch

Auteur: Herman Koch
Genre: fictie
Uitgever: Anthos uitgevers 
Aantal blz.: 300
Verschenen in juni 2010

Twee echtparen gaan uit eten. Ze praten en lachen en vermijden hiermee het onderwerp waar ze het eigenlijk over zouden moeten hebben: hun kinderen. Wat doe je als je via het programma ‘Opsporing Verzocht’ erachter komt dat je 15-jarige zoon een misdrijf heeft gepleegd? Hem aangeven? Tot noch toe weten alleen de ouders ervan ondanks al het bewijs.. Maar laat je het dan zomaar overwaaien in het belang van je zoon?

De hoofdpersoon Paul was ooit een docent maar is wegens een psychische stoornis werkloos. Samen met zijn vrouw Claire heeft hij een zoon: Michel. De karakters die Koch beschrijft zijn heel persoonlijk gemaakt, je leert vooral de hoofdpersoon en zijn gedachten op een bijzondere manier kennen. Is er dan echt geen minpuntje te bekennen?

‘Hoe schrijf je nou weer een heel boek over één diner?’ is de vraag die veel gesteld wordt. Echter leest het boek heel vlot en is het goed opgebouwd in verschillende delen van een diner. Door middel van flashbacks wordt het verhaal verteld vanuit de ik-persoon. De ik-persoon Paul is niet bang om zijn mening te uiten en laat dat duidelijk merken.
”Je hebt me heel goed gehoord, lul. Ik kwam hier met mijn zoon om je geld aan te bieden voor je kloteruit, niet om jouw zure geouwehoer over voetballende kinderen aan te horen. Wat is het nou helemaal, klootzak?” 

Koch heeft een echte pageturner geschreven. De lezer is altijd nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld als Paul zijn zoons mobieltje in kijkt en daar een filmpje ziet. Hij schrikt van wat hij ziet en als lezer ben je ontzettend nieuwsgierig naar wat hij nou eigenlijk ziet.. Echter kom je dit pas 100 pagina’s later te weten. Dit maakt het boek spannend en onvoorspelbaar.

Het is Koch weer gelukt om een hit te schrijven, echter springt deze er uit voor mij. Het boek is spannend, interessant en een echte pageturner. Dit is een boek dat geschikt is voor iedereen en je gewoon gelezen moet hebben.

Hemelvaart – Judith Koelemeijer

Auteur: Judith Koelemeijer
Genre: non-fictie
Uitgever: Atlas Contact

Vijf meiden met zes rugzakken en een doodskist op het dek van een eilandferry: Hemelvaart.

Zomer, zon, zee, strand, feestjes, flirts, drankjes.. Geen zorgen, dit zou een top tijd worden voor de zes vriendinnen die een aantal weken lang naar Griekenland gaan. Een herinnering die een leven lang een lach zou moeten veroorzaken, echter gebeurde juist het tegenovergestelde.

In de laatste nacht voordat de meiden weer terug naar huis gaan besluiten twee van de zes meiden nog eens even flink te genieten nu het nog kon. Op voorstel van Griekse Nikos gaan ze naar een populair tentje. Een aantal shots later besluiten ze er heen te gaan. Een van de meisjes, Annette, rijdt met een paar Duitsers mee en de andere, Judith, rijdt mee met de charmante Nikos. Maar tijdens de rit gaat het flink mis. De Duitsers botsen tegen elkaar op waardoor Annette op haar hoofd valt. Ze raakt buiten bewust zijn en wordt ook niet meer wakker.

Zo’n 30 lange jaren verder van het ongeluk schrijft de vriendin van Annette, die bij Nikos achterop zat over wat er gebeurde. Ze heet Judith Koelemeijer. Bij het schrijven van Hemelvaart komt de auteur erachter hoe weinig ze wist van Annette. Niet alleen zij, maar ook hoe weinig de wereld van haar wist. Ze kan het niet loslaten, en is vastberaden de zaak op te lossen. Judith gaat weer terug naar Griekenland, naar Paros en reconstrueert de vakantie. Ze gaat daarin niet alleen uit van haar eigen geheugen maar ook die van de betrokkenen, ze praat, ze zoekt en  ze vraagt en komt erachter in hoeverre de herinneringen van elkaar verschillen.

Verder is er weinig van een ‘plot’ in het boek. Ze zoekt en vindt de Duitser natuurlijk, maar er wordt overal uitgegaan van een ‘stom ongeluk’ en daardoor is er naar mijn mening meer over het verhaal heen gepraat dan dat het er echt over ging. Dit zorgt niet voor veel spanning. Echter schrijft Koelemeijer wel op een bepaalde manier waardoor je wilt blijven lezen. Dit maakt het een interessante manier van schrijven dat bij mij wel zorgde voor veel leesplezier.