Hemelvaart – Judith Koelemeijer

Auteur: Judith Koelemeijer
Genre: non-fictie
Uitgever: Atlas Contact

Vijf meiden met zes rugzakken en een doodskist op het dek van een eilandferry: Hemelvaart.

Zomer, zon, zee, strand, feestjes, flirts, drankjes.. Geen zorgen, dit zou een top tijd worden voor de zes vriendinnen die een aantal weken lang naar Griekenland gaan. Een herinnering die een leven lang een lach zou moeten veroorzaken, echter gebeurde juist het tegenovergestelde.

In de laatste nacht voordat de meiden weer terug naar huis gaan besluiten twee van de zes meiden nog eens even flink te genieten nu het nog kon. Op voorstel van Griekse Nikos gaan ze naar een populair tentje. Een aantal shots later besluiten ze er heen te gaan. Een van de meisjes, Annette, rijdt met een paar Duitsers mee en de andere, Judith, rijdt mee met de charmante Nikos. Maar tijdens de rit gaat het flink mis. De Duitsers botsen tegen elkaar op waardoor Annette op haar hoofd valt. Ze raakt buiten bewust zijn en wordt ook niet meer wakker.

Zo’n 30 lange jaren verder van het ongeluk schrijft de vriendin van Annette, die bij Nikos achterop zat over wat er gebeurde. Ze heet Judith Koelemeijer. Bij het schrijven van Hemelvaart komt de auteur erachter hoe weinig ze wist van Annette. Niet alleen zij, maar ook hoe weinig de wereld van haar wist. Ze kan het niet loslaten, en is vastberaden de zaak op te lossen. Judith gaat weer terug naar Griekenland, naar Paros en reconstrueert de vakantie. Ze gaat daarin niet alleen uit van haar eigen geheugen maar ook die van de betrokkenen, ze praat, ze zoekt enĀ  ze vraagt en komt erachter in hoeverre de herinneringen van elkaar verschillen.

Verder is er weinig van een ‘plot’ in het boek. Ze zoekt en vindt de Duitser natuurlijk, maar er wordt overal uitgegaan van een ‘stom ongeluk’ en daardoor is er naar mijn mening meer over het verhaal heen gepraat dan dat het er echt over ging. Dit zorgt niet voor veel spanning. Echter schrijft Koelemeijer wel op een bepaalde manier waardoor je wilt blijven lezen. Dit maakt het een interessante manier van schrijven dat bij mij wel zorgde voor veel leesplezier.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>