Het diner – Herman Koch

Auteur: Herman Koch
Genre: fictie
Uitgever: Anthos uitgevers 
Aantal blz.: 300
Verschenen in juni 2010

Twee echtparen gaan uit eten. Ze praten en lachen en vermijden hiermee het onderwerp waar ze het eigenlijk over zouden moeten hebben: hun kinderen. Wat doe je als je via het programma ‘Opsporing Verzocht’ erachter komt dat je 15-jarige zoon een misdrijf heeft gepleegd? Hem aangeven? Tot noch toe weten alleen de ouders ervan ondanks al het bewijs.. Maar laat je het dan zomaar overwaaien in het belang van je zoon?

De hoofdpersoon Paul was ooit een docent maar is wegens een psychische stoornis werkloos. Samen met zijn vrouw Claire heeft hij een zoon: Michel. De karakters die Koch beschrijft zijn heel persoonlijk gemaakt, je leert vooral de hoofdpersoon en zijn gedachten op een bijzondere manier kennen. Is er dan echt geen minpuntje te bekennen?

‘Hoe schrijf je nou weer een heel boek over één diner?’ is de vraag die veel gesteld wordt. Echter leest het boek heel vlot en is het goed opgebouwd in verschillende delen van een diner. Door middel van flashbacks wordt het verhaal verteld vanuit de ik-persoon. De ik-persoon Paul is niet bang om zijn mening te uiten en laat dat duidelijk merken.
”Je hebt me heel goed gehoord, lul. Ik kwam hier met mijn zoon om je geld aan te bieden voor je kloteruit, niet om jouw zure geouwehoer over voetballende kinderen aan te horen. Wat is het nou helemaal, klootzak?” 

Koch heeft een echte pageturner geschreven. De lezer is altijd nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld als Paul zijn zoons mobieltje in kijkt en daar een filmpje ziet. Hij schrikt van wat hij ziet en als lezer ben je ontzettend nieuwsgierig naar wat hij nou eigenlijk ziet.. Echter kom je dit pas 100 pagina’s later te weten. Dit maakt het boek spannend en onvoorspelbaar.

Het is Koch weer gelukt om een hit te schrijven, echter springt deze er uit voor mij. Het boek is spannend, interessant en een echte pageturner. Dit is een boek dat geschikt is voor iedereen en je gewoon gelezen moet hebben.

1 reactie op “Het diner – Herman Koch

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>