Twee vrouwen – Harry Mulisch

Auteur: Harry Mulisch
Genre: roman
Verschenen in 1975

Twee vrouwen begint bij een van de twee vrouwen, Laura, die op weg is naar Nice, waar haar moeder is gestorven. Ze schrijft het dramatische liefdesverhaal tussen haar en de tweede vrouw genaamd Sylvia op.

Laura beseft dat ze ongelukkig is en besluit daardoor haar kinderloze huwelijk met Alfred Boeken te beëindigen. Kort daarna valt ze compleet voor een vrouw, Sylvia. Ze geeft een grote draai aan haar leven die haar leven dan ook voorgoed overhoop zal halen. Laura en Sylvia zijn gelukkiger dan ooit, echter heeft Laura altijd het gevoel dat alles besproken wordt in hun relatie. Sylvia zelf is nog niet uit de kast en zorgt ervoor dat niemand weet van haar relatie met Laura. Ze verteld iedereen dat Laura een zoon heeft, genaamd “Thomas” en dan Sylvia iets heeft met de verzonnen jongen. Hierdoor word ook Laura gedwongen te liegen over hun relatie, en dat is precies de reden waarom Laura niet wilt dat Sylvia mee gaat met het bezoeken van haar moeder in Frankrijk. Echter staat Sylvia erop en gaat toch mee. De moeder van Laura wordt woedend aangezien zij gelijk doorheeft dat de twee iets hebben.

Laura hoopt haar ex, Alfred, nooit meer te hoeven zien maar wanneer zij en Sylvia naar een toneelstuk genaamd ‘Orpheus’ vriend’ gaan, ontmoeten ze hem toch. Het toneelstuk is dan ook precies het punt waarop hun relatie kilometers achteruit gaat. Sylvia vertrekt en spreekt Laura pas weer wanneer ze al dagen niet gesproken hebben. Zo komt Laura er achter dat Sylvia nu een relatie heeft met Alfred. Laura zelf trekt zich volledig terug, ziet de zin van het leven niet meer en wordt depressief.

En dan komt er een interessante twist in het verhaal. Het verhaal blijkt weer net zo onvoorspelbaar als altijd te zijn en Sylvia ging alleen naar Alfred toe om zwanger te raken. Sylvia wilt ineens niets liever dan weer terug zijn bij Laura. Ze is zwanger geworden zodat zij en Laura samen een kind konden opvoeden. Laura voelt zich enorm schuldig tegenover Alfred en probeert het op te lossen. Alleen gaat het vanuit dan van erg naar rampzalig. Alfred vermoordt Sylvia.

Het interessante van ‘twee vrouwen’ is het verband met het mythologische verhaal van Orpheus en Eurydice. Het verhaal tussen Sylvia en Laura loopt heel vaak parallel aan dit dramatische en oude verhaal. Orpheus zocht naar Eurydice in de onderwereld en de hem werd dat verboden. Hierop wordt Eurydice terug naar de onderwereld gestuurd.  Dit is in verband te brengen met ‘twee vrouwen’ omdat Sylvia dood is doordat Laura haar dwong met Alfred te gaan praten. Zo zijn er meerdere verbanden met dit verhaal en ook het toneelstuk waar Laura en Sylvia heen gaan: Orpheus’ vriend. Dit verhaal gaat over twee homoseksuele mannen die het rijk van de doden in gaan.

Wat vond ik van het boek?
‘Twee vrouwen’ is een van de spannendste boeken die ik ooit heb gelezen voor Nederlands. Ik moest er wel heel lang doorheen bijten om bij het spannende stuk te komen. Maar naarmate is steeds meer te weten kwam over de karakters en het verband met Orpheus en Eurydice werd het meer en meer interessant.

Pas om ongeveer 2/3 van het boek kon ik hem niet meer wegleggen, toen heb ik hem in één keer uitgelezen. Wat mij betreft had dat wel op 1/3 al mogen zijn, vanaf het begin moest ik mezelf er echt doorheen slaan terwijl het verhaal zelf echt ijzersterk is. Een van de verdere minpunten vond ik het abrupte einde. Het hele verhaal leeft toe naar het einde en ineens in bam, 2 pagina’s is Sylvia vermoord en is het verhaal afgelopen. Dat vond ik erg jammer.

Het is een makkelijk door te komen boek, niet alleen omdat het niet zo’n lang boek is, maar ook omdat het taalgebruik makkelijk leest. Zo nu en dan wordt je Nederlandse woordenkennis even op de proef gesteld maar dat maakt het lezen ook leuk en uitdagend.

Al met al vond ik het een interessant en spannend verhaal dat ik zeker aan anderen zou aanraden, met name degenen die het lastiger vinden om door een boek heen te komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>