Alleen maar nette mensen – Robert Vuijsje

Genre: psychologische roman, in dit boek gaat de hoofdpersoon David op zoek naar zijn echte ik. Bij wie hij hoort en met wie hij de toekomst wilt delen.
Verschenen in 2008

David Samuels is de 21-jarige zoon van een succesvolle man. Samen met zijn moeder en vader woont hij in Oud-Zuid Amsterdam. Hij heeft een lieve vriendin, Naomi, genoeg geld en kansen om wat van zijn leven te maken.. Toch is het niet wat hij zoekt. Doordat hij zo op zoek is naar zichzelf gaat zijn relatie met Naomi ook niet vooruit, de spanning is eraf doordat ze elkaar zo goed kennen.
David is op zoek naar een intelligente negerin, een met gouden tanden en zoals hij het beschrijft een ‘dikke bil’. Hij stapt in de wereld van het ‘slechte’ deel van Amsterdam en ontmoet de negerin Queen uit de Bijlmer: Rowanda. In de Bijlmer zien ze hem als Marokkaan, doordat hij van Joodse afkomst is. Doordat hij een ‘witteman’ is maken de vrouwen gebruik van zijn geld. Zeker Rowanda, zij profiteert van het rijkeluiszoontje David.
David komt in aanraking met zijn nieuwe leven en komt erachter dat vreemdgaan in die cultuur heel normaal is. Rowanda verbied dit hem, ze houdt niet van ‘liegmannen’. De families van de 2 ontmoeten elkaar in maart, de situaties zijn humoristisch wanneer je ziet hoeveel de gezinnen van elkaar verschillen. David zijn ouders bieden geen support in de relatie. Maar David is nog steeds niet tevreden, hij vindt Rowanda niet intellectueel genoeg en gaat verder op zoek met een oude vriend Ryan. Wanneer David op het punt staat een Antilliaans meisje te versieren, komt Rowanda met haar nichtje binnen. Ze maakt een scène en vertrekt. Wanneer hij enkele dagen later opbelt, wil ze niets meer met hem te maken hebben.
In de tussentijd ontmoet David nog veel meer negerinnen, allemaal zijn ze niet wat hij zoekt. Tussendoor lees je een aantal flasbacks van toen hij een avond met Naomi weg was, ze praten over hun relatie en proberen dichter bij elkaar te komen. Tevergeefs. Bij Albert Hein ontmoeten ze een aardig Marokkaans meisje Naima, dat hem vraagt hoe hij aan de verwondingen in zijn gezicht komt. Hij was in elkaar geslagen op zoektocht naar de perfecte negerin.
Van Davids vriend, Bas, hoort hij dat er in Memphis Tennesee de intellectuele negerinnen rondlopen die hij zoekt. Hij twijfelt geen seconde en vertrekt naar Amerika. Daar ontmoet hij zo een vrouw, en toch is hij niet tevreden. Hij wilt Naomi terug. Eenmaal terug in Nederland hoort hij dat Naomi nu met Daan een relatie heeft. David gaat er kapot aan. In het einde van het boek ontmoet hij iemand anders en probeert hij weer gelukkig te worden.

Wat vond ik van het boek?
Alleen maar nette mensen is een boek dat je niet snel weg legt, je leest er eenvoudig doorheen. Echter begon die constante grove manier van bevooroordeling en racisme me na een tijdje wel te vervelen. Dat maakte het boek af en toe saai. Ik kan me voorstellen dat het een bestseller is, maar het is naar mijn mening niet het beste boek dat ik ooit heb gelezen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>