Hersenschimmen – J. Bernlef

Genre : psychologische roman
Verschenen in 1984 

Het verhaal gaat over de 71-jarige Maarten die alp 15 jaar samen met zijn vrouw Vera in Amerika woont. Ze hebben samen 2 kinderen die uit huis zijn. Maarten werkte voor zijn pensionering bij een internationaal vissersbedrijf. Maarten is een echte denker en het verhaal begint ook dat hij denkt over zijn verleden, hij komt voor zichzelf tot de conclusie dat hij heel veel over zijn verleden niet meer weet. Echter besluit hij dit voor Vera te verbergen. Dit blijkt lastiger dan gedacht. Maarten kan niet slapen en na een hele nacht puzzelen besluit hij Vera ontbijt op bed te geven, hij geeft haar koffie met suiker. Dit drinkt ze echter al 10 jaar zonder… Dan een wandeling met hun hondje Robert. Pas ’s avonds laat komt hij thuis. Onderweg is Robert al zelf naar huis toe gelopen hij wist helemaal niet dat hij hem ‘kwijt’ was. Het heeft Vera heel ongerust gemaakt. Vervolgens vraagt maarten aan Vera of ze een bepaalde avond nog wist, zij weet er niks van. Dit is dan ook een herinnering met zijn ex. De dag erna gaat Maarten naar zijn werk, in de veronderstelling dat hij een vergadering heeft. Hij loopt naar de locatie toe maar er is niemand, dus forceert hij de deur. Echter heeft hij al 4 jaar geen vergadering gehouden… Deze kleine dingetjes maken Vera bezorgd. Ze besluit dat hij maar eens met een dokter moet gaan praten.

‘s Middags komt de dokter die Maarten wat pillen geeft en hem adviseert binnen te blijven om ongelukken te voorkomen. In de tussentijd wordt Maartens toestand alleen maar erger dus krijgen ze thuiszorg van Phil Taylor. Maarten verwart haar met Karen en met zijn dochter Kitty. Even later ontsnapt hij uit het huis om zijn ouders te gaan bezoeken. Hij raakt de weg kwijt en wordt opgepikt door de vuurtorenwachter die hem veilig thuis brengt. Gezien de verslechterde situatie komt de dokter weer langs, ineens denkt Maarten dat het bevrijdingsdag in 195 is en ziet hij de dokter als een Amerikaanse bevrijder. Maarten wordt in de loop van het boek alleen maar zieker en zieker dus moet hij naar een inrichting. Vera kan niet meer voor hem zorgen.

Wat vond ik van het boek?
Ik vond het een heel ontroerend en mooi boek. De schrijver heeft in dit boek de taak om vanuit de hoofdpersoon het echte verhaal naar voren te laten komen en dat is 100% gelukt. Door de intense manier van schrijven heb je echt het gevoel dat je in het verhaal zit en dat je zelf het verhaal meemaakt. Je kunt je nu deze ziekte veel beter voorstellen. Een van de beste boeken die ik gelezen heb.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>