Het gouden ei – Tim Krabbé

Genre : thriller
Verschenen in 1984

Het gouden ei gaat over Rex Hofmans die met zijn vriendin Saskia op vakantie richting Frankrijk gaat. Ze stoppen bij een Frans benzinestation en Saskia besluit wat te drinken te gaan halen. Rex blijft wachten, maar na een half uur is hij toch wel ongerust. Saskia is verdwenen, zo, van de aardbodem. Op zoek naar haar zit hij heel erg met zijn hoofd bij de nachtmerries die ze altijd had. Ze droomde dat ze in een gouden ei door het heelal zweefde, ze kon er alleen uit ontsnappen als haar ei een ander ei zou raken. Alleen is het heelal zo groot dus de kans was klein.

Intussen heeft Rex 8 jaar na de verdwijning een nieuwe vriendin, Lieneke, hij houdt van haar en wilt zelfs met haar trouwen, maar toch blijft hij in zijn hoofd zitten met Saskia. Hij is ten einde raad tot dat Raymond Lemorne, een scheikunde docent en vader van 2 dochters, contact opneemt met hem. Lemorne weet meer van Saskia’s verdwijning, hij heeft er zelf voor gezorgd. Rex is bereid alles te doen om te weten wat Saskia overkomen is dus moet hij van Lemorne hetzelfde ondergaan. Dan zou hij vertellen wat hij met Saskia gedaan heeft. Lemorne neemt Rex mee naar het tankstation en geeft hem slaapmiddel. Terwijl het slaapmiddel langzaamaan in werking gaat verteld Lemorne over zijn obsessie voor de perfecte misdaad. Rex valt in slaap en ondergaat dezelfde nachtmerrie als Saskia. Als hij wakker wordt beseft hij dat hij in een doodskist ligt. Hij is levend begraven. Niemand weet waar zowel hij als Saskia is, ze zijn verdwenen.

Wat vond ik van het boek?
Het gouden ei is een heel spannend en intens boek. Af en toe een beetje kort door de bocht maar dat maakt ook weer het verhaal. Het is op een hele realistische manier geschreven met een verrassend einde. Al met al vond ik het een fijn boek om te lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>