Schaduwkind- P.F. Thomése

Titel: Schaduwkind
Schrijver: P.F. Thomése

Verdriet kent meerdere gradaties, als kind je konijn overleden in zijn kooi vinden is hartbrekend, bombardementen in Syrië zijn zelfs hartverscheurend. Maar hoe ga je ermee om als je als schrijver je bloedeigen kind verliest? Thomèse beschrijft zijn intense verdriet in de autobiografische roman: Schaduwkind.

Voor de geboorte van zijn dochter zocht de hoofdpersoon wanhopig naar de zin van het leven, het voelde voor hem levenloos: alsof het allemaal geen zin meer had. Een gezin stond gelijk aan een gevangenis en eenzaamheid was niet meer uit zijn leven weg te denken. Toen hij ineens een vriendin kreeg, kwam zijn sombere leven tot een ommekeer. De geboorte van hun dochter Isa stond gelijk aan verliefdheid.

“Zo heeft de liefde ook geen naam nodig. Een naam zou haar onnodig inperken, ze is gewoon te veel voor één enkele naam.”

Al snel ontstond er een nare wending, met Isa ging het niet zoals het hoort. Met enorme snelheid ging het gezin snel weer terug naar het ziekenhuis, Isa werd in een couveuse gelegd en de pasgeboren baby kreeg infusen, slangen en elektroden. Nadat de ouders van de arts te horen kregen hoe ernstig hun kind eraan toe was en het niet zou gaan halen, bleken de nieuwe ouders verslagen. De hopeloosheid van de situatie wilde niet tot ze doordringen.

“Een steen was ik geworden, ik kon alleen nog breken”

Thomése uit zijn wanhoop in 49 kleine hoofdstukjes, hij begint zijn zoektocht naar betekenis van zowel zijn taalgebruik als van zijn toekomst zonder Isa. Al vechtend tegen de waarheid zal hij er langzaamaan toch aan moeten geloven dat Isa er niet meer is. Het geniale poëtische taalgebruik werkt vervreemdend op de lezer, je merkt dat Thomése afstand creëert door zijn superieure schrijfstijl. Door deze eigen manier van schrijven merk je het echte verdriet van Thomése die worstelt met taal en de dood. Een boek dat de lezer het zwijgen oplegt.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>