Bezonken Rood – Jeroen Brouwers

Titel: Bezonken Rood
Schrijver: Jeroen Brouwers

Bezonken Rood van Jeroen Brouwers uit 1981 kan met recht aangrijpend genoemd worden, naast bewondering riep het boek ook een mate van weerstand op. Brouwers verteld in deze autobiografische roman hoe hij met zijn moeder, oma en zijn zusjes probeerde te overleven in het interneringskamp Tjideng op Java. Ook lezen we over zijn leven na de oorlog, hoe de relatie met zijn moeder voorgoed kapot ging en hoe dat na al die tijd nog steeds invloed heeft op zijn leven.

Het verhaal begint met een telefoontje van de verpleging uit het verzorgingstehuis waar zijn moeder al jaren woont, ze is overleden. Brouwers besluit de crematie niet te bezoeken.

“Ik ben niet in mijn auto gesprongen om naar mijn dode moeder toe te rijden. Zo laf wilde ik niet zijn, nadat ik de laatste laren ook nooit naar haar toe ben gereden toen ze nog leefde.”

De dood van zijn moeder roept echter wel veel gedachten bij hem op, er komen allerlei herinneringen van vroeger naar boven. De indruk die het sadisme van de Japanners heeft gemaakt op de kleuter Jeroen, is enorm. Hij ziet hoe de Japanners vrouwen vernederen, hoe zijn moeder wordt uitgehongerd tot een hoopje botten. Gevangenen die misbruikt en geslagen worden voor de ogen van hun kinderen. Ook ziet hij langzaamaan zijn oma aftakelen.

“Soms overvalt mij de paniekangst: soms ben ik terug in dat kamp-”

Bezonken rood is een zeer aangrijpend verhaal over een stukje geschiedenis waar wij als westerlingen vaak niet veel vanaf weten. Brouwers schrijft afstandelijk en betrokken door de ervaring die hij als kleuter heeft gehad. Hij voelt zich verraden door zijn moeder die hem later op kostschool heeft gestuurd, dit heeft hun relatie voorgoed verbroken. En niet alleen die met zijn moeder, die met alle vrouwen. Indrukwekkend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>