Van den vos Reynaerde

Een boek uit de middeleeuwen, met een onbekende schrijver. Omdat het een dergelijk maatschappijkritisch boek is, heeft de schrijver er destijds zelf voor gekozen anoniem te blijven.

In het boek krijgen we al snel een indruk over de vos Reinaert, een sluwe boef. Hij vermoordt kinderen, hij steelt en hij vernielt. Koning Nobel verzoekt iedereen naar het hof te komen, en dat doen ze ook, op Reinaert na. Bruun de beer wordt erop af gestuurd en zo direct in de val gelokt. En zo ook Tibeert de kater en zijn bloedeigen neef: Grimbeert. Stuk voor stuk worden ze in de val gelukt. Wel lukt het Grimbeert Reinaert naar het hof te krijgen. Daar krijgt hij de doodstraf. Ondertussen vertelt Reinaert de koning dat Izengrijn, zijn vader en Bruun de koning willen afzetten met een schat. Hij vertelt dat hij de schat heeft en alleen hij weet waar die zich bevindt. Ze laten Reinaert vrij. Als hij weg gaat worden Cuwaert en Belijn met hem mee gestuurd. Hij onthoofdt Cuwaert en doet het hoofd in een tas, deze geeft hij aan Belijn om aan de koning te geven. Iedereen beseft de val en ze besluiten dat ze Reinaert altijd aan mogen vallen.

Persoonlijk vond ik het erg leuk om te lezen omdat er zo veel symboliek achter zit, zoveel kritiek op de maatschappij. De edelen worden bijvoorbeeld neergezet alsof ze alleen maar bezig zijn met eten en weinig intelligentie hebben. Ook zie je dat de koning makkelijk om te praten is, dat er veel sprake is van corruptie. Het is zo veel meer dan alleen een dierverhaaltje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>