Deel 4

Karima heeft een brief geschreven naar haar vader. haar moeder vindt dat niet goed en wordt boos en dan is haar vriendin zeineb ook al naar een internaat gegaan. op een dag is karim op zijn werk en komt hij zijn ouwe meester tegen. even later gaat zijn meester weg en karim pakt een rotte meloen, loopt naar een trap en gaat het dak op, en gooit de meloen boven op het hoofd van de meester, hij rent snel naar beneden zodat niemand hem ziet. hij zegt dat hij een paar kinderen heeft gezien op het dak die de meloen gooide. karim ontmoet een nieuwe vriend, aziz, die handel heeft met zijn vader in 2e hands spullen. karim is op zijn werk aan het sparen voor een reis naar hollanda, maar dat mag niet van zijn ouders. karim is op een dag op zijn werk, waar hij de laatste tijd geen zin meer in heeft, zijn baas vraagt wat er aan de hand is. hij zegt eerst niks, maar dan zegt hij het wel, dat hij naar hollanda wilt, maar dat het niet mag van zijn ouders. dan zegt zijn baas dat hij wel met zijn ouders wil praten en ze wil overhalen. karima wordt op een ochtend wakker, en ze is voor het eerst ongesteld. dat wil ze haar moeder niet vertellen maar doet het wel. die nacht gaat karim met aziz naar medina, een grote stad, om het kroningsfeest te vieren. het was de eertse keer voor hem in een bus, en hij moet overgeven. uiteindelijk komen ze aan in medina en gaan ze naar de zus van aziz, Ilham. het is heel anders in medina, de huizen zijn van beton en er zijn veel meer straten met een hele grote markt. zeineb komt die avond bij karima thuis voor het kroningsfeest. ze verteld haar heel veel, wat ze allemaal gedaan heeft, wie ze allemaal ontmoet heeft. Hmidou, de baas van karim, gaat naar zijn huis om te zeggen dat karim naar medina is vertrokken en zijn moeder wist dat niet, en ze was heel erg verdrietig. in medina, zegt de man van Ilham, Youssef, dat karim een slecht kind is en schopt hem het huis uit omdat hij geen slechte vrienden voor aziz wilt. karim is toen te voet naar huis gegaan, maar hij verdwaalde. hij wou de weg vragen, maar kon niks vinden. toen hij de weg gevonden had, kwam hij thuis aan. iedereen was blij dat karim er weer was. hij was beroofd door zakkenrollers, want hij had het geld niet meer in zijn zak wat hij gespaard was. karim werd ook nog ontslagen omat hij niet is komen werken. er kwam op een dag een man op een ezel spullen verkopen, khadija wou een jas voor karim kopen, maar kon het geld in de kast niet vinden, ze dacht dat karima het gestolen had. karima zei dat ze het niet gestolen had, maar ze wist ook niet waar het was. karim kwam thuis en zag zijn moeder met alle gouden sieraden om ze te verkopen voor de jas van karim. karim zei dat het niet nodig was. maar hij zei niet dat hij het geld had gestolen, de volgende dag ging karim naar zijn baas om zijn baan terug te vragen, hij kreeg zijn baan terug. karim en karima hadden afgesproken dat ze alle schuld zouden delen over het geld. EINDE

Mijn persoonlijk verslag

Op 27 juli zijn we met de hele familie op vakantie gegaan naar het vakantiepark het Eibernest. Mijn ouders hebben dat jaar een nieuwe caravan gekocht, met voortent,  er kunnen zes personen in slapen + 2 tenten voor buiten om in te slapen.

We zijn met de auto vertrokken naar Gelderland waar het Eibernest is. Nadat we zijn aangekomen op de camping zijn mijn ouders samen de caravan gaan opzetten. Mijn 2 broertjes, mijn zus en ik zijn de camping gaan verkennen. Er waren best veel velden met caravans en er was ook nog een zwembad en een café waar allemaal spelletjes werden gedaan.

De 2e dag was er noodweer met regen en onweer. Wat we niet wisten was dat de tent overstroomde waar ik en mijn zus in sliepen. De tent was bijna helemaal weggespoeld. Al mijn spullen lagen in dezelfde tent. Gelukkig waren mijn jas, mijn schoenen en mijn kleding niet zo nat, maar mijn bed was wel helemaal nat. Gelukkig was er een aardige vrouw, de schoonmoeder van de campingbeheerder, die alle beddengoed wou drogen. We hadden nog een reservetent bij ons, waar mijn zus en ik in konden slapen.

Deel 2

De familie verhuist naar Souk el khamiss. ze wonen daar dicht bij de markt, bij school (voor Karim), en de dokter (voor de epileptische aanvallen van hun moeder). Hafid (een vriend van karim) zegt tegen Karim als ze aan het spelen zijn, je moet wat geld van je vader pakken voor een tol om mee te spelen. de volgende ochtend vertrekt hadou weer naar Hollanda. hadou staat binnen te praten met hun moeder en karim staat buiten, waar de jas van hadou ligt. hij pakt snel de portomonee uit de jas en pakt er 2 biljetten uit. niemand merkt het. dan de volgende ochtend op school kijkt karim af van een jongetje die naast hem zit. dan wordt karim naar het schoolbord geroepen voor de opdracht. hij weet het niet en wordt geslagen door de meester. dan loopt hij beschaamd naar zijn plaats terug. hij is de 39e van de klas. Karima speelt met 2 meisjes uit de straat, Maryam en Fatima. er worden films gedraait, zegt Maryam. karima besluit om zich als een jongen te verkleden en naar de film te gaan. daar komt ze karim tegen die merkt dat het karima is. dan gaan ze naar huis. daar staat hun moeder karima op te wachten, ze is boos op karima dat ze zo laat thuis is. karima bedenkt een smoes. De volgende ochtend vertelt ze aan haar vriendinnen dat ze naar de film is geweest. haar vriendinnen geloven haar niet, maar daarna wel.

Vragen

1 Waar ging de film over?

2 Hoeveel geld heeft karim gestolen?

 

Deel 1

Deel 1 gaat over

Karim en karima die de brief hebben gekregen en waarin staat dat hun vader naar Marokko komt. Ze wachten hem op bij de heuvel bij het dorpje waar ze wonen. dan zien ze hun vader in de verte komen. Karim rent naar de kar en Karima loopt er rustig naartoe. dan staan ze voor de kar, hun vader kijkt hun eerst raar aan, maar dan ziet hij dat het zijn kinderen zijn. dan brengt hun vader hun met de kar naar huis. Hadou (de vader van Karim en Karima) heeft cadeau’s bij zich, Karim is nieuwsgierig en kijkt heel voorzichtig in de tas. zijn vader schreeuwt tegen hem dat ie niet in de tas mag kijken en slaat hem. dan komen ze thuis aan en hun moeder omhelst hun vader. dan gaan ze naar binnen en is er een groot feest. als het feest bijna is afgelopen deelt hadou de cadeautjes uit. dan gaan ze naar de grote stad Souk el khammis om een huis te zoeken en kleding. dan vinden ze een huis en gaan ze er naar verhuizen.

Vragen

1 hoe ziet het huis eruit waar ze in gaan wonen?

2 hoe ziet hun vader eruit?

3 waarom verhuizen ze naar de grote stad?

4 waarom doet hun vader zo gemeen tegen Karim?

Een brief uit hollanda

Schrijvers: Lydia Rood & Mohamed Sahli

Vragen:

1. In welk land speelt het boek zich af?

2. Waarom een brief uit Hollanda?

3. Waarom staat er een kameel op het boek?

 

 

 

Het boek gaat over: Een tweeling: Karim en Karima die in een klein dorpje wonen in Marroko. Hun vader woont in het verre ‘Hollanda’ en stuurt vanuit daar geld naar Karim, Karima en hun zieke moeder. Karim kan van het opgestuurde geld naar school. Karima moet thuis blijven om haar zieke moeder te helpen. Maar Karim wil helemaal niet naar school. Karima juist wel. Karim droomt van rijkdom en Karima van Liefde. Maar dan komt er een brief van hun vader uit ‘Hollanda’, een brief waardoor alles verandert.

1. Hoe heet het dorpje waar ze in wonen?

2. Wat voor ziekte heeft de moeder van Karim en Karima?

3. Wat staat er in de brief die alles zou veranderen?

4. Waarom wil Karim niet naar school en waarom Karima wel?

 

 

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.