recensie’s

Recensie gouden ei.

 

Titel: Het gouden ei

 

Auteur: Tim Krabbé

 

Jaar van uitgave: 1984

 

Uitgever: Prometheus

 

Genre: roman, misdaad, psychologische roman.

 

Het boek Het Gouden Ei gaat over Rex Hofman en oorspronkelijk ook Saskia Ehlvest. Ze zijn onderweg naar een vakantiehuisje bij de Middellandse Zee. De kilometerteller is kapot, en dus moeten ze handmatig deze bijhouden, om te voorkomen dat ze langs de weg zouden stranden. Want dan moet Rex alleen langs de weg te voet met een jerrycan naar een benzinestation stappen en daar heeft hij allesbehalve zin in. Na een tijdje stoppen ze bij een benzinestation en strekken ze even de benen. Terwijl Rex bijtankt, gaat Saskia even drankjes halen en komt niet meer terug. Hij zoekt zichzelf een ongeluk maar vindt haar niet meer. Wanhoop, verdriet, machteloosheid. Acht jaar later komt er een vreemde bij Rex thuis, Raymond Lemorne. Deze weet een hoop meer over Saskia en hij besluit hem te volgen, met alle gevolgen van dien… De zoektocht naar Saskia is de rode draad door het verhaal.

 

Het boek was zeer interessant om te lezen, in het boek is er sprake van een auctoriale spreker, als lezer kan dat echter Heel verwarrend zijn. Het thema komt goed terug in het boek met de dood van Rex en de dood van Saskia en hoe Rex Saskia alleen maar meer gaat snappen. Het boek geeft ook een goed indruk van hoe gek de wereld daadwerkelijk kan zijn. Voor elke student nederlands is het boek zeker een grote aanrader.

 

 

 

 

Recensie Vos Reynaerde

 

Titel: van den vos Reynaerde

 

Auteur: Willem die Madocke maecte

 

Jaar van uitgave: rond 1260

 

Genre: satire, dierenverhaal

 

Uitgever: Amsterdam University press.

 

Het verhaal begint aan het hof, waar alle dieren uit het bos zich beklagen bij koning Nobel over de sluwe vos Reynaerde. Al deze klachten komen doordat Reynaerde

elk dier wel eens heeft bestolen of bedrogen. De dieren willen dat Nobel hem ter dood veroordeeld.

Er zijn verschillende klachten over Reynaerde, Canteclaer beschuldigd de vos voor het opeten van haar kinderen en Isengrijn beschuldigd Reynaerde voor het verkrachten van zijn vrouw. Na aandringen van alle dieren besluit koning Nobel om Reynaerde ter dood te veroordelen.

Nobel stuurt Bruun met een dagvaarding naar Reynaerde toe, maar Reynaerde bedenkt een list en ontsnapt aan de dagvaarding. Bruun raakt zwaar gewond en keert terug naar het hof, waar hij verhaal doet. Koning Nobel stuurt vervolgens de kater Tibeert op Reynaerde af, met dezelfde dagvaarding. Tibeert is erg slim, dus de koning verwacht dat Tibeert niet valt voor de streken van Reynaerde. Helaas bedenkt Reynaerde een list en ontsnapt opnieuw.

De koning is nu woedend en stuurt Grimbeert, een neef van Reynaerde. Het lukt Grimbeert om Reynaerde voor het hof te laten verschijnen, maar is dit echt het einde van de Vos Reynaerde?

Het verhaal was ongelofelijk saai, waarschijnlijk dat het een heel oud verhaal is speelt ook mee dat het daarom niet zo is ingesteld op de verwachtingen die we van een boek kunnen hebben. Het verhaal is typerend voor de middeleeuwen vele elementen daarvan kan je ook terug vinden in het verhaal. Het verhaal is heel erg voorspelbaar, alles na de eerste dagvaarding werd heel voorspelbaar en nogal herhaalbaar.

Ik raad het boek echt af, er zijn veel betere keuzes.

 

Recensie Warenar

 

Titel: warenar

 

Auteur: P.C. Hooft

 

Uitgever: Taal&Leken

 

Genre: Komedie

 

Jaar van uitgave: 1617

 

in de proloog vertellen Mildheid en Gierigheid wat hun taak is in het verhaal. En Mildheid hoopt dat zijn nu gaat regeren in het huis (van Warenar). Toneel: Warenar is achterdochtig, hij denkt dat Reym, de dienstmeid, van zijn pot die vol met goud zit, afweet. Ze mag niemand in het huis laten. De zuster van de buurman Rijckert, Geertruyd wil hem aan een vrouw koppelen voor het nageslacht. Rijckert wil wel wat met de dochter van Warenar. Warenar gaat ermee akkoord dat Rijckert met Klaartje trouwt, maar Rijckert moet de kosten betalen. Klaartje is al negen maanden zwanger, wat alleen Reym weet. In het tweede bedrijf worden de voorbereidingen voor het huwelijk getroffen. De kok en hulp moeten naar het huis van Warenar. Warenar denkt dat ze voor zijn pot met

goud komen. Hij besluit zijn pot ergens anders te verstoppen. Rijckert noemt de nadelen van rijke vrouwen. Lecker vindt de pot met goud. Ritsert, de zoon van Geertruyd, vertelt dat Klaartje zwanger is van hem en vraagt Warenar of hij haar mag trouwen. Warenar dacht eerst dat hij zijn pot met goud had gestolen. Ritsert komt erachter dat Lecker de pot gestolen heeft. Hij gaat met hem naar Warenar zijn huis. Reym haalt de schoonmoeder, Geertruyd, op voor de bevalling. Ze zegt dat het goedkoop is, een huwelijk en geboortefeest in één. Warenar krijgt zijn pot terug, maar geeft deze aan Ritsert. Ritsert beloofd hem (Warenar) te verzorgen. Er wordt een jongen geboren!!!

 

Het boek was een interessante ervaring om te lezen, vanaf dit tijdperk kwamen er vele vorderingen in het literatuur waardoor het verhaal iets minder voorspelbaar werd. Sommige grappen zijn een beetje achterliggend, maar als je goed oplet dan kan je de grappen begrijpen. De ontwikkeling van warenar is echter wel iets voorspellender, het is de standaard “bad guy” wordt de “good guy”. Iedereen in het boek heeft een ander motief zoals: mildheid, gierigheid, hebzucht etc. Het verhaal is goed in elkaar gezet voor die tijd.

Het boek is zeker aan te raden, het is makkelijk te lezen en je verrijkt je in wat oude literatuur wat uiteraard altijd goed is.