Boekenlijst

  1. Pizza Maffia door Khalid Boudou.
  2. De weg naar het noorden door Naima el Bezaz.
  3. Twee koffers vol door Carl Friedman.
  4. De moeder van David S. door Yvonne Keuls.
  5. Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd.
  6. De passievrucht door Karel Glastra van Loon.
  7. Het diner door Herman Koch.
  8. Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert.Ik heb Hersenschimmen een stuk gelezen maar vond het niet leuk en naar mijn mening te moeilijk dus ik ben met dat boek gestopt.

Het leven is vurrukkulluk – Remco Campert

Het leven is verrukkulluk door Remco Campert.

Introductie en korte samenvatting
Het onderwerp van dit boek is heel simpel. Het leven van de jongeren in het boek is namelijk vurrukkulluk. Het boek gaat over een stel jongeren in Amsterdam. Er wordt een dag van hun leven beschreven en op die dag beleven ze veel leuke dingen. Ze zijn echte feestbeesten, drinken er op los en beroven iemand en hebben veel seks. Het verhaal laat zien hoe het leven van een jongere goede kanten heeft maar ook dat het zwaar kan zijn. De personages genieten namelijk niet alleen maar van het leven ze hebben ook problemen en zijn jaloers op betere ‘perfecte’ gezinnen. Ze voelen zichzelf namelijk niet de hele dag in een feeststemming en zijn dus ook niet altijd vrolijk ookal lijkt dat misschien wel zo bij jongeren. Ook kan het boek bij ouderen leuke herinneringen ophalen van vroeger toen ze zelf misschien nog wel feestbeesten waren en herinneren ze zich ook wat een leuke en zware tijd dat geweest was.

Conclusie en aanrader ja/nee?

Het boek is lekker opgebouwd omdat Boelie en Mees meteen een meisje oppikken en dan merk je meteen wat er gebeuren gaat. Met de voorkennis van de voorpagina en het lezen van de achterkant ga je meteen denken over wat er komen gaat. Dat vindt ik persoonlijk altijd erg leuk als een boek mij meerdere opties geeft. Het boek is makkelijk te lezen want het is natuurlijk geschreven met de nadruk op het leven van jongeren wat veel jonge lezers zullen herkennen en daar hun eigen gevoelens bij hebben. Ik raad daarom aan om het boek te lezen. Voor de feestbeesten onder ons is kun je je misschien ook wel in sommige dingen herkennen ookal speelt het boek zich vroeger af.

De moeder van David S. – Yvonne Keuls

De moeder van David. S. door Yvonne Keuls.

Thema
Het thema is drugsgebruik. Moeder Len ziet haar zoon steeds verder in de drugs gaan en ze moet voorkomen dat haar gezin kapot gaat aan de drugsverslaving van David. David doet zijn best (hij beloofd zijn ouders) maar het lukt hem niet.

Korte samenvatting
David is de zoon van Len en Simon en hij is een lastig kind. Ze hebben er veel tijd voor nodig om hem op te voedden en zeker ook omdat de relatie tussen Len en Simon niet goed is.

Wanneer David in de pubertijd komt raakt hij verslaafd aan wierook en gaat veel om met Bennie. Door Bennie raakt David ook verslaafd aan drugs terwijl zijn ouders nog nooit in aanraking gekomen waren met drugs en er dus ook niets van af wisten. Het boek laat zien dat jongeren kwetsbaar zijn en dus vaak meegaan in het gedrag van vrienden wat natuurlijk niet altijd het goede is. Helaas neemt David de slechte gewoonten van Bennie over.

David beloofd zijn ouders elke keer om te stoppen en gaat daarvoor van de ene inrichting naar de andere. Wordt door Len (zijn moeder)  uit het gezin getrapt en er daarna weer in opgenomen. Doordat hij een schuldgevoel heeft tegenover zijn familie wil hij dit ergens in kwijt en hij raakt verslaafd aan zwaardere drugs namelijk heroïne. Dit kan hij alleen niet bekostigen en hij begint ook met stelen van anderen en zelfs van zijn ouders.

Conclusie en aanrader ja/nee?
Ik vond het een leuk boek omdat het ten eerste over een verslaving ging en het leek me interessant hoe het nou precies gaat als je verslaafd bent en hoe je familie kan reageren. Het maakt je bewust van wat drugs eigenlijk allemaal met je leven kunnen doen. Het boek is daarom ook leerzaam en het is zeer goed te lezen doordat de schrijver niet te moeilijke woorden gebruikt en zijn zinnen niet te lang maakt.

De passievrucht – Karel Glastra van Loon

De passievrucht door Karel Glastra van Loon.

Thema
Het thema van dit boek is ouderschap en het is een ware ramp als je er achter komt dat ‘je zoon’ je zoon niet is. Wat weet je eigenlijk van degene die je liefhebt? Hoe goed ken je hen die je het meest na zijn?
Korte samenvatting
Armin Minderhout en Ellen (zijn vriendin) hebben een vruchtbaarheidstest laten doen omdat ze graag een kind willen maar het zwanger worden wil nog niet erg lukken. Uit deze test komt een vervelende uitslag. Armin blijkt onvruchtbaar te zijn, al zijn hele leven. Hij heeft het syndroom van Klinefelter. Maar dit is nog niet het ergste want hij dacht dat hij al een zoon had. Maar dat kan natuurlijk niet als hij al zijn hele leven onvruchtbaar lijkt te zijn.
Dan begint de zoektocht naar ‘de dader’. Namelijk de man die wél de vader is van Monika, Armin’s ex. Als hij haar niet vruchtbaar heeft gemaakt wie dan wel?
Monika is overleden toen Bo (de zoon) 3 jaar was. De eerste die hij verdacht vind is Robbert, een ex van Monika maar die bleek niet eens te weten dat Monika al 10 jaar dood is en is dus niet meer verdacht. Op een gegeven moment overleid Armin’s vader en gaat hij zijn vaders huis opruimen waar hij een briefje tegenkomt met het handschrift van Monika:
Ik ben zwanger, Armin weet meteen wat dit betekend. Toen Armin thuis kwam na het opruimen bleek ook Bo een brief te hebben gekregen van Monika waarin ze uitlegd dat eigenlijk Armin’s vader zijn vader is. (was dus bekend als opa).

Conclusie en aanrader ja/nee?
Aanrader of niet? Zeker een aanradar want het blijft een interessant boek en het is niet te moeilijk geschreven. Je gaat jezelf ook vragen stellen wie nou eigenlijk de vader is en dat opa uiteindelijk de vader is had helemaal niemand verwacht! Leuk boek!

Het Diner – Herman Koch

Het diner door Herman Koch.

Introductie en korte samenvatting
Tekst op achterkant van het boek:
Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten quasi ontspannen over koetjes en kalfjes maar vermijden waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick hebben samen een gruweldaad verricht. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog?
Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons- wie durft er nog een beslissing te maken over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van den jongens een beoogde nieuwe minister-president van Nederland is. De ouders vermijden dus het gesprek maar hoe gaan ze tijdens Het Diner eruit komen wat ze gaan doen?

Het is de ramp van elke ouder maar elke ouder ziet het wel voor zich. Stel nou dat jouw kind een ernstig misdrijf pleegt… Je zou je kind toch met al je kunnen verdedigen? De meeste ouders doen dat wel een het boek gaat eigenlijk over dat dilemma.

De indeling van het boek is opzich wel grappig en origineel. Het heet Het Diner en de hoofdstukken zijn ingedeeld naar een 5-gangen menu. Aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en digestief. Daarna komt er nog een proloog wat heet De Fooi.

Conclusie en aanrader ja/nee
Is dit een aanrader? Zeker. Het boek is erg goed geschreven en zelfs ik kon er makkelijk doorheen lezen. Ik vond het ook interessant want stel dat je later zelf ouder bent wat zou jij doen als je kind een ernstig misdrijf pleegt? Zou je hem verdedigen of zou je je kind aangeven en zijn verdiende straf geven? Dit is een moeilijk te beantwoordden vraag, maar ik denk bij de meeste misdrijven dat de ouders hun kind altijd zullen verdedigen.

Twee koffers vol, Carl Friedman

Twee koffels vol door Carl Friedman

Korte samenvatting
Chaja denkt terug aan haar studententijd in de jaren 60. Ze studeert filosofie in Antwerpen. Ze woont op een etage en werkt ’s ochtends bij een bloemisterij die rouwkransen maakt, en ‘s middags bij een restaurant waar ze afwast.

Dit werk bevalt haar niet en ze komt via een advertentie bij de familie Kalman.
Ze gaat bij de familie Kalman oppassen. Één van de kinderen waar ze op moet passen is Simcha en dit is het zorgenkind van de moeder. Simcha is anders dan zijn broertjes en daarom wordt hij gepest. Maar Chaja vindt hem helemaal geweldig en gaat vaak met hem en zijn twee zusjes naar de eendenvijver, waar Simcha helemaal veranderd. Normaal is hij heel erg stil, bij de vijver praat hij voluit.

Ze mocht een week niet meer komen omdat ze stampij had gemaakt met de concierge van een flatgebouw. Toen is ze in die week bij haar ouders langs gegaan. Haar vader werd net thuisgebracht door de politie omdat hij aan het graven was op particuliere grond, dat is verboden. Hij heeft zijn koffers nogsteeds niet gevonden.

Toen Chaja weer naar Simcha en de andere kinderen mocht kwam meneer Apfelschnitt langs om triest nieuws te brengen. Simcha is overleden. Hij is verdronken in de eendenvijver. Chaja gaat langs de familie om hen te condoleren maar dat wordt haar niet in dank afgenomen. Uiteindelijk is ze gestopt met haar studie om Natuurkunde te gaan studeren. Haar vader is daar blij mee en heeft besloten de huurkosten van de kamer op zich te nemen.

Mijn mening
Ik vond het een leuk boek maar het was nou niet echt een spannend boek waar je echt in wilt verder lezen omdat je moet weten hoe het verder gaat. Dat is jammer maar het boek was prima. Het verhaal wordt verteld vanuit Chaja (ik-perspectief) en dat vind ik altijd prettig lezen dus dat was mooi meegenomen. De schrijfster springt wel van ding naar ding omdat het soms niet chronologisch verteld wordt. Het is allemaal in de verleden tijd geschreven omdat het een herinnering was van Chaja. Hoeveel later het nu is is niet bekend.

Afrader voor mensen die van spannende boeken houden! Aanrader voor alle anderen :)

Echte mannen eten geen kaas – Maria Mosterd

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd.

Introductie en korte samenvatting
Dit verhaal gaat over Maria dat een heel gewoon meisje is van twaalf en naar de middelbare school gaat. Ze woont met moeder en zus in het Oosten van Nederland en wil meer spanning in haar leven. Of ze wil gewoon stoer zijn zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als één van hen haar vriendje was? Die vraag lijkt werkelijkheid te worden. Een van die stoere jongens, Manou, spreekt haar aan. Wat ze nog niet weet is dat Manou een loverboy is. Veel mensen weten nog niet zoveel over loverboys en denken er vaak heel simpel over. Na het lezen van dit verhaal realiseer je je dat er een heel wereldje achter de loverboys speelt. Je komt in aanraking met de verkeerde mensen en je wordt gewoon in de onderwereld meegenomen.

Maria schrijft dit verhaal zes jaar later. De jongens die Maria’s normale jeugd hebben ingepikt en die de meeste mensen kennen als loverboys waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een eigen verhaal over geschreven. Ze verteld heel open hoe ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou, en haar strijd om aan hem te ontkomen. Wat Maria heeft meegemaakt is bijna niet voor te stellen maar door dit boek krijg je toch meer inzichten in hoe “het” werkt.

Conclusie en aanrader ja/nee
Raad ik dit boek aan? Jazeker want ik dacht er altijd heel gemakkelijk over want dat merkt een “niet achterlijk” meisje toch zo aan een jongen als hij verkeerde dingen met haar wilt doen maar het is toch héél moeilijk om eraan te ontkomen vooral ook omdat je gemengde gevoelens hebt. Dit boek raad ik aan omdat het ten eerste heel leerzaam is voor de jeugd en ten tweede omdat het lekker wegleest, je wilt blijven lezen!

 

 

Pizza Maffia – Khalid Boudou

Pizza Maffia door Khalid Boudou.

Introductie en korte samenvatting
Brahim weet wat hij wil, een topbaan en gelukkig worden met Alice. Hij werkt veel in de pizzeria van zijn vader net als zijn neef Haas. Omdat Brahims vader ziek is wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan krijgen ze ruzie en verlaten Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim leiding geven aan de tent van zijn vader. Helaas zit niet alles mee want  niet veel later start Faris samen met Haas een pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een familieruzie dat dus uitloopt op een pizza-oorlog. Er worden zelfs junks en een buikdanseres ingezet. Brahim zit nu dus klem tussen een hevige familiestrijd. Zijn normale leven verdwijnt naar de achtergrond. Brahim realiseert zich dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld. Helaas kan hij dit niet meespelen zonder dat zijn normale leven daaronder gaat leidden en daaronder dus ook zijn school en zijn vriendin.

Conclusie en aanrader ja/nee
Ik raad dit boek aan omdat het jongeren aanspreekt. Ook zullen sommige mensen wel ervaringen hebben met familieruzies, wat in dit geval natuurlijk om een pizza-oorlog gaat kan dat natuurlijk ook bij andere situaties. Het is een leuk en avontuurlijk boek waarin niet te veel wordt geschreven over dingen die onnodig zijn. Vaak vind ik boeken waarbij veel geschreven wordt en weinig gezegd niet zo leuk. Want onnodig veel schrijven maakt dingen alleen maar onduidelijker en vaak snap ik dan niet wat er eigenlijk gezegd wordt. Ik hou meer van straight-to-the-point boeken waarbij het kort en bondig en dus ook niet saai is, dat is dit boek! Zeker een aanrader dus! Het is wel een boek van een laag niveau dus voor de ervaren lezers onder ons is dit niet aan te raden tenzij je een lekker makkelijk boek wilt lezen waar je makkelijk en zonder al te veel bij na te denken door heenloopt.

De weg naar het noorden – Naima el Bezaz

Titel: “De weg naar het noorden”
Auteur: Naima el Bezaz
Pagina’s: 123
Genre: Psychologische Roman
Onderwerp: Migrantenliteratuur, Noodlot

Korte samenvatting:

Ghali is een Marokkaanse jongen die een droom heeft van het leven in Europa.
Vanuit Khemisset verhuist naar Méknes omdat zijn moeder overleed en zijn vader niet voor hem wilde zorgen. Is hij bij zijn vrouw Fatima en haar vader Omar wie tevens Ghali’s oom is. Toen zijn moeder overleed heeft hij het doosje met oude sieraden meegenomen naar Méknes. Als herinnering aan zijn moeder.

Op een dag komt Ghali in een theehuis zijn jeugdvriend Sadi tegen. Sadi ziet er goed bedeeld uit en Ghali vertelt hem over zijn droom voor een beter toekomst in Europa.
Sadi weet wel iemand die hem kan helpen, Yassine. Sadi brengt Ghali in contact met Yassine en die kan Ghali voor veel geld helpen aan zijn droom.

Het gaat Ghali heel veel geld kosten om Yassine te betalen maar hij komt op het idee zijn moeders sieraden te verkopen. Eerst laat hij een ‘waardeloze armband’ liggen en gaat alleen met de kostbaar uitziende ringen naar Ilan. Ilan is een bekende van Ghali en hij handelt in juwelen en in sieraden. Toen Ilan vertelde hoeveel de ringen waard waren schrok Ghali. Het was nouwelijks in de buurt van wat hij nodig had om Yassine te betalen. Hij vertelt Ilan nog één waardeloos stuk te hebben. En haalt het erbij. Ilan schrikt. De waardeloze armband bleek een armband met grote robijnen te zijn. Véél maar waard dan Ghali nodig had om Yassine te betalen. Ghali ging met Yassine in zee en hij moest een vrachtwagen met Kif (illegaal spul) vervoeren naar Frankrijk. Yassine zou zorgen voor het eerste onderdak en de paspoorten en passen. Toen hij het geld heeft betaald kreeg hij de naam van een oude bekende die is overleden maar nooit is geregistreerd Mohammed ben Salem. Ghali vindt het vervelend de hele tijd Mohammed te worden genoemd.

Na een lange reis door Marokko komt hij aan in Spanje waar de douaniers niet moeilijk doen omdat Yassine contacten heeft bij de douane. Maar toen de politie erbij kwam scheurde Yassine en Sadi snel weg in de mercedes terwijl Ghali (Mohammed) achterbleef met de vrachtwagen waar een lading illegale spullen inzaten. Het liep gelukkig goed af voor Ghali.

Niet veel later kwamen ze aan bij Hakim. Die hem onderdak biedt in een plaatsje net buiten Parijs. Hakim werkt als kok in een restaurant en weet ook voor Ghali werk te vinden in het zelfde restaurant. Als op een ochtend de bel gaat en het de politie blijkt te zijn gaat Ghali snel het balkon op en klimt over de afscheiding naar het andere balkon. De politie kwam binnen en haalde de gehele woning overhoop in de hoop Mohammed ben Salem te vinden. Hij was natuurlijk illegaal in Frankrijk.

Toen werd duidelijk dat in Frankrijk blijven niet verstandig was en wist Hakim een oude vriend (Driss) te bereiken die een onderdak voor hem had. Ghali ging door naar de Pays-Bas (Frans voor Nederland) waar hij kon werken in de Shoarma zaak van Driss en daar ontmoette hij Karim. De persoon met wie het boek begon. Bij de epiloog lag Ghali in het ziekenhuis en was Karim vermoord. Maar ze verwarren Karim met Mohammed ben Salem omdat ze als een tweeling op elkaar leken. Ghali houd verstandig zijn mond tegen de politie en weet te voorkomen dat ze erachter komen dat hij illegaal is.

Conclusie en aanrader ja/nee
Ik raad dit boek aan omdat het een spannend en avontuurlijk boek is waar je als je hem neerlegd over na gaat denken. Wat zou je zelf in Ghali’s situatie doen? Het is vind ik goed geschreven met korte zinnen en makkelijk te lezen. Het enige minpunt is dat er af en toe marrokaanse termen instaan die je achterin het boek moet opzoeken waardoor je soms een woord niet begrijpt of je bent lang bezig om dat woord op te zoeken.