Hersenschimmen

Titel: Hersenschimmen

Auteur: J. Bernlef

 

Samenvatting:

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk en ziet zijn echtgenote voor een vreemde aan. Hij heeft dementie.

Recensie:

Ik vond het een erg aangrijpend boek. Het was zielig hoe Maarten steeds verder geïsoleerd raakt. Soms was het ook wel grappig. Sommige stukjes waren wel moeilijk te begrijpen en moest je echt goed nadenken.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Vals licht

Titel: Vals licht.
Auteur: Joost Zwagerman.

Samenvatting:
Het verhaal gaat over Simon Prins. Hij ontmoet een meisje, Lizzie, zij blijkt als prostituee te werken op de Wallen. Simon en Lizzie krijgen een relatie.

Lizzie is een vreemd meisje en heeft geheimen voor Simon. Als je steeds verder door het verhaal komt, kom je erachter wat ze allemaal verborgen hield voor Simon. Ze moet op een gegeven moment onderduiken voor een drugsdealer omdat ze hem geld verschuldigd is. Simon gaat haar toch zoeken en komt er achter dat ze zoveel leugens verborgen houdt, omdat ze een geestziekte heeft, pseudologia fantastica. Dit houdt in dat ze leugens verzint en die na loop van tijd ook echt gaat geloven. Uiteindelijk gaan ze dan ook uit elkaar.

Mijn mening over het boek:
Het verhaal is best interessant. alleen is het boek niet echt op een fijne manier geschreven. Waardoor het lezen ervan dus minder wordt. Verder is het wel een leuk boek.

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Een schitterend gebrek

Titel: Een schitterend gebrek

Auteur: Arthur Japin

 

Samenvatting:

In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? Een schitterend gebrek is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven.
Het begint wanneer Lucia, vele jaren later, Casanova in een Amsterdams bordeel bij toeval tegen het lijf loopt. Hij heeft er geen weet van dat zij het is omdat ze haar door de pokken mismaakte gezicht onder een sluier verbergt, en hij probeert haar te veroveren op de van hem bekende wijze. Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie: haar jeugd in de Veneto, haar kortstondige maar heftige liefde voor Casanova, de verwoestende ziekte die haar trof, haar vlucht naar Amsterdam en haar werk als hoer. Langzaam wordt duidelijk dat haar verdwijning geen verraad was maar een daad van liefde. Ten slotte verricht zij de truc die hem verlost van zijn herinnering aan haar en die haarzelf bevrijdt van haar verleden.

 

Recensie:

‘Een schitterend gebrek’ is een heel mooi liefdesverhaal. Hoe Lucia uit liefde voor Casanova vertrekt en alles wat ze heeft achterlaat. Hoe ze daarmee omgaat en hoe ze haar leven weer moet oppakken. Japin gebruikt wel veel moeilijke woorden, maar dat komt vooral omdat het ouderwets geschreven is. Het is mooi verteld en je leeft ook echt mee met de personages. Mooi opbouw van het verhaal. Soms wel onduidelijk in welke tijd ze zat, dus het heden of het verleden. Ik vind het ook heel bijzonder dat het op een echt verhaal is gebaseerd. Je leert ook veel van de geschiedenis van Nederland, hoe het er toen aan toe ging. En ook hoe mensen behandeld werden (zoals de hoeren).

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Een hart van steen

Titel: Een hart van steen

Auteur: Renate Dorrestein

 

Samenvatting:

Ellen van Bemmel woont samen met haar ouders, haar broer Kester, haar zus Sybille en haar broertje Carlos in een groot huis in Haarlem. Haar ouders hebben een knipselbureau gespecialiseerd in Amerika. Ze hebben daarbij hulp van een aantal studenten waaronder Bas. Het gezin Van Bemmel heeft een normaal en gelukkig leven. Dit verandert als bekend wordt dat er nog een kind verwacht wordt. Na de geboorte van hun zusje Ida verandert moeder Van Bemmel heel erg. Ze is ervan overtuigd dat Ida bezeten is door de duivel en dat die uitgedreven moet worden. Ze begint Ida te mishandelen en alleen Ellen merkt daar wat van. Na een poosje lijkt het of moeder er weer helemaal bovenop is, maar dan begint ze te zeggen dat het lijden bijna voorbij is. Op een avond maakt ze samen met Ellen voor iedereen een schoteltje met zogenaamde vitaminepillen (slaappillen en valium) klaar. Iedereen neemt de pillen behalve Ellen die haar hond aan het uitlaten is. Als ze thuiskomt treft ze haar hele familie dood aan met plastic zakken over hun hoofd. Dan ziet ze dat Carlos nog leeft en neemt hem mee naar de kelder waar ze zich verstopt houdt.

Ellen en Carlos gaan naar een tehuis en een paar jaar later wordt Carlos geadopteerd. Vanaf dat moment heeft Ellen nog nauwelijks contact met haar broertje. Later keert ze terug naar haar oude huis en komen alle herinneringen terug.

 

Recensie:

Toen ik dit boek las, dacht ik echt: waar gaat dit over? Ik snapte op het begin niet waar het over ging, heel onduidelijk geschreven en ook niet fijn om te lezen. De schrijfster gebruikte hele moeilijke woorden. Waarschijnlijk ligt het ook aan mijn woordenschat, maar voor mijn leeftijd was het best moeilijk. Later werd het wel iets duidelijker en ook wat spannender. Het is best een heftig boek en het laat ook wel een indruk op je achter. Misschien als ik wat ouder ben vind ik het wel een mooi boek.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Marte Jacobs

Titel: Marte Jacobs

Auteur: Tim Krabbé

 

Samenvatting:

Dichter Emile Binenbaum, die zijn reputatie dankt aan een, op jonge leeftijd geschreven gedicht, denkt terug aan het meisje Marte dat hem daartoe inspireerde. Hij ontmoette haar toen zij negen was en hij zestien en trof haar later met tussenpozen van enkele jaren. Het dierbaarst zijn de herinneringen aan die zomer in de jaren ’60 toen ze samen door Amsterdam zwierven. De door romanticus Emile gekoesterde zuivere liefde werd ruw verstoord toen Marte na een feest meeging met Emiles vriend en rivaal Reiff en nadien zelfmoord pleegde. Reiff, inmiddels een succesvol auteur, schrijft jaren later de roman ‘Een Meisje uit mijn Jeugd’ en pakt Marte zo nogmaals af van Emile.

 

 

Recensie:

Dit boek heb ik een tijdje geleden gelezen dus ik weet niet meer precies hoe het boek gaat. Maar ik weet nog wel dat ik het heel leuk vond en een beetje mysterieus. De relatie die tussen Marte en Emile wordt beschreven is heel mooi en spannend. Hoe meer ik ging lezen hoe nieuwsgieriger ik  werd hoe het net zou aflopen tussen Marte en Emile en of ze nou echt een serieuze relatie zouden krijgen. Dus het is wel op die manier geschreven dat je het boek echt uit wilt lezen. Ik vind dat Tim Krabbé dat heel goed kan, bij het ‘gouden ei’ was dat ook zo. Soms was het wel een beetje onduidelijk, dan begreep ik niet over welke tijd hij nou schreef, omdat de tijden door elkaar lopen in dit boek. Dus de verleden tijd, heden en toekomst was voor mij een beetje onduidelijk. Maar uiteindelijk een mooi boek die wel anders is dan normaal.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Het gouden ei

Titel: Het gouden ei

Auteur: Tim Krabbé

 

Samenvatting:

Het boek gaat over Rex en zijn vriendin Saskia. Ze zijn samen op weg naar Frankrijk om daar hun vakantie door te brengen. Onderweg stoppen ze bij het Total tankstation, waar Saskia ineens spoorloos verdwijnt. Ze is ontvoerd en er wordt nooit meer iets van haar gehoord. Ze is het slachtoffer geworden van Raymond Lemome die met plannen rondliep om iemand te vermoorden. Rex plaatst een opsporingsbericht om Saskia te zoeken en na 8 jaar reageert Raymond hierop. Hij stelt aan Rex voor dat hij hem zou vertellen wat hij met Saksia heeft gedaan, maar alleen als Rex hetzelfde zal ondergaan. Rex stemt hier mee in. Hij wordt verdooft en als hij bijkomt zit hij in een doodskist onder de grond: hij is levend begraven.

 

Recensie:

“Het gouden ei” is een spannend boek. Ik wou vooral weten hoe het afliep met Saskia. Ik had niet verwacht dat het zo zou aflopen. Het is leuk verteld, en het is niet een te moeilijk boek om te lezen. Dus ook een leuk boek voor mensen die niet zo van lezen houden. Wat ik minder vond was dat er in het midden van het boek een hoofdstuk was die ik nogal onduidelijk vond, en ik begreep niet echt wat dat ermee te maken had. Ik snap ook nog steeds niet echt waarom het boek “Het gouden ei” heet. Wat ik wel heel interessant vond, dat het verhaal is geschreven met de gedachte van de slachtoffers én de gedachte van de dader.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Joe Speedboot

Titel: Joe Speedboot

Auteur: Tommy Wieringa

Samenvatting:

Het boek gaat over de bijzondere vriendschap tussen Fransje Hermans, die na een ongeluk in een rolstoel zit en niet kan praten, en Joe Speedboot een jongen die zijn eigen naam verzonnen heeft.

Fransje groeit op in het dorp Lomark aan een rivier in het oosten van Nederland, waar al eeuwenlang dezelfde families wonen en dezelfde gewoontes zijn. Joe komt met zijn familie als nieuweling in het dorp en zet letterlijk en figuurlijk het dor en het leven, van de mensen om hem heen, in vuur en vlam.

Recensie:

Heel leuk vind ik van dit boek dat je als het ware in het hoofd van Fransje zit.

Mensen hebben veel meer gedachtes dan wat ze uiteindelijk zeggen. Fransje kan niets zeggen, maar denkt wel van alles en dat lees je.

Het is een goed verhaal over pubers, vriendschap, het leven in een dorpsgemeenschap, wetenschappers, filosofie, dromen (waarmaken) en omgaan met een ‘handicap’.

Jammer vind ik dat het boek aan het eind de gedachten los laat en meer beschrijvend wordt, maar het is een fantastisch boek om te lezen voor iedereen.

Geplaatst in Geen categorie | 6 Reacties

Recensie

Recensie:

Titel: Haar naam was Sarah

Auteur: Tatiana de Rosnay

Samenvatting:

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast verstopt, net voordat de politie het appartement binnendringt.

Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar schoonfamilie.

Het is een héél mooi boek! Het was spannend en zielig. Normaal lees ik liever geen oorlogsboeken, maar dit boek was echt een heel goed boek. Je wilt alleen maar door en door blijven lezen. Om sommige stukken moest ik ook wel huilen, vooral om de dingen die Sarah allemaal heeft meegemaakt. Ik vond dat zo zielig. Soms zaten er ook spannende stukken in waardoor je nog verder door wou lezen. En het is ook nog is een heel leerzaam boek, het is duidelijk hoe het er in de 2e wereldoorlog in Frankrijk aan toe ging en hoe mensen daarover dachten. Het verhaal brengt echt gevoelens in je naar boven.

Geplaatst in Geen categorie | 10 Reacties