Knorrende beesten

Voor informatie over schrijver zie: “Blokken”.

Knorrende beesten gaat over korrende beesten, oftewel auto’s.
Soms worden deze ‘dieren’ als dieren behandeld, met intelligentie en gezondheid. maar op andere momenten wordt het echt als een auto en ook een wagen genoemd.
Dit maakt het erg verwarrend somt.
Het hele verhaal gaat over een parkeerplaats op de pier, tussen de bars en hotels.
In dit verhaal zijn er wel echte personen die soms ook wat zeggen, maar ook hier is er niet echt een verhaal.
Er is een conventie en een wedstrijd waar dieren dood gaan.

Ik vond dit boek net als ‘blokken’ niet echt intressant maar dit boek vond ik ook een stuk chaotischer omdat ze ook heel veel verwarring opbrengen in het boek.
Dit is erg jammer omdat je heel makkelijk gewoon op of auto’s of dieren kunt blijven en dit maakt het voor mij minder leuk

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Blokken

Ferdinand Bordewijk (Amsterdam, 10 oktober 1884 – Den Haag, 28 april 1965), auteursnaam F. Bordewijk, was een Nederlandse schrijver van romans, novellen, toneel, prozagedichten, parodieën, grafredes en kritieken. Zijn beroep was advocaat. Hij is vooral bekend van het trio korte werken Blokken (1931), Knorrende beesten (1933) en Bint (1934), en van de roman Karakter (1938), welke laatste in 1997 door Mike van Diem verfilmd werd. Hij ontving in 1953 de P.C. Hooft-prijs voor twee werken: de novellenbundel Studiën in volksstructuur (1951) en de roman De doopvont (1952). De Vijverbergprijs van de Jan Campertstichting werd in 1979 omgedoopt tot Bordewijkprijs. Zelf vond Bordewijk de roman Noorderlicht (1948) zijn beste boek. F. Bordewijk geldt met Simon Vestdijk als de belangrijkste Nederlandse prozaïst van zijn generatie.

Samenvatting
‘Blokken’ bevat geen hoofdpersonen maar is een beschrijving van een maatschappij, de ‘staat’. In het boek gaat het over een opstand die ze in de kiem drukken en de bevolking straffen. Het hele verhaal gaat erover hoe het allemaal in elkaar zit in de samenleving en hoe alleen ze leven.

Hoe vond ik het.
Ik vond het boek ontzettend saai, en ik zou het ook niet aanraden aan andere mensen. Ik vind het boek namelijk gewoon een heel slechte verslaggeving van een verhaal.
Maar het is vooral een soort utopia, een soort perfecte samenleving die eigenlijk niet zo perfect is. Ik prefereer zelf een verhaal met een verhaallijn erin en dat is hier eigenlijk niet aanwezig.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De vallende Vorst

In het boek Vallende Vorst wordt het verhaal verteld van Casper, Melchior en Balthasar. Deze drie mannen hebben hun geheel eigen verhaal en hebben (behalve hun naam) niks met elkaar te maken, ze hebben alle drie hun eigen problemen en lossen het verschillend maar toch hetzelfde op.

In de eerste plaats heb je Casper, hij is getrouwd met Laura en heeft 2 kinderen. Zelf heeft hij geen problemen maar zijn goede vriendin Désirée heeft jammer genoeg wel een probleem, ze heeft net geprobeerd zelfmoord te plegen. In het boek zelf wordt niet duidelijk gemaakt waarom maar het vermoeden is dat ze het deed omdat ze ontdekte dat haar man al meer dan 3 jaar een buitenechtelijke relatie heeft met een vrouw die Zara heeft, en zelfs een kind met haar.

Daarnaast is er Melchior, hij loopt bij een psychiater omdat hij moeite heeft met het handelen van zijn redding. Hij heeft tijdens een koude nacht een man dit tegen een boom aan kwam en in de gracht viel. Hij sprong er zonder na te denken achterna en trekt hem uit het water, later blijkt hij Jos te heten. Jos komt naderhand naar hem toe en wordt een belangrijke toevoeging bij zijn leven, maar deze toevoeging heeft jammer genoeg ook een duistere kant.

En als laatste heb je Balthasar, hij is net met zijn vriendin opgebroken en heeft de groep ‘Syrie Nu’ bij deze groep is hij voorzitter omdat hij als nieuwslezer een goed boegbeeld was.
Hij wordt vrienden met Huissin, een Syriër die naar Nederland komt

Vooral het verhaal van Casper komt het meeste voor, hij heeft een goed leven maar wordt helemaal mee gesleept door het probleem van zijn vriendin. Zij wordt helemaal kapot gemaakt door de affaire van haar man, en dit gaat steeds langer door. Zij probeert het allemaal maar goed bij elkaar te houden, en het voor haar dochter te verbergen.
Casper gaat er zelfs een boek over schrijven.
Het loopt helemaal uit de hand als Zara aan Laura verteld dat ze ook een relatie had met Casper, dit is niet waar maar Laura gelooft het niet en Desiree heeft de originele chats al weggegooid en kan dus niks meer bewijzen.

Het is heel mooi om te zien dat terwijl Desiree volledig kapot gaat hierdoor, ze nog wel haar leven met Hero door laat gaan, maar hoe verder ze komt hoe meer ze ontdekt dat ze het toch niet aan kan en stopt de relatie.

Het boek is heel mooi geschreven maar als dit onderwerp je niet boeit dan moet je er niet in beginnen.
De schrijfster kan het heel mooi brengen, de 3 verhalen lopen dwars door elkaar heen en een groot deel van de tijd weet je niet precies wie er praat.
Dit komt het boek ten goede, door deze chaos komen de verrassingen echt heel plotseling en wordt je echt erdoor verrast.
Het boek eindigt wel heel er abrupt. Ze maken er alle drie in dezelfde week een einde aan.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De buitenvrouw

In 1994 heeft Joost Zwagerman een boek geschreven over vreemdgaan. Voor mensen die het boek of de schrijver niet kennen zullen bij de titel ‘De buitenvrouw’ denken dat het over een heks of zo gaat die buiten de stand woont of gewoon een vrouw die ‘buiten’ alles staat.

Dit is niet het geval. Het is een heel eigentijds boek over liefde, lust en vreemdgaan.
Het boek heeft een sectoriële verteller, dit betekend dat de verteller niet tijd- en plaatsgebonden is, waardoor er anticipaties kunnen opstreden. Hierdoor komen de meningen van de personen niet heel veel naar voren en beïnvloeden ze de situatie niet. Het boek volgt vooral de leraar Theo. Theo is gelukkig getrouwd en na een reisweek krijgt hij een relatie met de gym-docente Iris. Iris is van Surinaamse afkomst en hoogstwaarschijnlijk is zij de buitenvrouw aangezien ze een andere huidskleur heeft en niet volledig Nederlands is.
Ook iris is getrouwd, maar haar man, Sydney , gaat vreemd.

In het gehele boek komen er 2 hoofdthema’s constant voor.
In de eerste plaats heb je natuurlijk de ontrouw, zowel Theo, Iris en Sydney gaan allemaal vreemd.
Daarnaast is een even groot thema discriminatie, dit komst heel veel voor, want theo is verliefd geworden op Iris omdat ze een donkere huidskleur heeft, ook Iris bekend later ook dat ze de blanke huidskleur van Theo interessant vond. Maar zelfs in de klas waar Theo les geeft pakt hij discriminatie hard aan.

Dit boek is heel mooi geschreven omdat de vrouw van Theo er niet achter komt en je vooral ziet hoe het Theo helemaal opbreekt. Zodra hij een keer bij zijn schoonouders is en zijn schoonvader een opmerking maakt over een Hindoestaanse vrouw schiet hij helemaal uit zijn slof en vertrekt en in zijn klas stuurt hij zijn halve klas weg doordat ze “Blackie is the best” op het bord schrijven.
Zijn afbraak is compleet zodra hij niet meer kan slapen omdat hij bang is om in zijn slaap te praten en op school door het slaaptekort bijna een leerling een hersenschudding slaat.
Hierdoor moet hij een paar dagen verlof nemen, in deze dagen zegt hij de relatie met Iris op en kan hij eindelijk weer rustig slapen.
Iris daarentegen wordt volledig bont en blauw geslagen door haar man zodra ze het verteld, maar dat vond ze het allemaal toch wel waard.

Dit boek is geschreven in het begin van de jaren ‘90, er wordt sinds kort geschreven over seks wat daarvoor een groot taboe was. En zelfs over discriminatie, vroeger waren er namelijk nog lang niet genoeg allochtonen in Nederland.
Je ziet wel dat het boek in de moderne rijd is geschreven door Telebingo, nieuwbouwwijken en dat de leerlingen brutaal zijn tegen de leraar.

Dit boek is vooral geschreven vanuit de bedrieger, maar je kunt het ook bekijken vanuit het punt van de bedrogene, een andere schrijver heeft dit heel mooi in een boek verwerkt.
Vallende vorst van Désanne van Brederode heeft het boek dit jaar nog geschreven.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Balansverslag

Balansverslag

Boeken die ik heb gelezen:

 • Van den vos reynaerde
 • De ontdekking van de hemel
 • De vierde man
 • Turks fruit
 • Joe speedboat
 • De passievrucht
 • Max havelaar
 • Dagboek van Anne frank
 1. Ik ben niet meer van lezen gaan houden omdat ik het al leuk vond om gewoon voor mezelf te lezen
 2. Ik heb vooral geleerd dat ook al zijn boeken heel bekend of worden ze belangrijk gevonden, dat ze niet altijd prettig zijn om te lezen en vaak heel erg saai.
 3. Ik vond vooral de ontdekking van de hemel leuk omdat het verhaal je de hele tijd mee sleept en ieder stukje later weer terug komt
 4. Ik vond van te voren vooral fantasy en science-fiction leuk, en ik heb gezien dat ik de ‘echte’ boeken een stuk saaier vind. Er zit natuurlijk meer in van het echte leven maar dat leven leef ik toch al en ik hoef er niet over te lezen. Ik vind het leuker om te lezen over dingen die niet bestaan.
 5. Terry pretchet (The color of magic) Het is een Engels fantasy boek. Ik vind het een heerlijk en hilarisch boek, ik vind het heel jammer dat de schrijver dood is. Het boek is redelijk lastig geschreven (moeilijke woorden) Maar het druipt van de humor die gewoon nergens op slaat en zo leuk is.
 6. Ik heb geen nieuwe favoriete schrijver ontdekt en ik vond Terry Pretchet al mijn favoriet hiervoor.
 7. Mijn favoriete thema is fantasy met een vleugje realiteit
 8. Fantasy
 9. Fantasy en humor boeken, ja want er zijn weinig goede fantasy schrijvers
 10. Hij is niet echt veranderd
 11. Ik ga vooral engels boeken lezen omdat ik deze leuker vind dan nederlands
Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De vierde man

De vierde man

Het boek:

 • Titel:De vierde man
 • Schrijver:Gerard Reve
 • Uitgegeven:1981
 • Pagina’s:138

Verhaal

Gerard Reve heeft een lezing gegeven in zuid-Nederland en ontmoet de penningmeester(Christine) waar hij de nacht door brengt.
Hij denkt eerst dat ze rijk is door het grote huis maar uiteindelijk blijkt dat ze niet zo rijk is. De dag erna blijft hij nog bij Christine en ontdekt hij dat ze een vriendje heeft en Gerard wordt op slag verlieft. Hierna vraagt ze of hij op het huis wil passen terwijl zij naar haar vriendje gaat. Maar terwijl hij op haar huis past gaat hij uit met iemand anders.
Daarna vertrekt hij en krijgt later te horen dat het vriendje tegen een boot aan is gereden.

Wat ik van het boek vond

Het boek was in zijn tijd heel erg apart door het voorkomen van homo’s. Maar op moment is dat normaler.
Afgezien van het stukje van de homo’s is het boek ongelooflijk saai. Ik zou het ook nooit aan andere mensen aan raden
Er zitten kleine stukjes in waarvan ik wel denk dat het vroeger minder geaccepteerd zou worden maar tijden zijn nu heel erg veranderd.

Geplaatst in Boeken 2014-2015, Boekverslagen | Een reactie plaatsen

Het dagboek van Anne Frank

Het dagboek van Anne Frank (orgineel)

Het boek

 • De Titel:Het dagboek
 • Schrijver:Anne frank
 • Jaar van uitgave1947
 • Pagina’s:128

Samenvatting

Het boek is echt een dagboek, ze begint ermee dat leven nog redelijk normaal is en dat het langzamerhand erger voor joden wordt. Na een tijdje gaat ze in het achterhuis wonen waar het leven zwaarder wordt.
Ze wordt verliefd op Peter en heeft steeds vaker ruzie met haar moeder.

Wat vond ik ervan

Ik vond het boek heel saai, maar ik snap wel waarom mensen het zo belangrijk vinden voor de Nederlandse literatuur.
Maar het is nooit echt geschreven om als boek te lezen. Ik heb het originele dagboek gelezen omdat ik dat beter vond.
Het grappige vind ik dat de ‘Boom van Anne Frank’ nergens in heb boek voor komt en dat Anne Frank het eigenlijk zo slecht nog niet heeft. Pas in de laatste paar maanden eten ze iets minder en hebben ze niet altijd lunch. En het rare is dat ze nooit het er echt over hebben dat ze overdag stil moeten zijn maar dat ze vooral s’nachts stil moeten zijn.

Geplaatst in Boeken 2014-2015, Boekverslagen | Een reactie plaatsen

van den vos reynaerde

Van den vos reynaerde

Het boek

 • Titel:Van den vos Reynaerde
 • Schrijver:Willem die Madocke Maecte
 • Jaar van uitgifte:13de eeuw
 • Pagina’s:3469 versregels

Samenvatting

Het boek gaat over een vos die door iedereen gehaat wordt. De dieren komen samen en besluiten dat hij opgepakt moet worden. Een aantal proberen het een voor een maar de vos is ze iedere keer te snel af. Daarna komt hij zelf en is hij de koning te snel af door hem goud te beloven maar is hem te slim af en eet zelfs een van zijn dienaren op. Hij ontsnapt uiteindelijk en vertrekt.

Wat vond ik ervan

Ik vond het boek wel grappig om te lezen, maar ik snap niet alle referenties die je op internet leest. Maar ik vond het wel een leuk boek, en het is wel mooi hij het boek beschrijft hoe de relatie eigenlijk is tussen de koning en hun volk.

Geplaatst in Boeken 2014-2015, Boekverslagen | Een reactie plaatsen

De Passievrucht

Algemene info:

Auteur: Karel Glastra van Loon
Titel: De passievrucht
Eerste jaar van uitgave: 1999
Uitgeverij: L.J. Veen Amsterdam/Antwerpen
motto:
From the start
Most every start
That’s ever broken
Was because
There always was
A man to blame

Dolly Parton(‘It Wasn’t God Who Made The Honkytonk Angles’)

Samenvatting

Het begint met dat de hoofdpersoon te horen krijgt dat hij onvruchtbaar is, en dit waarschijnlijk zijn hele leven al was. Dit is een hele schok voor hem omdat hij al met zijn eerste vrouw een kind heeft gehad. Na deze ontdekking gaat springen van het heden en het verleden en weer terug. Hij gaat in het heden op zoek naar “de dader”, de echte vader van zijn kind. In deze zoektocht wisselt het verhaal van het heden naar het verleden over hoe hij haar heeft ontmoet en hoe ze hebben geleefd. Hij bezoekt iedere man die maar in de buurt is geweest bij haar maar kan de “dader” niet vinden. Maar uiteindelijk blijkt dat degene die hij zoekt dichter bij hem is dan hij denkt.

Wat vond ik ervan

Ik vond het een mooi geschreven boek, het las heel vlot en makkelijk maar aan de andere kant moest je wel goed opletten of je in het heden of verleden zat anders snap je het verhaal niet meer. Ik zou het aan bijna iedereen aanraden omdat het een heel snel boek is om te lezen maar het verhaal je heel makkelijk grijpt.

Geplaatst in Boeken 2014-2015, Boekverslagen | Een reactie plaatsen

Joe speedboot

Algemeen

Auteur: Tommy Wieringa
Titel: Joe Speedboot
Druk: Eerste
Uitgever: De Bezige Bij, Amsterdam, 2005
Jaar van eerste druk: 2005
Aantal pagina’s: 316
Indeling: Het boek is ingedeeld in 32 ongenummerde, ongetitelde hoofdstukken, en in drie delen: PENSEEL, ZWAARD, EN TOEN.
Motto: Voorin staat:
Er wordt gezegd dat de samoerai
een tweevoudige Weg heeft,
van het penseel en het zwaard.
MIYAMOTO MUSASHI

Samenvatting

Het boek gaat over de jongen Fransje Hermans die net een ongeluk heeft gehad met een grasmaaier waardoor zijn benen verlamd zijn en hij in een rolstoel zit. Hij woont in een klein dorpje genaamd Lomark waar hij woont, dan komt er een nieuwe jongen in lomark wonen, Joe Speedboot heet hij. Een hele sensatie. Door een plagerij van zijn broers ontmoet Fransje Joe en beginnen ze samen een vriendschap. Maar doordat hij in een rolstoel zit en niet kan praten is hij redelijk beperkt in wat hij kan doen maar hij uit zichzelf door alles op te schrijven in dagboeken. Na een tijdje komt er een buitenlander wonen in Lomark, PJ heet ze. en iedereen is direct verliefd op haar. Uiteindelijk valt ze voor Joe. Fransje heeft ondertussen een ‘baan’ gekregen van zijn vader: hij drukt brikketen in de tuin en zijn vader verkoopt die voor een kleine prijs. Een paar jaar later gaat iedereen naar de universiteit toe maar joe valt er na een paar jaar weer uit en komt terug naar Lomark om te gaan werken in de betonfabriek als chaffeur van een shovel. Maar hij heeft plannen met fransje, door het persen van brikketen vind hij dat fransje moet gaan mee doen aan armpjedruk wedstrijden maar ook dit loopt niet helemaal goed af. Hierna verdwijnt Joe en iedereen die hij van vroeger kende vertrekt maar fransje blijft alleen achter in het dorpje Lomark.

Wat vond ik ervan

Ik vond het boek echt heel mooi en fijn om te lezen. De stijl is heel rustig en gestructureerd geschreven en dat leest een stuk fijner. Ieder deel van het boek heeft een doel en geen enkel deel komt nog eens terug, het leest heel vlot doordat je niet de hele tijd terug moet lezen om delen te begrijpen. Het thema van het boek veranderd door het boek heen van heel zielig naar blij en weer terug naar zielig met een klein beetje erotiek en dan eindigt het weer in de rustige sfeer waarmee het ook begon. Het einde is een klein beetje simpel maar daarnaast ook weer begrijpelijk voor het boek.

Geplaatst in Boeken 2014-2015, Boekverslagen | Een reactie plaatsen