Recensie Gebr.

Kun je nog een broer zijn als je broer dood is?
Gebr. is een boek dat je heel snel uitleest, maar dat je niet snel vergeet!
Het verhaal van de twee broers is ontroerend. Niet alleen omdat Marius op veel te jonge leeftijd overlijdt, maar ook vanwege de verwerkingswijze van Luuk. Meer dan eens vraagt hij zich af of je nog een broer kunt zijn als je broer dood is.
Hij verwerkt de dood heel anders dan zijn moeder:
‘‘Ik steek alles, maar dan ook alles in de fik en ga er op een stoeltje naar zitten kijken.’
‘Wat luguber.’
‘Mag je gerust vinden, geef ik niks om,’ zei mam. ‘Morgen is zijn verjaardag. Daar wil ik een bijzondere dag van maken.’
‘Leuk verjaardagscadeautje,’ riep ik, ‘u steekt al zijn spullen in de fik! Als u alles kapotmaakt doet u net of Marius nooit heeft bestaan.’’

In Gebr. kaart de schrijver nog een beladen onderwerp aan: de broers vallen op jongens en niet op meisjes. Het dagboek laat de verschillende processen zien waarin zij hun homoseksualiteit ontdekken, accepteren en ervoor uitkomen.

Het boek spreekt tot de verbeelding omdat het verhaal via het dagboek van Marius wordt verteld. Luuk is de ik-persoon; als lezer zie je wat hij in het dagboek schrijft. Tussendoor zien we passages die Marius eerder geschreven heeft. De manier van schrijven is bijna poëtisch en bezorgt verschillende kippenvelmomenten: ‘Er is dus nog iets van jou in leven en ik denk dat ik weet hoe dat kan. Als het namelijk waar is dat met jou het broertje in mij is gestorven, dan is het even waar dat met míj het broertje in jóú nog leeft! En dat is wel zo logisch, want waar is het broertje in jou anders gebleven? Dat broertje in jou… ben ík.’

Gebr. is een heel origineel en roerend verhaal over homoseksualiteit, over de dood van een broer en over het verwerken van dit verlies. Het is een eersteklas boek voor lezers die zware onderwerpen aankunnen en literatuur weten te waarderen.

Marijana Zivanovic

1 reactie op “Recensie Gebr.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>