Recensie Bint van Ferdinand Bordewijk

Algemene informatie over het boek:

Titel: Bint

Schrijver: Ferdinand Bordewijk

Uitgeverij: De gemeenschap

Aantal bladzijdes: 78

Niveau: -

Samenvatting:

De Bree is een leraar Nederlands die les gaat geven op de school van Bint. De Bree werkt aan een studie over Anna Maria en gaat als afleiding daarvan op de school werken. Het gaat lesgeven in de klas 4d, die de vorige leraar hadden weggepest. Op de gehele school van Bint heerst een streng regime die de Bree ook hanteerde. Hij noemt zijn klas de hel en verklaart gelijk de oorlog aan hun, wat ook werkt want na een paar maanden is dit een van de beste klassen op de school.

Tijdens de rapportvergadering geven de leraren een jongen genaamd Van Beek een onvoldoende ondanks dat de jongen heeft gedreigd met zelfmoord als hij een onvoldoende zou krijgen. Deze jongen heeft ook echt zelfmoord gepleegd en na de kerstvakantie breekt er een opstand uit op de school, deze opstand wordt gestopt door de hel.

Aan het einde van het jaar wil de Bree eigenlijk stoppen met lesgeven omdat hij van plan was om maar een jaar te blijven, echter besluit hij uiteindelijk om nog een jaar te blijven, terwijl Bint ontslag neemt. De Bree probeerde nog meerdere malen met Bint in contact te komen maar tevergeefs. De Bree blijft lesgeven op de school volgens het regime van Bint.

Mijn mening:

Ik vind het boek niet geweldig maar zeker niet slecht. het had een duidelijke opbouw en was chronologisch geschreven. het boek was goed te begrijpen. Echter vond ik het verhaal niet heel sterk, ik vond het boek niet erg spannend en daardoor kon ik soms wat moeilijk mijn aandacht erbij houden.

Al met al zou ik het boek wel aanraden omdat het boek wel erg leerzaam is omdat het wel wat politieke aspecten uit die tijd goed benadrukt.

Recensie het gouden ei van Tim Krabbé

Algemene informatie over het boek:

Titel: Het gouden ei

Schrijver: Tim Krabbé

Uitgeverij: Prometheus

Aantal bladzijdes: 97

Niveau: 3

Samenvatting:

Onderweg naar hun vakantiebestemming verdwijnt Saskia, een vriendin van Rex Hofmans, spoorloos bij een Frans benzinestation. Rex is hier kapot van en gaat op onderzoek uit maar ondanks dat is Saskia nog steeds spoorloos. Rex moet heel vaak denken aan een nachtmerrie van Saskia waar ze wel eens over vertelde: ze droomde dat zie in een gouden ei zat en door het heelal zweefde, ze kon er slechts uit komen als haar ei een tweede gouden ei zou ontmoeten. Na 8 jaar is Rex getrouwd met zijn nieuwe vriendin Lieneke, Lieneke heeft door dat Rex Saskia na die 8 jaar nog steeds niet heeft kunnen loslaten. Rex is na al die tijd nog steeds gedreven om Saskia te vinden. Op een dag neemt Raymond Lemorne contact op met Rex. Hij is bereid om te vertellen wat er is gebeurd, maar dan moet Rex hetzelfde ondergaan als Saskia.

Mijn mening:

Ik vind dit boek erg goed. Ondanks dat het niet chronologisch is, waar ik meestal wel een probleem mee heb, is het goed te volgen en erg interessant. Ik vind het erg leuk dat het boek in twee perspectieven is geschreven waardoor je meer diepte in twee personages krijgt.

Het boek was goed te begrijpen en erg leuk om te lezen, ik zou het boek zeker aanraden.

 

Recensie Beatrijs van Onbekend

Algemene informatie over het boek:

Titel: Beatrijs

Schrijver: Onbekend

Genre: Marialegende

Uitgeverij: Noordhoff Uitgevers

Aantal bladzijdes: 59

Niveau: -

Samenvatting:

Dit verhaal gaat over een jonge non genaamd Beatrijs. Beatrijs verlaat het klooster om bij haar geliefde te zijn die haar belooft haar nooit in de steek te laten. Echter verlaat hij haar na 7 jaar toch en blijft zij alleen achter met twee kinderen. Om haar gezin te kunnen onderhouden werkt ze 7 jaar lang als prostitué, gedurende die tijd bid ze elke dag tot Maria met de vraag of ze haar zonden wilt vergeten. Ze krijgt uiteindelijk steeds meer spijt en na die 7 jaar wilt ze terugkeren naar het klooster. Als ze daar komt heeft niemand haar gemist voor die 14 jaar omdat Maria al haar taken had overgenomen, Beatrijs leeft hier dan verder als non.

Mijn mening:

Ik vind dit boek wel een goed boek, het laat goed zien hoe de literatuur vroeger was. Het boek was makkelijk en begrijpelijk waardoor je er snel doorheen kon. Ondanks dat het verhaal wat te maken had met god en ik verder niet gelovig ben vond ik het wel heel interessant om te lezen. Het verhaal had een duidelijke opbouw waardoor er geen verwarring ontstond in het boek.

Ik zou dit boek zeker aanraden omdat het niet moeilijk te lezen is en je goed kan zien hoe de literatuur was in die tijd.

Recensie bezonken rood door Jeroen Brouwers

Algemene informatie over het boek:

Titel: Bezonken rood

Schrijver: Jeroen Brouwers

Genre: Psychologische roman

Uitgeverij: De Arbeidspers, Amsterdam

Aantal bladzijdes: 152

Niveau: 4

Samenvatting:

In het boek krijt de veertig jarige Jeroen Brouwers in de ochtend van 28 januari 1981 een telefoontje waar hij te horen krijgt dat zijn moeder de avond daarvoor is overleden. Het contact tussen hem en zijn moeder was al jaren niet goed en na het overlijden begint hij na te denken over zijn leven en dat van zijn moeder, hierin zijn de ervaringen van het Jappenkamp Tjideng wel het belangrijkste.

Mijn mening:

Dit boek was in veel opzichten niet wat ik ervan verwacht had, het boek was niet chronologisch wat het boek vaak erg verwarrend maakte. Ik vond ook niet dat de gebeurtenissen van het Jappenkamp uitgebreid genoeg aan bod kwamen, het was wat oppervlakkig en te weinig. Ook waren en andere korte gebeurtenissen heel oppervlakkig aan bod gekomen en hadden ze niks met elkaar te maken.

Ik vond het een erg verwarrend boek met een onduidelijke opbouw en onderwerpen die te weinig of niet diep genoeg aan bod zijn gekomen. ik zou om deze redenen het boek niet aanraden.

Recensie Arend van Stefan Brijs

Algemene informatie over het boek:

Titel: Arend

Schrijver: Stefan Brijs

Uitgeverij: Atlas

Aantal bladzijdes: 269

Niveau: 4

Samenvatting:

Vanaf kleins af aan is Arend erg ongelukkig. Zijn moeder slaat hem veel voor elke keer als hij huilt of iets doet wat hij niet mag. Ook op school is hij erg ongelukkig, hij is erg afzonderlijk van zijn klasgenoten die hem pesten. Zijn juf is wel aardig voor hem en praat vele met hem over het gevoel dat hij heeft, hij heeft het gevoel dat hij eigenlijk een vogel had moeten zijn. Hij wilt kunnen vliegen boven iedereen uit. Dit boek vertelt het verhaal van een ongelukkige jongen die alles doet voor zijn droom.

Mijn mening:

Ik vond arend een mooi boek, het boek was op zo een manier geschreven dat ik echt in het verhaal werd getrokken en er niet meer uit kwam. Ik leefde heel er met de hoofdpersoon mee. Het boek was duidelijk, het taalgebruik was niet te moeilijk en ik kon steeds goed volgen om wie het ging. Ik vond het einde erg triest en zag dit totaal niet aankomen, wat het voor mij ook een erg goed boek maakt.

Ik zou dit boek dus zeker aanraden, ik heb er geen negatief punt over en het is een mooi en meeslepend verhaal.

 

Recensie Oorlog in terpentijn van Stefan Hertmans

Algemene informatie over het boek:

Titel: Oorlog in terpentijn

Schrijver: Stefan Hertmans

Genre: psychologische roman, biografie, oorlogsroman

Uitgegeven: 2013

Aantal bladzijde: 336

Niveau: -

Samenvatting:

In oorlog in terpentijn laat Stefan Hertmans zien hoe zijn grootvader was. Dit doet hij aan de hand van de dagboekaantekeningen van zijn grootvader. Het leven van zijn grootvader bestond uit armoedige kinderjaren in Gent nog voor de oorlog uitbrak. De ervaringen uit de Eerste Wereldoorlog als frontsoldaat en de veel te vroege dood van zijn grote liefde. de rest van zijn leven gebruikte hij zijn verdriet om te schilderen, net als zijn vader die beroepsschilder was.

Mijn mening:

Ik vond oorlog in terpentijn een heel mooi boek, ik ben begonnen met lezen en kon het nauwelijks wegleggen. Het boek bestaat uit drie delen, deel een gaat vooral over zijn jeugd in Gent, deel twee over de Eerste wereldoorlog en zijn ervaringen daar als frontsoldaat en deel drie gaat over de tijd na de Eerste wereldoorlog. Ik vond alle delen heel mooi maar vooral het stuk over zijn jeugd blijft mij heel goed bij, ik vind het bijzonder om te lezen hoe hun jeugd zo verschillend was dan de jeugd nu. de manier van schrijven zorgde er erg voor dat het niet saai werd en ik bijna niet kon stoppen.

Ik raad dit boek aan aan dezelfde mensen aan wie ik ook Ik kom terug van Adriaan van Dis aanraad. Het onderwerp is namelijk bijna gelijk, in beide verhalen gaat het niet om de schrijver zelf maar een familielid waar ze proberen het verleden te ontrafelen om die persoon beter te begrijpen.

 

 

Recensie Vervoering van Shantie Singh

Algemene informatie over het boek:

Titel: Vervoering

Schrijver: Shantie Singh

Genre: Familiekroniek

Uitgeverij: De Geus

Aantal bladzijde: 499

Niveau: -

Samenvatting:

In het boek vervoering wordt het verhaal verteld van een immigrantenfamilie. In 1912 ontvlucht Ramdew Raj na de dood van zijn moeder india. hij wordt door zogenoemde ronselaars met vele andere op een schip gezet naar india. Op het schip zitten ook Kumari Nandi en Shakuntala Mohan. Kumari zorgt voor Ramdew als hij het niet meer ziet zitten en vraagt in ruil met haar te trouwen. Hij zegt ja terwijl eigenlijk Shakuntala zijn grote liefde is. Ramdew en Kumari moeten als zogenaamde contractarbeiders heel erg hard werken maar Ramdew krijgt al snel aanzien van de andere arbeiders.

Na vijf jaar zijn ze vrij en vestigen zich op een stuk land in Nickerie, Maar ook hier moeten ze heel hard werken. Kumari krijgt geen kinderen, maar Ramdew zorgt voor een zoon bij Shakuntala. Piya wordt zijn tweede vrouw en hierdoor kan hij een groot gezin stichten.

Ramdew groeit uit tot een invloedrijke man die Raj wordt genoemd, toch heeft Kumari een grote invloed op hem.

Mijn mening:

Ik vond dit boek niet echt leuk, er gebeurde heel veel door elkaar heen en er kwamen zo veel personages in voor dat ik het moeilijk vond om het gehele verhaal te begrijpen. Het verhaal is verdeelt in vijf delen en achteraf een epiloog, elk deel is weer onderveerdeeld in hoofdstukken. Deze delen zijn echter niet chronologisch, zo speelt deel twee zich voor deel een af, wat het erg verwarrend maakt.

De schrijfstijl vond ik wel goed alleen viel het weg tegen het verhaal.

Ik zou dit boek niet aanraden.

 

 

Recensie Ik kom terug van Adriaan van Dis

Algemene informatie over het boek:

Titel: Ik kom terug

Schrijver: Adriaan van dis

Genre: psychologische roman, biografie

Uitgegeven: 2014

Aantal bladzijde: 288

Niveau: -

Samenvatting:

In ik kom terug woont de verteller in Parijs, en heeft hij weinig contact met zijn moeder die in een rusthuis in Nederland woont. Hij heeft gedurende zijn jeugd zijn moeder nooit echt leren kennen. Hij krijgt nu een kans om meer over zijn moeder te weten te komen. zijn moeder heeft hem gevraagd om een zelfmoordpil omdat ze niet verder wilt aftakelen, in ruil daarvoor onthult ze haar verleden.

mijn mening:

Ik vond het lastig om te beginnen met lezen in dit boek, maar als je eenmaal aan het lezen bent, kan je bijna niet meer stoppen. Je wilt weten wat er allemaal is gebeurd in het verleden van zijn moeder en hoe de ene beslissing de andere heeft beïnvloed. Ik had soms wel wat moeite met het taalgebruik omdat er best wel wat lastige woorden in voorkwamen, maar ik vind dit een heel mooi onderwerp wat laat zien dat een ouder kind band niet altijd heel goed is. Uit eigen ervaring heb ik een hele goede band met mijn ouders, in dit verhaal zie je dat hij eigenlijk niks over zijn moeder wist en dit pas op veel latere leeftijd te weten komt.

Ik raad dit boek aan aan iedereen die wilt nadenken tijdens het lezen van een boek en mensen die met de schrijver naar antwoorden zoeken.

 

Recensie Het recht van de sterkste van Cyriel Buysse

Algemene informatie over het boek:

Titel: Het recht van de sterkste

Schrijver: Cyriel Buysse

Genre: Roman

Uitgegeven: 1893

Niveau: 5

Samenvatting:

Het recht van de sterkste dat over het leven in de beruchte zijstraat van het West-Vlaamse Nevele. De meeste bewoners hier zijn landarbeiders en stropers. De man overheerst in deze buurt. De hoofdpersoon is het meisje Maria die door Reus wordt overweldigd. Ze trouwt ook met hem als ze er achter komen dat ze zwanger is. Het huwelijk zit vol met ellende en geweld. Ze kon eindelijk rust vinden toen haar man in de gevangenis belandde.

Mijn mening:

Ik vind dit een interessant boek omdat dit echt laat zien wat overheersing en geweld met iemand kunnen doen. In deze wijk overheersen de mannen waardoor het voor vrouwen erg moeilijk is daar. Je merkt bijvoorbeeld echt dat Maria het er erg moeilijk mee heeft maar ondanks dat ze nog steeds van hem houd.

Ik vond het boek niet heel moeilijk om te lezen, ik moest in het begin wel wennen aan de schrijfstijl maar als je daar eenmaal aan gewend bent leest dit boek erg makkelijk weg. Ik had ook maar heel weinig dat ik een woord echt niet snapte en het moest opzoeken.

Ik vind de opbouw van het verhaal goed, je snapt waar ze het over hebben en er zit een logica in waardoor je dit boek een stuk makkelijker kan lezen.

Ik vind dit boek een aanrader omdat het een interessant onderwerp is en je makkelijk door het boek heen leest.

Recensie Hemelvaart van Judith Koelemeijer

Algemene informatie over het boek:

Titel: Hemelvaart

Schrijver: Judith Koelemeijer

Genre: Biografie, Psychologische roman

Uitgeverij: Atlas contact

Aantal bladzijde: 270

niveau: -

Samenvatting:

In de zomer van 1985 gaan zes meisje vakantie vieren op de Griekse eilanden. ze hebben de tijd van hun leven totdat er de laatste nacht een ongeluk gebeurt. ze keren terug met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist. Judith Koelemeijer was een van de meisjes die mee was naar de Griekse eilanden. In dit boek probeert ze erachter te komen wat er nou precies die avond is gebeurd. Deze zoektocht brengt haar weer terug naar de Griekse eilanden, de Duitse jongens die ook op het eiland waren en haar vriendinnen van vroeger.

Mijn mening:

Ik vind dit boek erg aangrijpend, dat komt omdat dit een waargebeurd verhaal is en je echt meeleeft met de schrijfster van het boek. Het hele boek wordt uit het oog van de schrijfster geschreven waardoor je goed kunt zien hoe zei erover denkt. Je merkt heel erg dat ze graag antwoorden wilt. ik vind de opbouw van het verhaal erg goed omdat ze eerst het verleden in gaan om te laten zien wat er is gebeurd, waar ik in het begin wel aan moest wennen is dat er ook stukken van het dagboek van Annette in staan, die beginnen met een sterretje, maar als je aan het lezen bent valt die niet zo op en dan kan het zijn dat je ineens de draad kwijt bent.

Ik vind dit boek een echte aanrader omdat het een aangrijpend boek is en als je eenmaal begonnen bent het moeilijk weg kunt leggen.