Recensies waar ik een reactie op ga geven

Ik ga reageren op een recensie van Eda en op een recensie van Kazin

Geplaatst in Geen rubriek | Een reactie plaatsen

recensies over de 4 boeken die ik heb gelezen in 5 havo

Het gouden ei – Tim Krabbé

Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn op weg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee. Op den duur stopt Rex bij een TOTAL- benzinestation aan de Autoroute om te tanken. Ondertussen haalt Saskia wat blikjes drinken op. Rex maakt een foto. Hij denkt terug aan 3 jaar geleden. Toen, tijdens hun eerste vakantie, was de benzine op geweest en had Saskia drie uur lang in de auto moeten blijven. Saskia was vreselijk in paniek geweest en het voorval had haar laten denken aan haar droom waarin ze zat opgesloten in een gouden ei die door de ruimte zweefde.
Rex wacht nog steeds op haar. Na een tijdje wordt Rex ongerust omdat zijn vriendin nog steeds niet terug is gekomen en hij gaat haar zoeken in de service-winkel. Niemand heeft helaas een glimp opgevangen van Saskia. Saskia is spoorloos verdwenen…
Raymond Lemorne was altijd al een vreemd figuur geweest. Toen hij 16 jaar oud was sprong hij eens van een flatgebouw af. Gewoon om te voelen of hij de mogelijkheid had om te springen.
Eenentwintig jaar later kwam er een dergelijk idee in hem op. Hij was leraar scheikunde, gelukkig getrouwd en hij had twee dochters. Op een dag redde hij per toeval een klein meisje van de verdrinkingsdood. Na deze heldhaftige actie vraagt Raymond zich af of hij ook in staat is om een misdaad te plegen. Hij besluit te beginnen met de voorbereidingen van de, in zijn ogen, perfecte misdaad. Eerst verbouwt hij zijn vakantiehuisje, om het voor hem nog onbekende slachtoffer in op te sluiten. Ook fabriceert hij een pot chloroform en koopt een pistool en een oud matras. Nu begint hij met het echte werk; het repeteren en voorbereiden van de moord zelf. Eerst proeft hij nog iets van het begrip ‘moord’; hij schiet twee kampeerders dood die op zijn grasveldje waren gaan staan.
Lemorne’s plan: bij een tankstation langs de Autoroute zal hij, met zijn ene arm in een mitella, aan een buitenlandse vrouw vragen of zij hem wil helpen bij het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Vervolgens maakt hij haar bewusteloos m.b.v. het chloroform. Hij repeteert het een paar keer en wanneer hij klaar is om het te proberen, heeft hij geluk. Saskia, het perfecte slachtoffer, spreekt hem aan omdat ze is geïnteresseerd in de sleutelhanger met een R, die hij bij zich draagt. Saskia is verloren.
Acht jaar na de verdwijning van Saskia vraagt Rex tijdens een vakantie in Italië zijn huidige vriendin Lieneke ten huwelijk. De doorslag gaf een badmintonwedstrijd die ze toen hadden gewonnen. De verdwenen Saskia blijft echter een beletsel voor zowel Rex als Lieneke. ‘s Nacht heeft Rex een beangstigende nachtmerrie over het gouden ei. Evenals Saskia destijds had…
Na de vakantie met Lieneke in Italië begint Rex een zoektocht naar Saskia. Op de advertenties die hij in Franse kranten laat plaatsen, komen weinig waardevolle reacties. Op 1 reactie na: Raymond Lemorne komt naar Amsterdam om Rex aan te bieden al zijn vragen te beantwoorden op voorwaarde dat hij ondergaat wat Saskia ook heeft ondergaan. Rex herkent Lemorne als de man met de mitella die hij destijds bij het TOTAL-benzinestation had gezien en stemt toe. Hij weet dat hij daarmee zijn doodvonnis tekent.
Rex en Raymond Lemorne rijden naar het TOTAL- benzinestation. Hier moet Rex koffie met een slaapmiddel drinken. Rex doezelt langzaam in een diepe slaap, terwijl Lemorne vertelt wat er destijds met Saskia is gebeurd. Toen Rex wakker werd, lag hij op een matras in een doodskist.
Lieneke zoekt Rex, maar moet concluderen dat hij spoorloos verdwenen is. Noch van Rex noch van Saskia is ooit nog iets vernomen.

Het boek heeft ontzettend veel indruk op mij gemaakt. Het boek is makkelijk geschreven en het leest heel snel uit. In het boek komen geen moeilijke woorden voor. Het is een sterk boek met een sterke verhaallijn. Het boek is spannend geschreven en het geeft je en soort van drang om door te lezen tot het eind, omdat je nieuwsgierig bent naar wat er aan het einde zal gaan gebeuren. Het is absoluut geen langdradig verhaal en het verhaal is erg realistisch aangezien er natuurlijk een hoop psychopaten in de wereld rondlopen.

 

Vals licht – Joost Zwagerman

Vanaf zijn vijftiende is Simon Prins geobsedeerd door alles wat met prostitutie te maken heeft. Als hij eenmaal in Amsterdam is voor zijn studie Nederlands, besluit Simon ook daadwerkelijk naar de hoeren te gaan. Al snel gaat een groot deel van zijn studiegeld op aan de prostitutie. De interesse voor de daad zelf neemt snel af. In plaats daarvan krijgt hij grote belangstelling voor de werkwijze van de prostituees. Uiteindelijk heeft hij genoeg van het hoerenlopen en beperkt hij zich tot het voyeurisme. Op een gegeven moment valt Simons blik op het hoertje Lizzie Rosenfeld. Hij weet dan nog niet hoe ze heet, maar haar bleke gezicht trekt zijn aandacht. Als hij later langs de Ruysdaelkade loopt en haar met een klant ziet, informeert hij naar haar prijs. Simon gaat naar huis om te douchen en komt later weer bij haar terug. Na afloop vraagt Simon of hij haar naar huis mag brengen. Lizzie vindt dat goed, als hij belooft dat hij verder geen bijbedoelingen heeft.
Lizzie’s studentenhuis is een soort onderwaterkamer. Alle meubels zijn groen en ze houdt de gordijnen gesloten. Lizzie gaat in bad en ze hebben een gesprek met elkaar. Lizzie blijkt over twee ‘artiesten’namen te beschikken: Sylvia en Janice. Als ze afscheid nemen, vraagt Simon om een zoen. Ondanks hun afspraak, voldoet Lizzie aan dit verzoek Als Simon weer bij Lizzie komt, laat ze hem binnen in het kamertje achter de peeskamer. Normaal gesproken mogen hier geen mannen komen. Simon wordt langzaam verliefd op Lizzie. Hij stelt veel vragen. Lizzie beantwoordt zijn vragen, en zijn liefde. Lizzie vertelt dat ze sinds twee dagen aan de Ruysdaelkade werkt en dat niemand mag weten dat ze een hoertje is. Ze spreken af dat ze elkaar in de bibliotheek, bij het kopieerapparaat, hebben ontmoet.
Naarmate hun relatie langer duurt, vallen er steeds meer gaten in de verhalen van Lizzie. Simon gaat steeds meer vragen stellen en gaat haar uiteindelijk ook schaduwen. Hij volgt Lizzie tot het drugscentrum, waar ze een afspraak met de psychiater Martin van Doorn heeft. Ze gaan nog wel samenwonen, maar Simon twijfelt steeds vaker of ze wel bij elkaar passen.
Ondertussen sleurt Lizzie Simon steeds verder mee in de wereld van drugs en afpersing. Als hij op straat onder bedreiging moet vertellen waar Lizzie is, vlucht hij terug naar Alkmaar. Thuis houdt hij het echter ook niet lang uit. Terug in Amsterdam gaat hij op bezoek bij Lizzie’s psychiater. Deze vertelt hem dat Lizzie bang is voor zijn liefde en geeft aan dat Lizzie aanpseudologica fantastica lijdt, een ziekelijke liegzucht. Om Lizzie te ontlopen neemt Simon thuis de telefoon niet meer op. Lizzie besluit daarop om bij hem langs te gaan. Simon confronteert haar met de woorden van de psychiater. Uiteindelijk geeft Lizzie haar leugens toe en vertelt ze de waarheid. Daarmee komt er een einde aan hun relatie. Lizzie gaat Nederlands studeren in Nijmegen en trekt bij een vriendin in. Simon blijft in Amsterdam achter.

Vals licht vond ik een ontzettend goed boek. Ik kon mijzelf ergens wel in de hoofdpersoon vinden. Ik begrijp waarom de hoofdpersoon liegt omdat ze bang is dat andere de waarheid zouden weten over haar en haar daarom in de steek zouden laten. Ik kon mijzelf om die reden wel in de hoofdpersoon inleven. het verhaal grijpt mij aan, omdat het boek erg realistisch is geschreven. Het boek is in een vlottende taal geschreven en bevat geen moeilijke woorden. Het boek heeft een goede opbouw en een somber eind.

 

Hajar en Daan – Robert Anker

Hajar en Daan gaat over Daan Hollander, jonge docent geschiedenis op het DataCare college. Daan is een typische ongeïnteresseerde snelle jongen. Samen met rijke vriend Jimmy leeft hij het leven feestend en zuipend. Op een dag is daar Hajar Nait Sibaha, een knappe moslima uit 5 vwo en tevens leerlinge van Daan. Daan en Hajar worden verliefd op elkaar en beginnen aan een heftige, verboden relatie. Natuurlijk kan je zoiets niet lang geheim houden en al snel beginnen er geruchten ronde te doen door de school over het verliefde stel. Maar ze leven in zo’n liefdes-roes dat ze zich daar niks van aantrekken. Als Daan op het matje geroepen wordt door zijn directeur Pé Wessels herinnert Daan hem weinig subtiel een slippertje dat Wessels maakte met een leerlinge tijdens een werkweek in Rome. Zo kunnen Hajar en Daan vrolijk verder gaan. Hajar begint zich in te zetten voor vrouwelijke moslims in Nederland. Al een tijdje geeft ze met een vriendin les in Nederlands speciaal voor Marokkaanse vrouwen. Dit wordt zo’n succes dat ze een stichting opricht die haar lessen naar het volgende niveau kunnen tillen. Ze ondervindt echter hevig verzet van de Imams in Nederland. Haar project begint haar zo veel tijd te kosten dat ze besluit Daan niet meer te zien. Daan is kapot. Hij verdwijnt in een diep zwart gat. Hij meldt zich ziek op school en brengt zijn dagen janken en masturberend door. Langzaamaan komt hij er weer een beetje bovenop. Hij zoekt troost bij een nieuwe vriendin en hervat zijn leven weer.
Dan komt hij haar plots weer tegen in de stad. Het is weer als vanouds en ze komen weer samen. Hajar blijkt echter in de tussentijd getrouwd te zijn. Ze belooft Daan echter te gaan scheiden en vertrekt naar Marokko om dat voor elkaar te krijgen.
Als Hajar op de afgesproken datum niet terugkomt, begint Daan de kriebels te krijgen, zou er iets gebeurd zijn? Twee weken hoort de wanhopige Daan niks van haar, totdat ineens de telefoon gaat en het Hajar blijkt te zijn. Ze is door haar grootvader vast gehouden in Marokko omdat hij tegen de scheiding was. Ze weet echter te ontsnappen en is onderweg naar Nederland. Hun leven gaat weer een tijdje door totdat ze voor een tweede keer verdwijnt, ditmaal voorgoed. Weer houdt Daan op te bestaan. Na een tijdje besluit hij haar achterna te reizen. Met behulp van familieleden van Hajar gaat hij op zoek, maar hij vindt niks. Hij voelt echter haar aanwezigheid in het dorpje Fèz. Als hij terugkomt in Nederland neemt hij ontslag, verkoopt zijn huis en vertrekt richting Marokko, om zich in Fèz te vestigen. Terwijl hij verdwijnt, vallen er brieven van Hajar in de bus. Brieven die Daan nooit te lezen zal krijgen.

Het thema van het boek sprak mij aan. Ik vond het een leuk thema. Het ging over de liefde tussen een leraar en een leerling, over een moslimmeisje en een Hollandse jongen. Het is een thema dat wel aanspreekt, omdat een relatie tussen een leraar en een leerling verboden is en omdat de leraar en de leerling ook nog eens allebei uit twee totaal verschillende culturen komen. Aan het begin van het boek kwam ik er moeilijk in, maar later in het boek begon ik het steeds leuker te vinden. De taalgebruik was makkelijk, er kwamen niet veel moeilijke woorden in voor. Wel waren soms de zinnen een beetje langdradig. Het boek is mooi geschreven en heeft een verdrietig einde.

 

Een schitterend gebrek – Arthur Japin

Lucia woont als klein meisje op een groot landgoed, waar haar ouders werken als bediendes voor een gravin.
Op een dag komt Giacomo met zijn familie logeren, in verband met een bruiloft die binnenkort plaats zal vinden. Lucia wordt de bediende van Giacomo. Ze zijn ongeveer even oud en het lijkt Lucia leuk om vriendjes met hem te worden. Hierdoor ontstaat een heftige liefde tussen de twee. Giacomo moet op den duur terug naar Venetie, maar belooft Lucia over een jaar terug te komen om dan met haar te trouwen. In de tussentijd zal Lucia zich ontplooien tot een ware ‘madame’. Ze krijgt een leermeester en leert binnen de kortste keren lezen en schrijven en haar wordt bijgebracht hoe ze zich moet gedragen in een sjiek gezelschap.
Op een dag gebeurt er iets ergs. Er worden pokken geconstateerd bij Monsieur de Pompignac, Lucia’s leermeester. Hij wordt naar een oud schuurtje ver in het landschap gebracht waar niemand durft te komen, behalve Lucia. Wanneer Monsieur de Pompignac overlijdt beseft Lucia dat ze nu zelf verder zal moeten. Ze trekt haar mooiste jurk en schoenen aan en presenteert zich aan de gravin. Die kan haar ogen niet geloven. Maar dan schrikt ze weg. Lucia blijkt een blaar op haar wang te hebben, een begin van de pokken. Ook zij wordt naar het schuurtje gebracht en daar door haar ouders verzorgd. Ze dwingt hen haar vast te binden aan het bed, zodat zij op geen enkele manier kan krabben. Door haar jonge leeftijd overleeft Lucia de pokken, maar ze zit wel voorgoed onder de littekens. Ze besluit dat ze hierom niet met Giacomo kan trouwen, want dan zal ze zijn toekomst verpesten. Daarom laat ze haar moeder een bericht doorgeven dat zij vertrokken is. Om het verhaal geloofwaardig te houden, vertrekt Lucia werkelijk naar Venetie. Daar verandert ze haar naam in Galathée de Pompignac. Die nieuwe naam is dezelfde als de naam die haar leermeester voor haar verzonnen had wanneer ze naar het eerste feest zouden gaan. Hij zou haar dan voorstellen als zijn nichtje. In Venetie raakt ze van het ene baantje in het andere verzuild. Uiteindelijk komt ze, jaren later, in Amsterdam terecht, waar ze als prostituee aan het werk gaat. Daar wordt ze bekend als de mysterieuze prostituee, omdat zij een sluier draagt..Via een van haar vaste klanten komt Lucia haar jeugdliefde Giacomo weer opnieuw tegen. Hij weet alleen niet met wie hij werkelijk te maken heeft. Ze sluiten een weddenschap over liefde. Giacomo, inmiddels veranderd naar Monsieur de Seingalt, beweert dat hij nog nooit een vrouwenhart bezeerd heeft, maar Lucia is van mening dat hij wel degelijk een keer een hart gebroken zal hebben. Giacomo stelt voor haar zelf te laten ervaren hoe hij met een vrouw omgaat. Pas dan zal zij mogen oordelen. Langzaam maar zeker laat Galathée steeds meer los over Lucia en ze biedt hem op een gegeven moment schriftelijk een voorstel aan om haar te ontmoeten. Zij is meestal te vinden in een van de Amsterdamse cafés, rond acht uur ‘s avonds. Daar ontmoet Monsieur de Seingalt Lucia. Hij schrikt en meent dat zij totaal geruïneerd is. Zo gaan Lucia en Giacomo uit elkaar, maar, zij blijkt wel zwanger van hem. Haar vaste klant Jamieson heeft Lucia met littekens gezien en zegt haar te respecteren zoals ze is. Ze vertrekt naar New York, naar hem dus, en samen stichten ze een gezin. Aan de relatie Giacomo-Lucia is voorgoed een einde gekomen.

Een schitterend gebrek vond ik een heel mooi boek. Het was niet moeilijk om in het verhaal te komen. Het verhaal is ontzettend mooi geschreven. De schrijver heeft een goede sfeer in het verhaal weten neer te zetten. De verhaallijn vond ik erg mooi, omdat deze over echte liefde gaat. De hoofdpersoon offert zich op voor haar grote liefde en heeft het hierdoor niet altijd even makkelijk. Toch weet zij zich te redden en eindigt zij gelukkig. Ik voelde een groot respect en sympathie voor de hoofdpersoon wat mij weer motiveerde om verder te lezen. Ik vind dit een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. 

Geplaatst in Geen rubriek | 1 reactie

De boeken die ik ga lezen

De boeken die ik dit jaar ga lezen zijn:

- Het gouden ei van Tim Krabbé
niveau 3

- Vlas licht van Joost Zwagerman
niveau 3

- Hajar en Daan van Robert Anker
niveau 3

- Een schitterend gebrek van Arthur Japin
niveau 4

Geplaatst in Geen rubriek | 1 reactie

leesautobiografie

Ik ben geen grote fan van lezen en ik heb er ook de tijd niet meer voor. Ik lees dus ook alleen een boek als dat moet van school. Meestal als ik begin aan een boek vind ik het niet heel erg om te lezen, maar uit mezelf zou ik niet zo snel aan een boek beginnen. Dit is niet altijd zo geweest.Vroeger op de basisschool hield ik namelijk wel erg van lezen en deed ik dit ook dagelijks. Ik las in groep 8 veel boeken van Carry Slee en van Francine Oomen. Dat waren mijn lievelingsboeken.

Als ik nu voor school een boek moet lezen dan gaat mijn voorkeur uit naar een spannend boek of juist een romantisch boek over liefde.
Ik begon vorig jaar met lezen op niveau 2 en ik zit nu op niveau 3.

Wie weet komt mijn interesse in boeken later ooit weer terug.

Geplaatst in Geen rubriek | 1 reactie