PAAZ

PAAZ

PAAZ: Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis

Is een afdeling van een algemeen ziekenhuis waar zorg wordt geboden aan psychiatrische patiënten.

Er zijn al heel wat boeken geschreven over psychiatrische patiënten, vaak is dit echter geschreven door artsen of psychologen. Hoe PAAZ zich echter onderscheidt is simpel: het is niet geschreven door iemand die met psychiatrische patiënten werkt of onderzoekt, het is geschreven door iemand die het zelf  heeft meegemaakt. Dit geeft een duidelijke eerlijke blik.

De hoofdpersoon van het boek is Emma Nieuwenhuis. Een zesentwintigjarige vrouw die leeft voor haar werk. Al haar gehele leven heeft ze periodes dat ze verlangt naar de dood, ze denkt echter dat dit heel normaal is en dat iedereen dit heeft. Ze ziet zelf niet in dat ze problemen heeft. Toch stemt ze uiteindelijk ermee in om ‘even’ te verblijven op de PAAZ, dit even bleek uiteindelijk 5 maanden te zijn.

Het boek is in een lichte stijl geschreven, hierdoor leest het erg gemakkelijk weg. Het verbaasde me soms hoe gemakkelijk Emma dacht over gebeurtenissen.

Het boek is op veranderde namen vrijwel geheel autobiografisch, doordat het gehele verhaal zich afspeelt op de PAAZ kan het soms best eenzijdig worden. Soms vond ik het hierdoor even moeilijk om me op sommige stukken te focussen tijdens het lezen.

PAAZ is een goed boek om een keer te lezen als je meer wilt weten over mensen die aan bijvoorbeeld een depressie lijden. Het geeft als het ware een kijkje op een normaal gesloten afdeling. Ondanks dat het boek over heftige gebeurtenissen gaat, vond ik sommige stukjes nog best grappig, het gaat dus niet alleen maar over deprimerende gebeurtenissen.

1 reactie op “PAAZ

  1. Leuk dat je dit boek hebt gelezen.
    Zou je wat meer willen zeggen / nadenken over de stijl die je ‘een lichte stijl’ noemt. Kan je dat uitleggen en een voorbeeld daarvan geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>