Turks Fruit

Turks Fruit

Wie kent deze titel niet? Turks fruit is een bekend boek in de Nederlandse literatuur. Ik verwachtte dan ook veel van dit boek.

Het boek gaat over een naamloze ik-persoon en Olga. Hun eerste ontmoeting vond plaats toen hij stond te liften en Olga hem oppikte, wat vervolgens eindigde in een vrijpartij wat weer op zijn beurt een auto-ongeluk veroorzaakte. De hoofdpersoon blikt terug op de hoogtepunten uit hun relatie en beschrijft verschillende gebeurtenissen uit Olga’s jeugd die ze hem verteld heeft.

De belangrijkste thema’s die naar voren komen zijn liefde en de dood. Het thema liefde komt naar voren door de onvoorwaardelijke liefde die de ik-persoon heeft voor Olga. Ook al heeft ze hem bedrogen tijdens hun relatie en een scheiding doorgezet, is ze met meerdere mannen getrouwd en de hele wereld over gereisd, op het einde terwijl het erg slecht gaat met Olga is hij er nog steeds voor haar.

Het boek is geschreven vanuit een ik-persoon. De naam van de ik-persoon blijft het hele boek een raadsel. Het boek wordt verteld vanuit verschillende tijden uit het leven van de ik-persoon, er zijn flashbacks naar het verleden en een kijk op het nu. In het begin vond ik het soms verwarrend maar het was al snel voor mij duidelijk hoe de structuur in elkaar zat.

De exacte tijd  is onbekend maar aan de details uit het boek is echter wel terug te vinden dat het om de jaren 60 of 70 ging. Ik vond het leuk om een boek uit deze tijdsperiode te lezen omdat het toen toch wel anders was.

De schrijfstijl van Jan Wolkers is erg gedetailleerd en soms grof. Ik vond het wel grappig om dit te lezen, omdat ik dit niet gewend ben.

Ik vond Turks fruit een vermakelijk boek om te lezen. Het is een erg bekend boek met zelfs een verfilming, dit zegt natuurlijk al iets over de kwaliteit van een verhaal. Ik denk dat het voor iedereen een goed boek is om te lezen. Tijdens het lezen zet het boek  je niet zozeer tot nadenken en leest het vlot door. Echter, na het lezen ging ik meer nadenken over het verhaal, met name de onvoorwaardelijke liefde van de ik-persoon voor Olga.

Ja, zeker een aanrader.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>