IV

Titel: IV

Schrijver: Arjen Lubach

Uitgeverij: Podium (Amsterdam)

Jaar van uitgave: 2013

Pagina’s: 314

IV begint nog in volstrekte rust. Elsa Ruys, wiskundige, is met haar man en kind aan het genieten van een vakantie in Zuid-Frankrijk. Daar komt een einde aan als ze een telefoontje krijgt vanuit Nederland dat haar vader, oud-professor, vermoord is. In haar eentje reist ze gehaast terug naar Schiphol waar ze opgewacht wordt door mensen van wie zij denkt dat het politiemannen zijn. In werkelijkheid praat ze in de auto met de moordenaars die graag willen weten wat de raadselachtige boodschap is die de vader van Elsa heeft achtergelaten voor haar dochter. Als ze achter de betekenis van die tekst komt, weet ze misschien ook waarom haar vader vermoord is.

IV is het type boek dat ik in één stuk uit kan lezen. Het heeft raadsels en voor alles is een goede verklaring. Soms moest ik een paar hoofdstukken opnieuw lezen omdat het verhaal niet meer leek te kloppen, maar achteraf was het toch logisch. Het boek leest makkelijk weg, er zitten een paar moeilijke woorden in maar dat is altijd zo. IV is zo geschreven dat je het gevoelt hebt dat je er echt bij bent, je leeft mee met de hoofdpersonen. Het is een dik boek maar elke bladzijde is interessant. De manier waarop het verhaal zich opbouwt en dat voor werkelijk alles een verklaring is maakt dit een goed boek. IV neemt je mee in een wereld van raadsels en lost ze voor je neus op.

Het verhaal is echter niet geheel origineel, het heeft veel trekjes van Da Vinci Code. Mocht je IV heeft veel weg van de Dan Brown bestseller De Da Vinci Code. Achtervolgingen, moord en omkoping worden niet geschuwd om de zogenaamde historische waarheid tegen te houden. Mocht je de Da Vinci Code al gelezen hebben en er meer van deze genre willen lezen, dan is IV een geschikte keuze.  Als je echter de voorkeur geeft aan boeken die gemakkelijk te lezen dan is dit boek geen aanrader.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>