Ik kom terug

Titel: Ik kom terug

Schrijver: Adriaan van Dis

Uitgeverij: Augustus(Amsterdam)

Jaar van uitgave: 2014

Pagina’s: 288

‘Jij een verhaal, ik een pil.’ Dat is de deal die wordt gesloten tussen Adriaan van Dis en zijn moeder. Van De moeder van Adriaan van Dis, Marie, loopt tegen de honderd en woont in een rusthuis. Ze loopt steeds moeilijker en heeft een vleesboom in haar maag, die ze altijd bedekt met een kussen. Haar aftakeling gaat gepaard met het verval van haar woning. Een oude vrouw in een oude woning. Ze wil niet meer. Doorleven klinkt haar als een doodvonnis in de oren. Toch houdt ze vol. Ze wil haar verhalen nog kwijt: ‘Een dode moet licht reizen’. Ze is er nu klaar voor om na jaren zwijgen haar lange geschiedenis te vertellen: over Indië, de oorlogen die ze heeft meegemaakt en de grote verliezen die ze heeft geleden. Maar dit alles op haar manier en in haar eigen tempo. Van Dis wil de verhalen weten over vroeger: hoe zij was als meisje, wat er precies gebeurde in Nederlands-Indië en hij wil ook doorgronden waarom zij wegliep als zijn vader hem strafte. Bovendien wil hij weten wat er in die afgesloten kist zit die al vanaf zijn jeugd herbergt wat verborgen moet blijven. En zij wil gewoon dood.

Dit boek is een aanrader als je houdt van diepgang in een boek, het waardeert als het langzaam opbouwt (echt heel langzaam) en je eigen leven in perspectief plaatst. Als je geen 100 pagina’s geduld hebt zou ik dit boek overslaan. ik kom terug is een autobiografisch getinte roman. De grote lijnen komen overeen met de gebeurtenissen in het leven van Adriaans moeder en zijn familie, maar hoeveel precies waar is van wat Marie vertelt, weet je niet.

In het begin kwam ik echt niet door het boek heen. Er zijn veel zinnen in het boek die erg ingewikkeld en filosofisch zijn en dan opeens heel veel achter elkaar. Ik moest deze stukjes soms wel 3 keer lezen voor ik begreep wat er stond. Op een gegeven moment ging ik er vanzelf overheen lezen maar desondanks begreep ik het verhaal. Rond de 100 pagina’s begon het boek interessanter te worden, ik wilde verder lezen over zijn moeder, wat er allemaal gebeurd was. Het boek had naar mijn mening iets vlotter verteld kunnen worden, het bevat nu veel details. Aan de andere kant, het boek is geschreven zodat zijn moeders verhalen niet verloren gaan, dan is geen detail teveel.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>