Vervoering

Titel: Vervoering

Schrijver: shantie singh

Uitgeverij: De Geus (Breda)

Jaar van uitgave: 2014

Pagina’s: 411

Dit op waarheid gebaseerde verhaal heeft de hele wereld als decor: er wordt geëmigreerd van India naar Suriname, en van daaruit weer naar Nederland. Vervoering vertelt over de weg die vier generaties uit de Indiase Rajput-kaste hebben afgelegd. De Rajput hebben een krijgersverleden en vormen een adellijke, leidinggevende kaste. Met de trots die hen eigen is, hebben ze het leven altijd recht in de ogen gekeken. Als één van hen, Ramdew, aan het begin van de 20ste eeuw door een praatjesmaker naar Suriname wordt gelokt en zich in mensonwaardige omstandigheden op een suikerrietplantage moet staande houden, zou je geen cent willen verwedden op zijn toekomst. Toch slaagt hij erin aanzien te verwerven en kan zijn daadkrachtige zoon Yash een volgende stap op de maatschappelijke ladder zetten. Kleinzoon Mukesh blinkt uit op school. Hij ruikt dat er aan de andere kant van de oceaan, in het moederland Nederland, nog meer kansen liggen.

Wat dit boek wel bijzonder maakt is dat, normaal gesproken het verhaal meestal vanuit menselijk perspectief wordt verteld, in vervoering wordt ook het woord aan spullen gegeven. Zo heb je een huwelijkssari, een schrift en de splinter Chenab. Soms vond ik het wel vreemd. Toen bijvoorbeeld alle kledingstukken uit de kast een gesprek gingen voeren kon ik niet geloven dat dit er serieus stond.

In deze roman over overleven, houvast en ambitie zie je hoe de hoofdpersonages een evenwicht zoeken tussen verleden en toekomst, tussen traditie en vernieuwing. Als je die balans vindt, kun je jezelf niet verliezen. Om de rituelen, die de rijkdom van de cultuur uitmaken, te duiden maakt Shantie Singh gebruik van kleuren, geuren en klanken. Ze neemt je mee naar bruiloften en religieuze feesten, laat je ruiken aan rijstschotels maar ook kijken naar lijkverbrandingen.

Vervoering is een mooi boek. Als je aan dit boek begint heb je echter wel doorzettingsvermogen nodig. Het leest, vooral in het begin, namelijk best moeizaam. Als je het de kans geeft kom je er echter al snel achter dat het de moeite helemaal waard is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>