Orgelman

Titel: Orgelman: Felix Nussbaum een schildersleven

Schrijver: Mark Scheavers

Uitgeverij: De Bezige Bij (Amsterdam)

Jaar van uitgave: 2014

Pagina’s: 320

De Duitse kunstenaar Felix Nussbaum (1904-1944) werd in Auschwitz vermoord. Daarna zou het zo’n veertig jaar duren voor zijn huiveringwekkende kunst opnieuw werd ontdekt. Een groot deel daarvan is nu te zien in zijn geboorteplaats Osnabrück, in een museum dat speciaal werd ontworpen door Daniël Libeskind. Het is niet ongebruikelijk dat de reputatie van een kunstenaar stijgt en daalt, maar lange tijd leek het er op dat Nussbaum en zijn werk compleet door Hitler uitgegomd waren. En toch: een halve eeuw later heeft zijn geboortestad Osnabrück een museum voor hem opgericht en vandaag rekent men hem tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte .In Orgelman reconstrueert Mark Schaevers niet alleen het leven van Nussbaum, hij beschrijft ook hoe de wederopstanding van de kunstenaar in zijn werk ging.

Mark Schaevers kiest resoluut voor de reconstructie. Hij doet zich niet voor als wetenschapper maar voert zichzelf op als gepassioneerde onderzoeker: snuffelend in allerhande archieven, op zoek naar de adressen in het levensspoor van Felix Nussbaum, aan de lijn met 
of op bezoek bij allerlei kroongetuigen. Het brengt hem van Osnabrück, Berlijn, Rome, de Rivièra, Oostende naar Brussel, Mechelen en Warschau.

Samen met de schrijver, zo lijkt het, vallen we van de ene verbazing in de andere. Samen met hem voelen we ons hoe langer hoe sterker betrokken partij. Daartegenover staat een nuchtere schrijfstijl en de perfect gedoseerde wijze waarop Schaevers de feiten presenteert.. Schaevers gaat, met de nodige tussenpauzen, bladzijden lang in op één enkele brief. Dit ging mij wel meerdere malen vervelen. Soms was het te langdradig. Orgelman vond ik een bijzonder boek, het was een verhaal wat mij in het begin niet aantrok maar gaandeweg ging waarderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>