Quarantaine

Het boek gaat over een jongen, Gerhard Durlacher, die op 8-jarige leeftijd vlucht uit Duitsland naar Nederland, vanwege de joodse bedrukking. In Nederland blijkt het ook niet veilig genoeg. Hier is het nazi-tijdperk ook ingeluid. Gerhard en zijn ouders worden naar Westerbork gestuurd en na een lange, onzekere tijd voor de familie Durlacher, worden ook zij naar het Oosten, Theresiënstadt, gedeporteerd. Hier keren de ouders van Gerhard niet van terug, Gerhard zelf wel.

Het verhaal is opgebouwd uit 4 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk speelt zich in een andere tijd af en heeft een andere plaats. Deze 4 hoofdstukken hebben allemaal gemeen dat ze over de Tweede Wereldoorlog gaan.

Quarantaine, toen ik dit boek uit had, begreep ik de hoofdpersoon, Gerhard. Ik voelde wat hij voelde. Af en toe vond ik het wel erg moeilijk en vaag, want er werd niet zo heel veel verteld over Gerhard zelf. We zien het verhaal dan wel in de ogen van Gerhard, maar zijn gevoelens blijven meestal buiten beschouwing.
Wat in “Quarantaine’ wel vaak aan het bod komt, is het leven in gevangenschap (in concentratiekampen) van andere mensen die Gerhard door deze periode heen hebben geholpen. Het boek vind ik meer een eerbetoog aan andere joden die in concentratiekampen hebben “geleefd” in de Tweede Wereldoorlog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>