de helaasheid der dingen

mooi verhaal over een jongen die besluit om uit de voetsporen van zijn familie te stappen. hij leeft in een soort tokkie familie en door alles wat er gebeurt besluit hij: ik word mijn eigen mens en ik word wat ik wil worden! een zeer mooie boodschap en prettig om te lezen,

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

een hart van steen

De twaalfjarige Ellen is de enige van vier kinderen uit het saamhorige gezin Van Bemmel die de gezinsuitbreiding met grote onrust tegemoet ziet. Want stel dat de banvloek die zij over haar nieuwe zusje heeft uitgesproken werkelijkheid wordt. Vijfentwintig jaar later keert Ellen, als enige nog levende Van Bemmel, terug naar haar ouderlijk huis. Zij is zwanger, ongepland maar niet geheel toevallig. Vol angst bivakkeert ze in de lege, kale kamers, die bevolkt worden door schimmen. Ze is aan bed gekluisterd omdat een miskraam dreigt en ze wordt achtervolgd door haar steeds veeleisender wordende overleden familieleden. Bladerend in het oude fotoalbum probeert ze een antwoord te vinden op de vragen die haar eigen kind haar later zal stellen: ‘Heb ik dan geen oma, mama? Geen opa? Heb ik geen familie? Hoe komt dat?

echt een meeslepend verhaal. het blijft echt in je achterhoofd hangen met vragen van: hoe kan dit nou gebeuren? en: hoe zou ik in zo’n soort situatie zijn?
mooi verhaal met veel emotie en passie

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

rico’s vleugels

Het rijke echtpaar Eduard en Cecile Rochèl leeft uitsluitend voor zijn schelpencollectie – zo lijkt het althans. Als zij vanuit de Filippijnen naar Nederland terugkomen om de wereldberoemde verzameling veilig aan een museum over te dragen, zijn ze in een afgelegen villa voor het laatst met de schelpen alleen. Het afscheid lijkt een ode aan de oceaan schatten te worden, totdat de veertienjarige brommer fanaat Rico Gabrieli opduikt. Al snel weet hij de zwijgzame Eduard tot een passie te brengen waaraan deze zich met huid en haar overlevert. Alle schelpen ter wereld verbleken bij de loensende ogen en de smalle heupen van Rico. Rochèl’s alles verterende verliefdheid heeft dramatische gevolgen…

apart verhaal met zeer vreemde wendingen.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

vals licht

Vals Licht vertelt over de relatie van Simon Prins, van jongs af aan hoerenloper, en Lizzie Rosenfeld, een jonge prostitué. Begonnen in een peeskamer ontstaat er een verzengende liefde tussen de twee, waar ze beide zo goed als aan onderdoor gaan. In een wereld van schijn en leugen waar niets is wat het lijkt, is het problematisch om oprecht lief te hebben. Bedreigingen van fysieke aard, afpersing, molest vanwege verdwenen geld, of bedreiging van emotionele aard, jaloezie en verraad vormen splijtzwammen in hun relatie.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

dirk ayelt kooiman

Jan Montyn wordt in 1924 geboren in Oudewater. Hij wordt daar opgevoed in een streng Calvinistisch gezin. Hiertegen begint hij te rebelleren. Jan is vaak bij de Jeugdstorm te vinden, mede omdat hij in zijn puberteit gevoelens voor jongens begint te krijgen. In Oostenrijk, waar hij met Hein (een vriend) op weersportkamp is, leert Jan de echte oorlog kennen: hij krijgt opdracht een trein te laten ontsporen. Hij heeft nu de vrijheid geproefd en als hij wordt opgeroepen voor de arbeidsdienst, kiest hij al snel voor de Kriegsmarine. Dit tot groot verdriet van zijn ouders.

Jan krijgt al spoedig met tegenslag en geluk te maken, want twee keer wordt zijn boot getorpedeerd en twee keer overleven Hein en hij deze aanslagen. Hierna worden ze omgeschoold tot frontsoldaat, omdat de marine niet genoeg schepen voorradig heeft. Ook hier heeft Jan weer geluk, maar Hein komt er minder goed vanaf en sterft. Jan stort hierdoor in en wordt ook nog getroffen door een granaat. Hij wordt opgelapt en op transport gezet. De boot waarop hij zit, wordt ook weer getorpedeerd. Een arts die zich tot hem aangetrokken voelt, redt hem. Na een verblijf in een gewoon ziekenhuis mag hij weer naar huis. Hij bemerkt daar weer de ‘kleinburgerlijke’ sfeer, die hem zo benauwt.

Hij gaat van huis en wordt langs een rivier gestationeerd. Dit front stort in, de Duitse heerschappij valt en Jan wordt met vele anderen in een kamp geplaatst. Hieruit weet hij snel te ontsnappen. Jan vertrekt met een ander naar Frankrijk en neemt dienst in het vreemdelingenlegioen. Dit bevalt hem niet en hij keert terug naar Nederland. Hier geeft hij zich, om niet nader beschreven redenen, aan. Misschien om niet constant op de vlucht te hoeven zijn. Nadat hij zijn lichte straf heeft uitgezeten, besluit hij beroepssergeant te worden. Hij krijgt ook een aanbieding om een museum met antieke legervoorwerpen op te zetten. Maar zijn geweten laat hem niet los. Zijn slechte geweten knaagt aan hem omdat hij aan de kant van de Duitsers heeft gevochten. Hij krijgt last van angstdromen, woedeaanvallen en psychoses. Dan doet een rekruut er aangifte van dat Jan bij hem in bed is gaan liggen. Hij wordt opgepakt, veroordeeld, en krijgt een status-5, wat inhoud dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard wordt en volledig voor militaire dienst wordt afgekeurd.

Nadat hij uit de inrichting is gekomen, legt hij zich weer toe op de kunst en organiseert kindertransporten uit Vietnam naar Europa. Daar wordt hij door de Vietnamese politie opgepakt omdat hij zonder stempel van Noord- naar Zuid-Vietnam is gereisd. Het boek eindigt nogal apart. Jan krijgt een dochter, Carolynne. De laatste regel luidt: “Dit is de wereld Carolynne. We zullen ons best doen dat je het goed krijgt.”

een relatief vreemd en moeilijk verhaal om te lezen. vooral het einde liet vragen na.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

hersenschimmen

een mooi verhaal over het leven van een man die langzaam dementie krijgt en daarna zijn hele leven anders word. heel veel mensen kunnen zich goed in dit verhaal vinden omdat ze wel iemand kennen die dement is of begint te worden.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

karel ende elegast

Karel de Grote wordt in de nacht voor de hofdag gewekt door een engel. De engel beveelt Karel om te gaan stelen, omdat hij anders zou sterven. In het begin weigert Karel. Pas na de derde keer gehoorzaamd hij de engel. Karel sluipt het kasteel uit en vertrekt met zijn paard. Hij zou graag willen dat een meesterdief als Elegast hem zou assisteren. Elegast was een leenman van Karel, maar Karel heeft hem verbannen nadat Elegast had gestolen in het kasteel van Karel.
In het bos komt Karel een roofridder tegen. Beiden willen ze niet zeggen wie ze zijn en er ontstaat een gevecht. De onbekende ridder verliest en Karel vraagt naar zijn naam. De ridder vertelt dat hij Elegast heet en dat hij steelt van de rijkere. Nu wil Elegast weten wat de naam van Karel is. Karel zegt dat hij Adelbrecht heet en dat hij ook een dief is. Hij stelt voor om samen te gaan stelen in het kasteel van Karel de Grote, dit omdat Karel hier minder risico liep. Elegast weigert echter resoluut. Hij blijft trouw aan zijn leenheer ondanks dat hij verbannen is. Dan besluiten ze om bij Eggerik, een zwager van Karel, te gaan stelen. Tijdens hun weg richting het kasteel steelt Adelbrecht een ploegijzer. Hij denkt dat hij hiermee door de muren van het kasteel kan komen. Als Elegast dit ziet, merkt hij dat Adelbrecht een onervaren dief is en hij besluit om alleen het kasteel binnen te gaan. Als hij al een flinke buit heeft binnen gehaald, wil hij ook nog een kostbaar zadel weghalen. Maar dan worden Eggerik en zijn vrouw wakker van het gerinkel van de bellen die aan het zadel zitten. Elegast verstopt zich snel onder het bed. Eggerik begint zijn plan om Karel te verwoorden te vertellen aan zijn vrouw. Zij verzet zich hier tegen en krijgt een klap in haar gezicht. Elegast vangt het bloed op als bewijsmateriaal. Hij tovert daarna met zijn toverkruiden iedereen weer in slaap en hij gaat terug naar Adelbrecht. Hij vertelt alles en Adelbrecht zegt dat hij het door zal geven aan de koning. Nu begrijpt Karel waarom hij moest gaan stelen, anders was hij er nooit achter gekomen dat Eggerik hem wilde vermoorden.
De volgende dag werd er een tweestrijd tussen Elegast en Eggerik uitgeroepen. Dit omdat nu god zou beslissen wie de waarheid sprak. Na een lang gevecht wint Elegast. Eggerik wordt opgehangen en Elegast wordt in ere hersteld, ook krijgt hij de zus van Karel (tevens zwager van Eggerik) als vrouw.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

lees autobiografie. x’D

Ik heb nooit echt veel interesse gehad in lezen. Ik vond het te veel werk en het koste teveel tijd. Er zijn dus ook maar weinig boeken die ik heb gelezen. Ik heb toen ik klein was eigenlijk helemaal geen boeken gelezen en de afgelopen 2 jaar heb ik eigenlijk alleen maar van die mysterie/actie boeken gelezen. De boeken van Dan Brown vind ik erg goed. Verder lees ik alleen graag als het een goed en spannend verhaal is waar je zelf ook heel erg bij gaat denken. Dit doet Dan Brown heel erg goed met alle raadsels.

Groetjes,

Kevin S.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen