Oeroeg

Oeroeg gaat over de vriendschap tussen de Nederlandse ik-persoon en de Javaanse Oeroeg. De ik-persoon ziet Oeroeg als een hele goede vriend terwijl Oeroeg zich ondergeschikt voelt. Na de scheiding van de ouders van de ik-persoon vertrekt zijn vader voor een jaar om op reis te gaan. Oeroeg en de ik-persoon worden ook gescheiden, de ik-persoon moet naar een pension, omdat hij dus niet bij Oeroeg is gaat hij dwarsliggen en spijbelen, later wordt door de directeur besloten dat Oeroeg ook naar het pension mag.
Als zijn vader terugkeert wordt alles anders, zijn nieuwe vrouw is zwanger en hij besluit dat ze niet meer voor de ik-persoon kunnen zorgen. Hij vertrekt samen met Oeroeg naar een nieuw pension, alleen ze zitten op andere scholen, Oeroeg verandert en begint een afkeer te krijgen tegen Hollanders. Nadat de ik-persoon is afgestudeerd keert hij jaren later terug naar zijn geboortedorp en aan de kade zit, verschijnt Oeroeg met een pistool in zijn hand, hij vertelt de ik-persoon dat hij niks heeft te zoeken hier en dat hij moet maken dat hij weg komt.

Ik vind dit boek interessant, niet leuk, maar ook niet slecht, het laat goed zien hoe het vroeger was in Nederlands-Indie en hoe de vriendschappen daar waren. Het maakt voor kinderen niet uit hoe je eruit ziet of waar je vandaan komt, als je maar met elkaar kan spelen is alles goed. Soms is het verhaal een beetje langdradig en saai. Het taalgebruik was wel simpel maar dat maakte het wel makkelijk te lezen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>