Een hart van steen

Een hart van steen gaat over Ellen van Bemmel, ze is zwanger van een onbekende man. Door een ongeluk raakt ze bijna haar kindje kwijt en moet hierna een maand rust houden. In het boek wordt Ellens levensverhaal verteld, ze woonde samen met haar ouders en broertjes en zusjes in Haarlem. Nadat haar moeder bevallen is van haar vijfde kindje Ida krijgt ze een postnatale depressie. Ze houdt zich alleen maar bezig met Ida, is er van overtuigd dat ze bezeten is door de duivel en begint haar later zelfs te mishandelen. Na een tijdje lijkt het erop dat Ellens moeder er boven op is gekomen, op een avond maakt ze samen met Ellen een schoteltje klaar met zogenaamde vitaminepillen (oftewel slaappillen en valium), iedereen neemt de pillen behalve Ellen, ze laat haar hond uit. Als ze terug komt van de wandeling ziet ze haar hele familie met plastic zakken over hun hoofd, dood. Alleen haar broertje Carlos overleeft het en samen verstoppen ze zich in de kelder. Later gaan ze naar een tehuis, Carlos wordt geadopteerd en ze houden nauwelijks contact meer. Als Ellen achttien is, gaat ze op kamers en studeert ze medicijnen. Ze kan nog steeds niet bevatten waarom haar moeder het gedaan heeft, maar dan komt ze er achter dat ze aan kraamvrouwenpsychose leed en dat het met de juiste medicijnen verholpen had kunnen worden. Antwoord gekregen op al haar vragen besluit ze verder te leven met de mensen die ze nog heeft.

Ik vond dit boek aan de ene kant heel interessant en leuk, omdat het niet iets is wat heel realistisch is, maar aan de andere kant is het ongeloofwaardig, weer omdat het niet heel realistisch is. Er wordt veel gebruik gemaakt van flashbacks en is hierdoor soms lastig te volgen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>