Recensie Fabriekskinderen

Titel: Fabriekskinderen

Schrijver: Jacob Jan Cremer

Jaar van uitgave: 1863

Genre: Novelle

Samenvatting:

Het boek gaat over  familie Zwarte. Familie Zwarte is een arm gezin dat in een mooi, klein bouwvallig huis in Leiden woont. Omdat het gezin zo arm is moeten de kinderen werken in een wolfabriek. Ze zijn uitgeput en Saartje is al een aantal dagen ziek. De kinderen (Evert, Sander en Saartje) worden in de ochtend vroeg wakker gemaakt door hun moeder. Zodat ze op tijd naar de fabriek gaan, ze gaan met tegenzin. Sander is zo moe dat die op straat in slaap valt. Saartje en Evert lopen door omdat ze bang zijn om hun baan in de fabriek kwijt te raken. Saartje gaat ziek werken.

Sander ligt nog te slapen als Willem, een baron van Hogenstad hem ziet liggen op weg naar huis. Willem neemt Sander mee en verzorgt hem. Als Sander wakker wordt verteld hij over de omstandigheden waarin zijn familie leeft. Willem is verbaasd over de armoede waarin familie Zwarte leeft en hoe weinig Sander weet, Dit komt omdat Sander niet naar school kan. Aan het einde van de dag ligt Saartje ziek op bed. Ze smeekt om water. Haar moeder stop haar in en onderschat hoe erg de situatie is. Die nacht gaat Saartje dood.

 

Mening:

Ik vind het een erg lastig boek hoewel het weinig pagina’s heeft is het taaie stof. De boodschap achter het boek vind ik wel mooi want op dat moment gaven de rijken vrij weinig om hoe de arme het hadden maar hiermee heeft iemand er verandering proberen te brengen.

Ik zou dit boek aan andere mensen aanraden omdat er een mooie boodschap achter zit alleen wel met een waarschuwing dat het niet makkelijk leest.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>