Recensie De aanslag

Titel: De aanslag

Auteur: Harry Mulisch

Jaar van uitgave: 1982

Genre: Oorlogsroman/ psychologische roman

Samenvatting:

Het is januari 1945. In Haarlem zit het gezin Steenwijk (moeder, vader, Anton en Peter) in de eetkamer van hun villa. ze spelen een spelletje mens erger je niet voor het slapengaan. Er zijn buiten harde knallen op straat en vol ontzetting ziet het gezin hoe de NSB’er Fake Ploeg wordt doodgeschoten en door de buren Korteweg voor huize Steenwijk wordt gelegd. Peter wil het lichaam bij hun huis weg halen, maar wordt tegengehouden door de ouders. Het duurt niet lang voor de Duitsers aankomen en Anton en zijn ouders meenemen. Peter is erin geslaagd te vluchten. Anton wordt in een auto opgesloten, ziet zijn ouders verdwijnen.

Hij wordt naar het politiebureau gebracht en moet in een cel slapen, waar hij een aardige vrouw ontmoet die hem gerust stelt. Een uur later wordt Anton uit zijn cel gehaald en naar de plaatselijke bevelhebber gebracht. Deze weet niet waar zijn ouders zijn, maar als Anton vertelt over zijn oom en tante in Amsterdam, wordt besloten dat hij daarheen gaat. De vrachtwagen die hem wegbrengt, wordt onderweg getroffen door een luchtaanval, maar Anton komt toch veilig in Amsterdam aan.

Na de bevrijding, horen Anton en zijn oom en tante dat zijn ouders en broer Peter op de avond van de aanslag gedood zijn. Anton blijft bij zijn oom en tante wonen en gaat medicijnen studeren. In 1952 keert hij terug naar Haarlem op uitnodiging van een studiegenoot. Er wordt een feest gehouden in de buurt van zijn oude straat en als er dan foute grappen worden gemaakt over de Korea-oorlog in vergelijking met de tweede wereld oorlog verlaat Anton het feest. Hij komt weer in zijn oude straat en wordt gezien door zijn oude buren en deze wilde graag praten.

Ze vertelt Anton dat zijn ouders werden vermoord omdat ze de Duitsers aanvielen, dat de buren Korteweg zijn verhuisd en dat er op de plek waar eerst Antons huis stond, een monument is opgericht voor oorlogsslachtoffers. Als Anton erheen gaat, ziet hij dat de namen van zijn ouders er wel op staan, maar die van Peter niet. Thuis vraagt hij zijn oom en tante waarom ze hem nooit verteld hebben over het monument. Ze zeggen dat ze dat wel hebben gedaan maar dat hij er niet heen wilde.

Zal Anton de oorlog ooit nog los kunnen laten? en zal hij uiteindelijk weten wat er die avond precies was gebeurd?

Mening:

Ik vind het een goed boek met niet al te veel details maar genoeg dat je kan meeleven met Anton. Het leest makkelijk en het houd je goed bezig.

Ik zou dit boek aan andere mensen aanraden want het is niet erg lastig maar wel een goed boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>