Recensie #4: Een Vlucht Regenwulpen, Maarten van ‘T Hart

Het boek gaat over een jongen, Maarten. Hij heeft voordat hij naar de basisschool ging, nog nooit vrienden gehad. De eerste keer dat hij zijn huis verliet, naar het dorp, kwam hij erachter dat hij pleinvrees heeft. Op school is Maarten erg goed. Hij kan makkelijk en goed leren, en krijgt vaak extra werk van de leraar. Maar hierdoor wordt Maarten wel erg gepest. Daardoor raakt hij steeds meer geïsoleerd. Op de middelbare school werd hij verliefd op een meisje genaamd Martha. Zijn gevoelens voor haar zijn heel sterk. Het gevoel is helaas niet wederzijds. Toen hij naar de kerk was gegaan waar Martha altijd naartoe ging kwam hij erachter dat Martha bang voor hem was. Dit is een keerpunt in zijn geloof. Hij wil niet meer geloven in God of Jezus. “Wat kon het voor nut hebben verlost te worden door Christus en na je dood naar de hemel te gaan als zij toch alleen maar bang voor je was en voor je wegvluchtte. Je zou tot in eeuwigheid in de hemel zijn, oftewel tot in eeuwigheid die pijn voelen om haar die onbereikbaar was.” Na de middelbare school ging Maarten celbiologie studeren. Vlak na zijn kandidaatsexamen overleed zijn vader. Hij ging daarna bij zijn moeder wonen, maar die stierf vrij snel daarna. Hij vind dit verschrikkelijk want hij was erg gehecht aan zijn moeder. Nadat hij geslaagd was voor zijn studie werd hij hoogleraar in de celbiologie. In de tussentijd kweekt hij nog steeds druiven, zoals zijn ouders vroeger al deden. Als hij naar een receptie gaat waarvoor hij druiven heeft geplukt komt hij de zus van Martha tegen en raakt met haar in gesprek. Ze spreken af om naar een concert in de schouwburg te gaan. Dan krijgt Maarten een dwanggedachte dat hij nog maar twee weken te leven heeft. Dit gevoel wordt versterkt als hij bijna een auto aanreed, en toen hij in zijn laboratorium zijn hand verwondde. Vervolgens ging Maarten naar een congres in Bern. Hij werd opgevangen door Adriënne. Dit is een vrouwelijke collega waarbij hij logeerde. Hij ging met haar uit eten en maakte ook met haar een bergtocht. Hij stemde in een moeilijke afdaling te doen om indruk om Adriënne te maken omdat hij zag dat ze zich aangetrokken voelde tot Ernst. Tijdens die afdaling viel Maarten naar beneden. Hij kon zich nog maar net redden. Toen hij van de schrik bekomen was stuurde hij een kaartje naar de zus van Martha om hun afspraak af te zeggen. Daarna besloot hij om zijn isolement niet langer meer te doorbreken, maar het juist voort laten duren.

Ik vond dit boek vrij lastig om te lezen omdat er steeds flashbacks waren waarvan ik niet doorhad dat het om een flashback ging. Hierdoor raakte ik af en toe wat in de war. Ook vond ik het ingewikkeld dat er zo gedetailleerd verteld werd wat ervoor zorgde dat het langdradig werd en ik mijn concentratie verloor.

Op het moment dat hij dacht dat hij nog maar 2 weken te leven had vond ik het boek wat spannender worden. Ik was erg benieuwd hoe het verder ging en of hij ook werkelijk dood zou gaan. Wat hier heel goed vond was dat er momenten waren waarop Maarten bijna dood ging door een ongeluk of verwonding. Hierdoor denk je dat het zijn einde is maar op de een of andere manier blijft hij toch steeds leven. Met de gedachte in je achterhoofd dat hij komt te overlijden maakt dat het boek een stuk spannender.
Wat ik wel jammer vond was dat het einde niet echt spannend was. Hij besloot verder te leven in zijn isolement en dat was dan ook het einde van het verhaal, dit had van mij nog iets boeiender gemogen.

Ik zou niet snel nog zo’n boek gaan lezen omdat ik het toch wel lastig vond om er doorheen te komen. Soms verloor ik mijn concentratie door lange flashbacks die eigenlijk net te gedetailleerd verteld werden. Ik had het idee dat dit niet allemaal van belang was voor de rest van het boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>