Eclips, Bernlef

De titel van het andere boek dat ik heb gelezen van Bernlef, is Eclips. In het boek Eclips is Kees Zomer de hoofdpersoon. Op een dag heeft Kees een verjaardag van een collega. Tijdens zijn reis naar deze verjaardag, krijgt Kees een auto-ongeluk. Door het ongeluk komt Kees met zijn auto in een sloot terecht. Kees weet te ontsnappen uit zijn auto en zwemt naar de oever, maar dit gaat niet zo makkelijk. Kees heeft namelijk totaal geen gevoel meer in het linkerdeel van zijn lichaam, inclusief de linkerzijde zijn hoofd. Als kees aan wal is merkt hij dat hij ook nog eens zijn geheugen kwijt is geraakt. Hij weet zelfs niet meer hoe hij heet. In het boek Eclips gaat Kees op zoek naar zijn identiteit, die hij gaandeweg het boek terug vindt.

Het boek eclips gaat over iemand die tijdelijk verlamd is en zijn geheugen verliest. De titel van dit boek past dus goed bij het verhaal. De letterlijke betekenis van eclips is verduistering. Meestal praten we dan over een zonverduistering. Hierbij staat de maan voor de zon en is er tijdelijk geen licht aanwezig. Het is dus tijdelijk. Hieruit is op te maken dat er een mooi verband is tussen titel en verhaal, aangezien een Eclips een tijdelijke verduistering is en Kees’ geheugen ook tijdelijk verduisterd was.

Bij het verhaal Eclips begint het boek midden in een gebeurtenis, namelijk het ongeluk van Kees Zomer. Het is voor de lezer dan moeilijk om in het verhaal te komen. Dat komt mede doordat je nog niks van de hoofdpersoon weet. Je kent het karakter nog niet van de hoofdpersoon, en kan dan nog niet met hem meeleven. Dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur, maar ik geef de voorkeur aan een verhaal dat in het begin begint. Gaandeweg het boek leer je het personage Kees wel echt kennen. Dit is een kenmerk van Bernlef, hij beschrijft zijn personages graag grondig.

Bernlef probeert in dit verhaal de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen. Echter vraag ik mij af of het wel realistisch is dat als iemand verlamd raakt én zijn geheugen kwijt raakt,  zo snel kan genezen en zo snel zijn geheugen terug kan vinden in zo’n korte tijd.

Verder heeft het boek Eclips wel iets kennis verrijkend. Je leert hoe groot de impact kan zijn van zo’n ongeluk.

Ik heb de conclusie getrokken dat ik het boek Eclips van Bernlef een goed maar pittig boek vind dat intensief is om te lezen. Eclips is best een aanrader!

1 reactie op “Eclips, Bernlef

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>