Boek recencies 5VWO

Fransi’s stilte

Fancelyne Evelyne Cummings(Fansi), was de dochter van Sarah Cummings een blanke vrouw en een onbekende zwarte man. Ze was in 1905 in Suriname geboren waar ooit slavernij en het plantageleven nog bloeide, maar in haar tijd het al weinig meer voorkwam. ZIj groeide op bij haar pleegouders en heeft haar eigen moeder nooit gekend. Alleen 1 foto, van een blanke vrouw. Dit geheim bleef lang verborgen voor haar kinderen. Fansi was ongetrouwd en kreeg negen kinderen uit meerdere relaties. Ze leefde in armoede en dicht op elkaar. Fansi als wasvrouw had weinig opleiding en stond er helemaal alleen voor. Om de armoede te ontvluchte vertrokken al haar kinderen naar Nederland. Gevolgd door Fansi in 1970. Tessa Leuwsha werd geboren in 1967 in Amsterdam. Zij is de kleindochter van Fansi. Zij volgt de omgekeerde route. Van Nederland naar Suriname in 1995.

Tessa Leuwsha raakt steeds meer ginterreseerddoor de vraag hoeFansie het allemaal heeft overleefd. Wie was haar oma?Haar vader vertelde niet veel over haar evenmin als haar ooms en tantes. Hoe kon een gezin dat in Suriname zo op een kluitje had geleefd in Nederland zo uiteen zijn gevallen? Zij besloot op zoek te gaan naar haar Surinaamse wortels door haar ooms en tantes te interviewen.

Deze interwiews leven door in het boek. Elk deel bestaand uit het heden. Een interview en vervolgens een stuk over het verleden aan de hand van het interview. Het maakt het boek een beetje voorspellend. De eerste twee keren mischien nog leuk maar na de tweede weet je al hoe het is opgebouwd en wat je ongeveer kan verwachten. Het boek leest wel snel weg en je leert er veel van over de cultuur van Suriname. Die ongeacht het feit dat het ooit hetzelfde land was, heel anders is.

Fansis stilte vond ik het leukste boek van deze vier. Naast de opbouw was het allemaal wel vernieuwend. Ja er bestaan vele verhalen over Suriname, maar dit voelde anders. Vast ook doordat het zo dichtbij de schrijver lag maakte het persoonlijk. Ik raad dit boek aan aan iedereen die enige interesse heeft over de tijd van emigratie van Surinamers naar Nederland, maar ook vand e emigratie in deze tijd.

 

Het hout

Afbeeldingsresultaat voor Het hout samenvatting

Het hout bestaat uit 3 delen. In het eerste deel gaat het over een 26-jarige broeder Bonuventura (die ik vanaf nu Bon noem) die als Duits leraar wordt aangenomen op een Jongens internaat . Het schoolhoofd ziet hem helaas niet zo zitten en promoveert hem tot zaalwacht. Broeder Bartholomeus komt bij eht ombijt bij hem zitten en vertelt dat hij Mark Freelink, een leerling, had aangetroffen in de tuin met een das om zijn hals en zijn broekriem om zijn nek. Langzaam maar zeker wordt er duidelijk gemaakt dat wat op dat internaat gebeurdt niet zo oke is.

Dit deel begint met het deel over mark en de intrede van het nieuwe schoolhoofd Mansuetus. Hij hamert in zijn begintoespraak op ijzeren discipline en de leerlingen zullen met straf worden opgevoed. Hij zich hier ook aan, ook als ze nauwelijks iets gedaan hebben. “Het hout” staat symbool voor de straf De rol van Bon als docent Duits waarvoor hij was aangenomen steeds meer ingekrompen wordt. Uiteindelijk is hij niet meer dan een zaalwacht. Eldert Haman gaat op zoek naar Mark die verdwijnen was uit de slaapzaal en vind hierbij Wil. Hij zegt dat Mansuetus de omgang tussen hem en Mark had verboden aangezien echte vriendschappen werden niet door eht schoolhoofd op prijs gesteld

Het is januari 1953. Eldert heeft zo’n verschrikkelijke kiespijn door een verwaarloosd gebit dat hij toestemming krijgt om een tandarts buiten het internaat te raadplegen. Hij gaat er in zijn armoedige  pij naar toe en ontmoet tot twee keer toe, het mooie en lieve weduwetje Patricia Delahaye. Ze is heel vriendelijk en Eldert (26 jaar maar nog maagd)  wordt verliefd op haar. Als hij daarna nog twee keer naar de tandarts moet, wacht ze hem op. Ze heeft een eigen winkeltje en vertelt hem dat haar man in 1950 omgekomen is bij een verkeersongeluk. Ze is nu 28 jaar en gretig en gruizig, maar Eldert is een hopeloze man: hij snapt niets van seks. Daarom geeft ze hem eerst maar sokken van haar overleden man. Hij kan nog helemaal geen seks met haar hebben, maar hij verlangt wel naar haar. Ze zegt dat hij het vunzige internaat met het vele seksuele misbruik moet verlaten, maar hij is bang, durft dat niet te doen en doet er vooral het zwijgen toe. Toch gaat hij een keer uit het internaat terwijl hij niet naar de tandarts hoeft. Dan sleept ze hem mee het bed in en die middag/avond bedrijven ze wel drie keer de liefde. De eerste keer is het niet veel soeps, maar broeder Bonaventura leert snel. Dus dat is seks, denkt hij. Ze zegt dat hij niet naar het internaat moet teruggaan, maar als ze doucht, vlucht hij stiekem weg.

Voor straf moet hij tien dagen naar een streng kamp in Duitsland (in Germisch) , maar hij blijft aan haar denken en masturbeert op haar beeltenis. Dan wordt hij teruggebracht naar Limburg. Intussen correspondeert Patricia met hem via stiekeme briefjes in uitgeleende boeken en hij schrijft haar terug. Een minnebroeder helpt hem erbij. Die vertelt hem dat ze erg verliefd op hem is. Maar Eldert is een schijtebroek en neemt nog steeds geen beslissing die Patricia wil.

Dan ga je terug naar het heden in deel 3. Het schoolhoofd vind het niet zo fijn dat Bon weet wat hij met Mark had gedaan. Er worden meerdere onderzoeken gedaan waar hij niet zo blij mee is. Bon verlaat meerdere keren het internaat om naar “de tandarts” te gaan maar eigenlijk gaat hij naar een weduwen in de stad. Hij weet nog niet veel van seks en verlaat meerdere malen het internaat om het bij haar te leren.

Het hout is zonder twijfels het moeilijkst geschreven boek dat ik ken naast mijn natuurkunde boek. Al op de eerste bladzijde had ik mijn woordenboek er bij gepakt en meerdere keren toegepast. Naast dat geeft het wel een gruwelijk beeld op wat er allemaal uitspookt in zo’n jongensinternaat. Ik raad dit boek niet aan tenzij je een diploma hebt in Nederlands. Het is extreem ingewikkeld wat het voor mij best heel moeilijk maakt.

Malva

Afbeeldingsresultaat voor malva boek

Vanuit het hiernamaals vertelt Malva haar verhaal aan een hedendaagse schrijver.

Ze is met een waterhoofd geboren en is de enigeste dochter van Chileense schrijver Pablo Naruda.  Vanwege haar afwijking verzwijgt de grote dichter het bestaan van zijn dochter. Dat Malva juist Hagar Peeters uitverkoren heeft, dat kan niet anders, zij zelf heeft ook een vader die haar de eerste elf jaar van haar leven eveneens heeft ontkend.
Dat schept een natuurlijke band. In het hiernamaals is Malva niet alleen. Ze is in gezelschap van meerdere kinderen die hetzelfde lot ervaren hebben. En praat ze met andere bekenden figuren zoals Sokrates en Szymborska (poolse nobelprijswinnaar).
Haar lotgenoten zijn van een andere orde; drie kinderen van grote literaire importantie.
Opvallend aanwezig in het boek Malva is de puntkomma. Het symbool voor Malva voor een triest leven voor haar dood op achtjarige leeftijd en het schitterende verhaal dat zij daarvan na haar dood gemaakt heeft.

Behalve haar eigen vader volgt Malva ook die van Hagar. Er zijn raakvlakken: Hagars vader was in de jaren ’70 actief in het Chili Komitee Nederland en reisde veel door het Zuid-Amerikaanse land. Hij publiceerde daar boeken en artikelen over. Zo was hij ook in Santiago tijdens de begrafenis van Neruda. De vraag is of Malva Hagars vader aandraagt of dat de schrijfster zelf hem ten tonele voert?

Malva is een nogal een diep boek. Het is zowel een aanklacht aan de vader van Malva als een aanklacht aan de schrijvers vader. Het is mooi geschreven. Niet te opervlakkig maar niet te moeilijk. Het mooie is ook hoe ze andere mensen er bij betrokken maakt en duidelijk maakt dat het niet oke is wat er gebeurt. Ik raad Malva aan aan iedereen. Het is namelijk een les om mensen waar je om kan geven niet weg te gooien, want voor jouw is het misschien makkelijker maar voor hun is het het grootste probleem wat er is.

 

Jij zegt het

van Connie Palmen

Connie Palmen – Jij zegt het

Met de titel Jij zegt het probeert Connie Palmen een stem te geven aan Ted Hughes. Hij mag nu zijn visie presenteren op zijn huwelijk met Sylvia Plath die haar eigen leven nam. Zeven jaar duurde dit huwelijk. In de roman laat Connie een moeilijke periode die, niet alleen gedomineert wordt door hun liefde, maar eerder door de depressie van Sylvia Plath. Zij was pas acht jaar toen haar vader stierf en had haar eerste zelfmoordpoging tijdens haar studietijd. Toen ze Ted ontmoette dacht ze dat ze het leven toch aan kon en werd drie keer zwanger van hem. De tweede hiervan eindigde in een miskraam. Een groter probleem was het succes dat Hughes had in de literatuur. Hij ontving erkenning van de literaire pers meteen al na zijn eerste dichtersbundel, terwijl Sylvia’s inzending steeds terug worden gegeven Dit leverde een jaloerse instelling van Sylvia op. Na haar dood krijg Ted alle schuld. Iedereen was er van overtuigd dat hij zijn vrouw had ingeruild voor een nieuwe liefde, Assia Wevill. Samen kregen ze nog een dochter. Die samen later zichzelf ook van het leven beroven

 

Jij zegt het is een boek waarin Connie de ik persoon, Ted, aan het woord laat komen. Om te laten zien dat niet alleen zijn vrouw het moeilijk had met haar depressie maar dat ook hij hier onder lijd. Ze probeert de samenleving beide kanten van dit verhaal te laten horen. De roman is meer richting de kant van dichten. Met lange moeilijke zinnen. Connie heeft in deze zinnen de gevoelens en emoties van Ted proberen naar buiten te laten komen. De motieven in het boek gaan richting de donkere kant. Denk aan zelfmoord en dood, het spirituele die Ted van de ramp die Sylvia is probeerde te behoeden en de Jaloezie die men tot vreselijke dingen drijft.

Jij zegt het van Connie Palmen is een interresant maar moeilijk (wat vaak samen gaat) boek. De gedachten erachter mag dan mooi doorschijnen, maar het is niet iets waar je makkelijk in weg kan varen van de realiteit. Daarom kan ik dit niet aanraden voor de meeste van mijn leeftijd, maar meer voor mensen die graag de tijd nemen bij boeken en er graag over na willen denken.

Boek recencies

Ik kom terug

De ik persoon (Adriaan van dis) woont in Parijs en heeft amper nog contact met zijn moeder. Zijn moet die een bejaardenhuis woont vraagt op haar 90ste  verjaardag of Adriaan een zelfmoordpil voor haar kan regelen. In ruil voor die pil geeft ze verhalen aan Adriaan die ze voorheen geheim hield. Van Dis verhuisd uit Parijs naar Brabant naar het dorpje van zijn moeder. Het eerste wat zijn moeder hem vertelt is dat het haar karma is dat ze de vrouw van een soldaat is in elk leven. In Nederlands-Indië waar ze van Dis vader ontmoet had moest ze terwijl haar man weg was voor zichzelf zorgen. Door het verhaal heen blijft de moeder vragen voor de pil maar Van Dis melkt haar helemaal uit. Geen verhaal mag verloren gaan. Andere herinneringen zijn over een bezoek aan de tantes die het over de erfenis hebben. Want Adriaan is een bastaardkind en mag die iets erven of niet. Elke kaar dat van Dis zijn moeder bezoekt neemt hij chocola mee van een specifieke winkel. De moeder vind dit niet altijd een goed idee en wilt liever dat hij die pil al meeneemt. Adriaan woont uiteindelijk in een gastenkamer in het rusthuis. Adriaans halfzus Saskia komt over uit Italië en verzorgd de moeder. Terwijl van Dis naar Frankrijk gaat omdat hij was uitgenodigd op een literair festival.

 

Ik kom terug is een boek waarin de nadruk vooral gelegd is op het verleden van de moeder. Over wat zij allemaal heeft mee moeten maken. Het boek leest vrij snel bestaand uit korte zinnen en een snel verhaal. De verhaal lijn doet niet ingewikkeld. Het verschil tussen moeder en zoon is goed te zien. De herinneringen van de moeder zijn wat ouderwetser en zo hou je ze goed uit elkaar. Het was een best interessant verhaal. De verhalen van de moeder zijn soms best onvoorstelbaar. Wat zij moest doorstaan voor de liefde van Adriaans vader. Ik vind dit boek een goed omdat het snel en licht leest en je jezelf soms in het verhaal wel kan vinden.

 

 

 

Vervoering

Vervoering is een verhaal van verschillende generatie. Het begint met de immigratie van de Indiase Ramdew Raj. Hij besluit na een gebeurtenis in zijn thuisland, doormiddel van wat mooie praatjes, zichzelf op te geven als arbeider. Hij komt na een 2 weekse boottocht in Suriname aan. Met Kumari Nandi een vrouw die hij op de boot ontmoeten heeft hij een verbond en wordt zij zijn vrouw. De twee overleven 5 jaar op laag loon en barre omstandigheden. Zij gaan uiteindelijk zich zetelen en bouwen hun eigen tradities op. Raj die de status van Ramdew op had gebouwd op de plantage word nu verdubbeld doordat hij nu op zijn erf bezocht wordt door mensen die raad zoeken. Zodra Raj is gezetteld komt hij een andere vrouw tegen. Shakuntale Mohan. Samen krijgen ze zijn eerste kind. Kumari Nandi die niet zwanger kon worden zorgt dat de relatie tussen Raj en Mohan wordt afgebroken. Het kind blijft bij Raj. Raj zijn bastaard kind groeit op als het spiegelbeeld van zij vader. Als hij een jong volwassen is verteld Kumari Nandi de waarheid en vertrekt hij uit het huis van zijn vader. Hij gaat nadat hij als soldaat in de tweede wereldoorlog heeft gediend werken in de groep VHP een partij die opkomt voor Hindoestanen in Suriname. Hij trouwt ook en krijgt meerdere kinderen. Zijn kind Mukesh Mohan is de derde generatie die opgroeit als een slimme en ambitieuze jongen. In Paramaribo gaat hij studeren om leraar te worden. Hij wordt ook verliefd op een meisje Seema.

 

Vervoering is een boek over een familie immigranten die hun reis over 3 continenten maakt. Elk hebben ze hun eigen dromen en wensen en werken ervoor om ze uit de laten komen. Het interessante is dat ze iedere generatie zijn eigen cultuur ontwikkeld met nieuwe en oude elementen. De oosterse cultuur is sterk aanwezig wat mij intrigeert. Het is een soort van fantasy wat ik liever lees want je lees over allemaal dingen waarvan je denkt dat het nooit gebeuren zal. Ik vind vervoering een goed boek omdat het je laat zien hoe het vroeger ging. En hoe het ging ergens anders dan het koude Nederland. Al om al is vervoering een goed boek omdat het snel lijst vermaakt en hoewel je er veel bij nadenkt het niet vermoeiend is.

 

 

 

Oorlog en terpetijn

De verteller Stefan Hertmans heeft in 1981 na de dood van zijn opa Urbain Mertien twee briefkoffers met dagboekaantekeningen gevonden. Urbains moeder Celine was van rijkere afkomst, maar werd toch verliefd op de kerkschilder Franciscus. Ze was bij de kerk binnen gelopen waar hij aan het schilderen was.  Francsiscus wordt uitgenodigd om in liverpool de wanden van een kerk te beschilderen. Hij kan daar veel geld mee verdienen. Het gezin blijft in Gent achter. Urbain die graag schilder wil worden gaat op tekenles. Na de terugkomst van zijn vader uit Liverpool gaat zijn gezonheid snel bergafwaarts. Wanneer zijn vader sterft trouwt zijn moeder met zijn buurman. De buurman is niet een leuke stiefvader voor Urbain. Urbain gaat naar de militaire school en wordt soldaat. Zodra de oorlog uitbreekt word hij opgeroepen om te vechten. Het is een chaos. Het Belgische leger weet niet wat het moet doen en de Duitsers zijn beter gewapend. De slag bij de Schiplaken is erg. Urbain overleeft maar veel van zijn leeftijdgenoten niet. ER onstaat daarna een zinloze loopgravenoorlog met over en weer beschietingen. Urbain gedraag zich heldhaftig en wordt gepromoveerd van korporaal tot sergeant majoor. Hij raakt gewond en hersteld in Liverpool. Daar bezoekt hij de kerk waar zijn vader schilderden. Later in het boek wordt er vertelt over Urbain die verliefd word op Maria Emelia Ghys. Ze worden verloofd en trouwen

 

Het boek is een special boek. Als je beseft dat die man het ook echt zo heeft mee gemaakt is vreemd. Ik lees niet zoveel boeken over de oorlogen. Het boek staat vol met verbloemde taal. Waardoor het niet zo makkelijk te lezen valt. Je staat bij bijna elke zin proberen te ontleden wat er nou staat en wat er nou bedoeld wordt. Ik vind dit boek te moeilijk om te lezen om het ook echt leuk te vinden. Ik moest me door de bladzijden heen zwoegen. Al om al vond ik dit geen goed boek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De orgelman

De orgelman gaat over de wedergeboorte van een door Hitler vernietigde kunstenaar: Felix Nussbaum. Nussbaum verblijft in Rome als Hitler in 1933 aan de macht kwam. Zijn kunst die in het jaar daarvoor als uitmuntend werd gezien werd voortaan als entartet gezien. Als jood voelde hij zich niet veilig in Duitsland. Via tussenstops in Italië en Frankrijk komt hij in België terecht. Uiteindelijk komt hij aan in Brussel. Dut rusteloze emigrantenleven waarbij Nussbaum altijd afhankelijk is geweest van de lokale autoriteiten wordt zeer indringend geschreven. IN belgie krijgt Nussbaum een redelijk bestaan voor elkaar. Zijn werk verkoopt goed. Ondertussen houdt hij de ontwikkelingen in Duitsland goed in de gaten want zijn familie woonde er nog steeds. Nussbaum wordt uiteindelijk door de Belgen opgepakt omdat hij een Duitser is en in een gevangenis kamp in Frankrijk gegooid. Nussbaum ontsnapt en keert terug naar Brussel. Daar begint een angstige tijd. De constante dreigingen is terug te vinden in zijn doeken. Elk doek is goed schrijft de schrijver. Want je ziet de oorlog in zijn werk. Hij duikt onder zodra de Duitser België overnamen. Met behulp van vrienden blijven ze verborgen tot ze in het voorjaar van 1944 verraden en opgepakt zijn.

 

Dit boek vind ik behoorlijk slecht. Het gaat over iemand waar ik niet heel veel interesse in heb. Vervolgens wordt het ook niet als boek geschreven. Het voelt meer of ik een biografie heb gelezen. De schilderijen waren ook van ja ik heb ze niet gezien en je kunt een schilderij slecht verbeelden want op een schilderij gebeurt veel. Het was een soms best slaap verwekkend boek. Al om al is dit niet een boek voor jongeren/ leerlingen. Het is niet meeslepend.

 

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.