Boek recencies

Ik kom terug

De ik persoon (Adriaan van dis) woont in Parijs en heeft amper nog contact met zijn moeder. Zijn moet die een bejaardenhuis woont vraagt op haar 90ste  verjaardag of Adriaan een zelfmoordpil voor haar kan regelen. In ruil voor die pil geeft ze verhalen aan Adriaan die ze voorheen geheim hield. Van Dis verhuisd uit Parijs naar Brabant naar het dorpje van zijn moeder. Het eerste wat zijn moeder hem vertelt is dat het haar karma is dat ze de vrouw van een soldaat is in elk leven. In Nederlands-Indië waar ze van Dis vader ontmoet had moest ze terwijl haar man weg was voor zichzelf zorgen. Door het verhaal heen blijft de moeder vragen voor de pil maar Van Dis melkt haar helemaal uit. Geen verhaal mag verloren gaan. Andere herinneringen zijn over een bezoek aan de tantes die het over de erfenis hebben. Want Adriaan is een bastaardkind en mag die iets erven of niet. Elke kaar dat van Dis zijn moeder bezoekt neemt hij chocola mee van een specifieke winkel. De moeder vind dit niet altijd een goed idee en wilt liever dat hij die pil al meeneemt. Adriaan woont uiteindelijk in een gastenkamer in het rusthuis. Adriaans halfzus Saskia komt over uit Italië en verzorgd de moeder. Terwijl van Dis naar Frankrijk gaat omdat hij was uitgenodigd op een literair festival.

 

Ik kom terug is een boek waarin de nadruk vooral gelegd is op het verleden van de moeder. Over wat zij allemaal heeft mee moeten maken. Het boek leest vrij snel bestaand uit korte zinnen en een snel verhaal. De verhaal lijn doet niet ingewikkeld. Het verschil tussen moeder en zoon is goed te zien. De herinneringen van de moeder zijn wat ouderwetser en zo hou je ze goed uit elkaar. Het was een best interessant verhaal. De verhalen van de moeder zijn soms best onvoorstelbaar. Wat zij moest doorstaan voor de liefde van Adriaans vader. Ik vind dit boek een goed omdat het snel en licht leest en je jezelf soms in het verhaal wel kan vinden.

 

 

 

Vervoering

Vervoering is een verhaal van verschillende generatie. Het begint met de immigratie van de Indiase Ramdew Raj. Hij besluit na een gebeurtenis in zijn thuisland, doormiddel van wat mooie praatjes, zichzelf op te geven als arbeider. Hij komt na een 2 weekse boottocht in Suriname aan. Met Kumari Nandi een vrouw die hij op de boot ontmoeten heeft hij een verbond en wordt zij zijn vrouw. De twee overleven 5 jaar op laag loon en barre omstandigheden. Zij gaan uiteindelijk zich zetelen en bouwen hun eigen tradities op. Raj die de status van Ramdew op had gebouwd op de plantage word nu verdubbeld doordat hij nu op zijn erf bezocht wordt door mensen die raad zoeken. Zodra Raj is gezetteld komt hij een andere vrouw tegen. Shakuntale Mohan. Samen krijgen ze zijn eerste kind. Kumari Nandi die niet zwanger kon worden zorgt dat de relatie tussen Raj en Mohan wordt afgebroken. Het kind blijft bij Raj. Raj zijn bastaard kind groeit op als het spiegelbeeld van zij vader. Als hij een jong volwassen is verteld Kumari Nandi de waarheid en vertrekt hij uit het huis van zijn vader. Hij gaat nadat hij als soldaat in de tweede wereldoorlog heeft gediend werken in de groep VHP een partij die opkomt voor Hindoestanen in Suriname. Hij trouwt ook en krijgt meerdere kinderen. Zijn kind Mukesh Mohan is de derde generatie die opgroeit als een slimme en ambitieuze jongen. In Paramaribo gaat hij studeren om leraar te worden. Hij wordt ook verliefd op een meisje Seema.

 

Vervoering is een boek over een familie immigranten die hun reis over 3 continenten maakt. Elk hebben ze hun eigen dromen en wensen en werken ervoor om ze uit de laten komen. Het interessante is dat ze iedere generatie zijn eigen cultuur ontwikkeld met nieuwe en oude elementen. De oosterse cultuur is sterk aanwezig wat mij intrigeert. Het is een soort van fantasy wat ik liever lees want je lees over allemaal dingen waarvan je denkt dat het nooit gebeuren zal. Ik vind vervoering een goed boek omdat het je laat zien hoe het vroeger ging. En hoe het ging ergens anders dan het koude Nederland. Al om al is vervoering een goed boek omdat het snel lijst vermaakt en hoewel je er veel bij nadenkt het niet vermoeiend is.

 

 

 

Oorlog en terpetijn

De verteller Stefan Hertmans heeft in 1981 na de dood van zijn opa Urbain Mertien twee briefkoffers met dagboekaantekeningen gevonden. Urbains moeder Celine was van rijkere afkomst, maar werd toch verliefd op de kerkschilder Franciscus. Ze was bij de kerk binnen gelopen waar hij aan het schilderen was.  Francsiscus wordt uitgenodigd om in liverpool de wanden van een kerk te beschilderen. Hij kan daar veel geld mee verdienen. Het gezin blijft in Gent achter. Urbain die graag schilder wil worden gaat op tekenles. Na de terugkomst van zijn vader uit Liverpool gaat zijn gezonheid snel bergafwaarts. Wanneer zijn vader sterft trouwt zijn moeder met zijn buurman. De buurman is niet een leuke stiefvader voor Urbain. Urbain gaat naar de militaire school en wordt soldaat. Zodra de oorlog uitbreekt word hij opgeroepen om te vechten. Het is een chaos. Het Belgische leger weet niet wat het moet doen en de Duitsers zijn beter gewapend. De slag bij de Schiplaken is erg. Urbain overleeft maar veel van zijn leeftijdgenoten niet. ER onstaat daarna een zinloze loopgravenoorlog met over en weer beschietingen. Urbain gedraag zich heldhaftig en wordt gepromoveerd van korporaal tot sergeant majoor. Hij raakt gewond en hersteld in Liverpool. Daar bezoekt hij de kerk waar zijn vader schilderden. Later in het boek wordt er vertelt over Urbain die verliefd word op Maria Emelia Ghys. Ze worden verloofd en trouwen

 

Het boek is een special boek. Als je beseft dat die man het ook echt zo heeft mee gemaakt is vreemd. Ik lees niet zoveel boeken over de oorlogen. Het boek staat vol met verbloemde taal. Waardoor het niet zo makkelijk te lezen valt. Je staat bij bijna elke zin proberen te ontleden wat er nou staat en wat er nou bedoeld wordt. Ik vind dit boek te moeilijk om te lezen om het ook echt leuk te vinden. Ik moest me door de bladzijden heen zwoegen. Al om al vond ik dit geen goed boek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De orgelman

De orgelman gaat over de wedergeboorte van een door Hitler vernietigde kunstenaar: Felix Nussbaum. Nussbaum verblijft in Rome als Hitler in 1933 aan de macht kwam. Zijn kunst die in het jaar daarvoor als uitmuntend werd gezien werd voortaan als entartet gezien. Als jood voelde hij zich niet veilig in Duitsland. Via tussenstops in Italië en Frankrijk komt hij in België terecht. Uiteindelijk komt hij aan in Brussel. Dut rusteloze emigrantenleven waarbij Nussbaum altijd afhankelijk is geweest van de lokale autoriteiten wordt zeer indringend geschreven. IN belgie krijgt Nussbaum een redelijk bestaan voor elkaar. Zijn werk verkoopt goed. Ondertussen houdt hij de ontwikkelingen in Duitsland goed in de gaten want zijn familie woonde er nog steeds. Nussbaum wordt uiteindelijk door de Belgen opgepakt omdat hij een Duitser is en in een gevangenis kamp in Frankrijk gegooid. Nussbaum ontsnapt en keert terug naar Brussel. Daar begint een angstige tijd. De constante dreigingen is terug te vinden in zijn doeken. Elk doek is goed schrijft de schrijver. Want je ziet de oorlog in zijn werk. Hij duikt onder zodra de Duitser België overnamen. Met behulp van vrienden blijven ze verborgen tot ze in het voorjaar van 1944 verraden en opgepakt zijn.

 

Dit boek vind ik behoorlijk slecht. Het gaat over iemand waar ik niet heel veel interesse in heb. Vervolgens wordt het ook niet als boek geschreven. Het voelt meer of ik een biografie heb gelezen. De schilderijen waren ook van ja ik heb ze niet gezien en je kunt een schilderij slecht verbeelden want op een schilderij gebeurt veel. Het was een soms best slaap verwekkend boek. Al om al is dit niet een boek voor jongeren/ leerlingen. Het is niet meeslepend.

 

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.