Alleen maar nette mensen

Algemene informatie

Auteur: Robert Vuijsje
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Genre: Psychologische roman
Jaar uitgave: 2008

Samenvatting

In Amsterdam Oud-Zuid wonen alleen maar nette mensen, ook woont de Joodse maar Marokkaans uitziende David daar. David heeft zijn diploma gehaald op het gymnasium waar ook zijn vrienden Daan en Bas de opleiding hebben afgerond. Op het gymnasium heeft hij ook Naomi leren kennen met wie hij al een tijdje verkering heeft maar dat staat op een laag pitje. Zoals gebruikelijk in Oud-Zuid gaan zijn vrienden studeren, David echter niet. David is op zoek naar zichzelf, naar wat hij nou eigenlijk is: gewoon een Nederlander of een allochtoon? Hij gaat het zoeken buiten Oud-Zuid waar hij hoopt zwarte ronde dames met grote borsten en dikke billen te vinden die ook intellectueel zijn. David ontmoet Rowanda, een zwarte dame die aan zijn idealen voldoet, maar zij is niet intellectueel. Ze krijgen verkering en David ontmoet Rowanda’s neef Ryan. Ryan verteld aan David dat het normaal is om ‘bijvrouwen’ te hebben, dus gaan ze samen op stap om te laten zien hoe dat werkt. Als ze in een bar zijn ziet David een mooie zwarte dame waar hij op afstapt en mee gaat dansen, maar dan komt Rowanda opeens binnen met haar nichtjes. Rowanda houdt niet van liegmannen, David was wel een liegman, hij ging vreemd dus ze maakte het uit. David kan in Amsterdam geen intellectuele zwarte dame vinden en heeft gehoord dat die wel rondlopen in Memphis, Amerika. Hij besluit om daar voor onbepaalde tijd naartoe te gaan. Daar ontdekt hij dat de intellectuele zwarte dames niet echt zwart zijn, het zijn bounty’s: zwart van buiten wit van binnen. Weer terug in Nederland krijgt hij te horen dat zijn ‘vriendin’ Naomi gaat met één van zijn beste vrienden Daan. David ontmoet een Marokkaans meisje Naima, zij is wel intellectueel. Hij geeft het een kans.

Mening

Ik vond het een interessant verhaal. De opbouw was logisch en het zat niet ingewikkeld in elkaar. Het open einde sprak mij persoonlijk erg aan, omdat het laat zien dat alles wel verveeld en de hoofdpersoon blijft zoeken naar nieuwe spanning. Ook komt in het verhaal goed naar voren hoe ver leefwerelden uit elkaar liggen. Daarnaast is er ook wat humor in het boek verwerkt in de vorm van typerende en herkenbare situaties. Ik raad dit boek aan.

Turks fruit

Algemene informatie

Auteur: Jan Wolkers
Uitgeverij: Meulenhoff
Genre: Psychologische roman
Jaar uitgave: 1969

Samenvatting

Wanneer de ik-persoon aan het liften is, wordt hij opgepikt door Olga. Ze krijgen een heftige relatie, en trouwen. Olga’s moeder is tegen dit huwelijk en probeert Olga te manipuleren de ik-persoon te verlaten. Na een tijd gaat ze er dan ook vandoor met een zakenman. De ik-persoon heeft het er erg moeilijk mee en probeert zijn verdriet te verwerken. Dat doet hij door de ene na de andere relatie te hebben. Na enkele korte en mislukte huwelijken komt Olga terug in het leven van de ik-persoon. Ze blijkt ongeneeslijk ziek te en ligt in het ziekenhuis, ze heeft kanker en haar haren vallen uit. Ook haar tanden zitten los en het enige wat ze durft te eten is Turks fruit. Op het laatst gaat ze vredig dood.

Mening

Ik vond het verhaal soms een beetje lastig te volgen. Het was niet chronologisch verteld, wat het een beetje warrig maakte. Verder vond ik het wel een goed verhaal. Er komt goed naar voren hoe veel een persoon voor iemand kan betekenen.

De jongen in de gestreepte pyjama

Algemene informatie

Auteur: John Boyne
Uitgeverij: Arena
Genre: Oorlogsroman
Jaar uitgave: 2006

Samenvatting

Bruno woont met zijn familie in Duitsland. Het verhaal begint in 1943. Hij gaat met zijn familie verhuizen vanwege het werk van zijn vader. Zijn vader is namelijk een hoge Duitse militair. Een stukje van zijn huis vandaan is een gebied omringt door een hoog hek. Binnen het hacken lopen mannen en jongens met gestreepte pyjama’s. Bruno bezoekt de plek regelmatig en raakt bevriend met een jongen aan de andere kant van het hek. Als Bruno te horen krijgt dat hij weer gaat verhuizen, maakt hij een plan met de jongen. Ze graven een gat onder het hek en Bruno gaat met de jongen mee. Diezelfde dag moeten ze een speciaal gebouw in. Nadat ze hun kleding uit hebben gedaan, worden ze naar een ruimte geleid waar dodelijk gas in wordt gepompt. Bruno en de jongen overlijden. De volgende dag, als de familie op zoek is naar Bruno, komen ze het gat tegen met Bruno’s kleding ernaast.

Mening

Ik had de film van dit boek al eerder gezien en ik vond dat wel een mooie film. Echter vond ik dat het verhaal beter tot zijn recht kwam in het boek. In het boek lees je het echt vanuit het perspectief van Bruno. Doordat je het leest uit de ogen van een onschuldig jongetje, komt erg goed naar voren hoe gruwelijk de tweede wereldoorlog eigenlijk was. Verder is het verhaal eigenlijk heel simpel en in het boek is het ook niet onnodig moeilijk uitgewerkt. Omdat dit boek een uniek zicht op de tweede wereldoorlog biedt, raad ik dit boek zeker aan.

Fabriekskinderen

Algemene informatie

Auteur: Jacob Jan Cremer
Uitgeverij: Thieme
Genre: Novelle, pamflet
Jaar uitgave: 1863

Samenvatting

Op een koude, vroege winterochtend moeten de kinderen Saartje, Evert en Sander, zoals elke ochtend, vertrekken naar de wolspinnerij, waar ze hard moeten werken in vreselijke omstandigheden. Saartje heeft een tikkend gevoel in haar hoofd en krijgt door het werken koorts. Sander wordt achtergelaten door zijn grote broer Evert op straat omdat hij niet meer verder wil en valt in slaap op de stoep. Willem van Hoogstadt vindt Sander en neemt hem mee naar huis: hij geeft hem wat te eten en kleren en laat hem vertellen over het slechte leven dat hij leidt. Daarna neemt Willem Sander in huis, zodat hij niet meer arm hoeft te zijn. Intussen is Saartje weer thuis en zo ernstig ziek dat ze ‘s nachts in haar bed overlijdt.

Mening

De hoofdlijn van het verhaal was goed te volgen, maar die stelde ook niet zo heel veel voor om eerlijk te zijn. Wel is het de auteur gelukt om er veel emotie in te leggen. Hierdoor voel ik me als lezer erg betrokken bij de kinderen uit het verhaal en hierdoor waardeer ik wel beter hoe goed ik het eigenlijk heb. Ik raad dit boek daarom zeker aan leeftijdsgenoten aan.

Erik of het klein insectenboek

Algemene informatie

Auteur: Godfried Bomans
Uitgeverij: Het Spectrum
Genre: dierenverhaal, satire
Uitgavejaar: 1941

Samenvatting

Erik Pinksterblom is negen jaar en kan niet slapen. Hij heeft het gevoel dat er iets staat te gebeuren. Hij besluit nog even te leren voor een proefwerk dat hij morgen heeft. Het gaat over insecten.
Er hangt in schilderij boven het bed van Erik waarop alle insecten staan. Hij droomt ervan om daar te zijn. Op dat moment komt zijn droom uit. Hij is piepklein geworden en zit in het schilderij. Hij beleeft hier allerlei avonturen. Maar de insecten beginnen door te krijgen dat er iets anders is aan Erik. Op een gegeven moment ontmoet Erik een mierenkolonie en hij besluit zijn ware aard aan hen te onthullen. Dan vraagt hij hun hulp om terug te keren naar de mensenwereld.

Mening

Toen ik net begon met lezen was het een beetje lastig om erin te komen. Het was in een oude manier van schrijven geschreven. Verder lijkt het verhaal in eerste instantie heel simpel en makkelijk. Maar het was wel nodig om de tijd te nemen of goed na te denken over de diepe, achterliggende gedachte. Verder was alles duidelijk en gedetailleerd beschreven, waardoor het redelijk makkelijk was om je in te leven in het verhaal. Het boek eindigde met een gesloten einde. Over het algemeen vindt ik een open einde interessanter, maar bij dit verhaal vond ik het wel fijn dat er een gesloten einde was. Toch raad ik dit boek niet aan. Het was niet erg spannend en naar mijn mening vaak ook niet zo interessant.

Het bittere kruid

Algemene informatie

Auteur: Marga Minco
Uitgever: Uitgeverij Prometheus Bert Bakker
Genre: Autobiografisch proza, oorlogsroman
Jaar uitgave: 1957

Samenvatting

Marga Minco komt uit een Joodse familie. Ze woont samen met haar familie in Breda tijdens de Duitse bezetting in Nederland. Het gezin doet heel makkelijk over de situatie, maar komen er al snel achter hoe ernstig het eigenlijk is. Als eerst wordt de zus van Marga, Bettie, meegenomen. Een tijdje later worden de ouders van Marga naar een slechte wijk in Amsterdam gestuurd. Marga en Dave moeten thuis blijven vanwege een doktersadvies. Dave heeft een vriendin, Lotte, en ze wonen met z’n drieën samen.

Marga besluit om bij haar ouders in Amsterdam te gaan wonen. Maar hier is de oorlog veel dichterbij dan in Breda. Rond deze tijd worden er veel joden gearresteerd, dus ze hebben een schuilplaats. Echter komen de soldaten onverwachts en worden Marga’s ouders opgepakt. Marga weet te ontsnappen en gaat weer naar Dave en Lotte, die nu ergens in Amsterdam ondergedoken zitten. Maar ook hier gaat het fout. Iemand komt erachter dat ze joods zijn, dus vluchten ze naar Utrecht. Als Lotte wordt aangehouden op het station, besluit Dave met haar mee te gaan. Marga gaat in haar eentje naar Utrecht. Het aanvankelijke adres heeft geen plaats meer, dus wordt ze naar een boerderij gestuurd. Een kennis van haar familie, Wout, helpt haar aan een nieuwe identiteit. Ook brengt hij haar naar een huis waar ze veilig is en een nieuw leven kan opbouwen. Dave, Bettie, Lotte en haar ouders ziet ze nooit meer terug.

Mening

Ik heb inmiddels al wel wat verhalen gelezen over de Tweede Wereldoorlog, maar dit verhaal beschrijft weer een ander persoon met een andere visie op de situatie en daardoor is het toch wel interessant. Ik had namelijk niet eerder een boek gelezen waar de angsten die de Joden hadden zo goed naar voren kwamen. Ook het feit dat het vanuit het ik-perspectief is geschreven, maakt het nog iets echter en kun je je beter inleven in de hoofdpersoon. Verder was het boek gemakkelijk te lezen, wat ik persoonlijk wel fijn vind. Als je dus geïnteresseerd bent in een boek over de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van een Jood, dan raad ik het aan. Maar los daarvan is het voor een groot hetzelfde als andere oorlogsverhalen.

Hersenschimmen Recensie

Algemene informatie

Auteur: J. Bernlef
Uitgever: Querido
Genre: Psychologische roman
Jaar uitgave: 1984

Samenvatting

Maarten woont gelukkig samen met zijn vrouw Vera. Hij is al een oude man en begint een beetje vergeetachtig te worden. Geen probleem, denkt hij in eerste instantie, maar daar blijft het niet bij. Hij vergeet steeds vaker dingen en is vaak diep in zijn gedachten verzonken.  Op een dag breekt hij zelfs in bij een vakantiehuis, omdat hij dacht dat hij te laat zou zijn op zijn vergadering. Ook vergeet hij dat mensen en dieren dood zijn. Vera laat een meisje in huis wonen die op Maarten kan passen als zij er zelf niet is. Al gauw vergeet Maarten wie het is en denkt dat ze iemand anders is, zijn dochter bijvoorbeeld. Op een gegeven moment vergeet hij zelfs wie Vera is.

Aan het einde van het boek vergeet Maarten wie hij zelf is. Hij begint over zichzelf te praten in de derde persoon. Hij trekt zich steeds meer terug in zijn hoofd en heeft amper contact met de buitenwereld. Zijn gedachten worden losse fragmenten van wat er om hem heen gebeurt.

Mening

Het boek sprak mij heel erg aan omdat ik weinig wist over dementie. Ik was erg geïnteresseerd in hoe het is als je dementie krijgt. Het verhaal heeft dat erg goed uitgewerkt en doordat het in het ik-perspectief is geschreven, maak je het zelf mee. Het werd mij erg duidelijk hoe verwarrend het aan het begin is voor Maarten. Er kwam ook duidelijk naar voren hoe vervelend het voor Vera is naarmate haar man steeds onbereikbaarder werd.

Ik vond het boek prettig geschreven. De schrijfstijl maakte het boek gemakkelijk te lezen. De flashbacks en gedachtesprongen maakten het boek soms een beetje verwarrend, maar geven je wel veel informatie over Maarten. Verder was het verhaal gewoon chronologisch geschreven en daardoor gemakkelijk te volgen.

Recensie Bint

Algemene informatie

Auteur: Ferdinand Bordewijk
Uitgever: De Gemeenschap
Genre: Ideeënroman, toekomstroman
Jaar uitgave: 1931

Samenvatting

De Bree komt als leraar bij de school van Bint werken. Hij valt een jaar in voor een andere leraar die is weggepest. Bint is een vastberaden man en zet altijd zijn wil door. Vanwege de vele ruzies met ouders over Bints strenge regiem, had de school besloten geen nieuwe leerlingen meer aan te nemen. Hierdoor zitten er alleen nog maar vierde en vijfde klassers op de school.

De Bree moet les geven aan de door Bint samengestelde klas, 4D. Al snel noemt De Bree deze klas ‘de hel’ en de leerlingen beschrijft hij als monsterlijke dieren. De Bree ziet dit als een uitdaging en ‘verklaart de oorlog’ aan klas 4D. Hij pakt de klas streng aan en laat zien wie de baas is. Ondanks dat zijn manier van lesgeven goed lijkt te werken, vinden de leerlingen zijn lessen niet fijn. Ze vinden hem te boos, te afstandelijk en te streng. De klas wilt vrede met hem sluiten, maar De Bree gaat hier niet mee akkoord.

Vanwege een slecht rapport, pleegt een leerling zelfmoord. Er ontstaat een hoop oproer en zelfs een opstand, maar Bint slaat deze neer met de klas 4D, de hel. Aan het eind van het jaar besluit De Bree dat hij nog een jaar wilt blijven, ondanks dat hij in eerste instantie maar van plan was om één jaar te blijven. Als hij het volgende schooljaar weer naar school komt, is Bint weg. De Bree probeert hem nog te bereiken en op te zoeken, maar Bint laat niets van zich weten.

Mening

Ik vond het verhaal erg aangrijpend en dat maakte het leuk om te lezen. Het was erg interessant om te lezen hoe er om werd gegaan met de dood van Van Beek en hoe zelfs Bint het niet meer aankon. Het was voorspelbaar dat er iets mis zou gaan, maar ik had niet verwacht dat Van Beek echt zelfmoord zou plegen. Ook het einde zag ik niet aankomen. Doordat het niet zo voorspelbaar was, vond ik het boek leuk om te lezen. Ik denk dat dit verhaal wel redelijk realistisch is en dat er in 1934 zulke scholen hebben bestaan.

De chronologische opbouw maakte het verhaal gemakkelijk te volgen. Er werd veel gebruik gemaakt van beeldspraak, maar dat was over het algemeen wel te begrijpen. De schrijver laat je zien hoe De Bree denkt en hoe hij zich ontwikkeld. Ik kom me niet inleven in De Bree, maar ik vond het wel interessant hoe hij over bepaalde dingen dacht.

Warenar recensie

Algemene informatie

Auteur: P.C. Hooft
Uitgever: Cornelis Lodowijcksen vander Plassen
Genre: Blijspel
Eerste druk: 1617

Samenvatting

Warenar heeft een pot met goud en is geobsedeerd door de angst dat zijn pot gestolen kan worden. Hierdoor wantrouwt hij iedereen. Ook durft hij niets van zijn pot goud uit te geven, want hij is bang dat hij wordt aangezien als een rijke man.

Rijckert, de buurman van Warenar, wilt trouwen met Warenars dochter, Klaertje. Warenar gaat hiermee akkoord, maar ondertussen is Klaertje al zwanger van Ritsert. Lecker, de knecht van Rijckert, steelt de pot met goud.

Ritsert besluit aan Warenar te vertellen dat Klaertje zwanger van hem is en vraagt of hij mag trouwen met Klaertje. Warenar overlegt eerst met Rijckert en ze vinden het allebei goed. Ritsert ontdekt dat Lecker de pot met goud heeft gestolen en dwingt Lecker deze terug te geven aan Warenar. Alle gebeurtenissen hebben Warenar geleerd niet zo gierig te zijn en hij geneest van zijn obsessie. Warenar besluit dan de pot met goud als huwelijkscadeau aan Ritsert en Klaertje te geven.

Mening

Ik las natuurlijk de ‘vertaalde’ versie, maar ze hadden nog steeds de rijm uit het oorspronkelijke verhaal behouden. Dat is natuurlijk mooi gedaan, maar ik vond het een beetje onnodig. Bovendien las het niet zo fijn, zeker het feit dat elke regel met een hoofdletter begon ik me ook een beetje aan te ergeren.

Het verhaal zelf vond ik niet verkeerd, maar ook niet leuk. Het gaat de hele tijd om Warenar met zijn pot goud waar hij zo geobsedeerd mee is. Dit maakt de boodschap of les die de schrijver wilt overbrengen erg duidelijk, maar ik vond het verhaal daardoor een beetje saai.

Het karakter van Warenar is overdreven, maar de rest van het verhaal is redelijk realistisch. Dit geeft een beetje een beeld van hoe mensen toen leefden en met elkaar omgingen, wat ik dan soms wel interessant vond om te lezen.

Karel ende Elegast recensie

Algemene informatie

Auteur: Onbekend
Uitgever: Amsterdam University Press
Genre: Ridderroman
Eerste druk: 1982

Samenvatting

Koning Karel wordt midden in de nacht wakker door een stem, de stem van een engel. De engel vertelt Karel dat hij moet gaan stelen van God. Karel komt gemakkelijk zijn kasteel uit, want alle wachters liggen te slapen. Daar heeft God voor gezorgd. Als hij in het bos is, komt hij iemand tegen. Het blijkt de verbannen vazal van de Karel te zijn, Elegast. Karel besluit daarom niet zijn eigen naam te vertellen en zegt dat hij Adelbrecht heet. Ze besluiten om te gaan stelen bij Eggerick, de zwager van Karel. Terwijl ze bij Eggerick binnen zijn, horen ze Eggerick zeggen dat hij van plan is om Karel te vermoorden. Volgens Karel heeft God er voor gezorgd dat hij dit te weten is gekomen.

De volgende dag besluit Karel om Eggerick en zijn mensen op te sluiten. Eggerick ontkent alles en daagt degene uit die anders denkt. Karel laat Elegast komen en mag vechten voor Karel. Elegast doodt Eggerick. Hij wordt in ere hersteld en trouwt met de zus van Karel.

Mening

Ik vond het verhaal leuker dan verwacht. Het was interessant om te lezen wat toen hun leefgewoontes waren of hoe ze tegen zaken als bijvoorbeeld het rechtssysteem keken. Het verhaal was erg makkelijk te volgen en niet zo lang, dat vond ik zelf wel fijn. Ondanks dat het verhaal zo simpel was, was het soms wel spannend. Het voorspelbare einde vond ik dan weer tegenvallen.
Samenvattend vond ik het leuker om te lezen dan verwacht, maar ik zou het niet zelf in mijn vrije tijd lezen.
Als je geïnteresseerd bent in verhalen over Karel en de tijd waarin hij leefde, raad ik dit boek zeker aan. Zo niet, dan vind je dit waarschijnlijk redelijk saai.