Karel ende Elegast recensie

Algemene informatie

Auteur: Onbekend
Uitgever: Amsterdam University Press
Genre: Ridderroman
Eerste druk: 1982

Samenvatting

Koning Karel wordt midden in de nacht wakker door een stem, de stem van een engel. De engel vertelt Karel dat hij moet gaan stelen van God. Karel komt gemakkelijk zijn kasteel uit, want alle wachters liggen te slapen. Daar heeft God voor gezorgd. Als hij in het bos is, komt hij iemand tegen. Het blijkt de verbannen vazal van de Karel te zijn, Elegast. Karel besluit daarom niet zijn eigen naam te vertellen en zegt dat hij Adelbrecht heet. Ze besluiten om te gaan stelen bij Eggerick, de zwager van Karel. Terwijl ze bij Eggerick binnen zijn, horen ze Eggerick zeggen dat hij van plan is om Karel te vermoorden. Volgens Karel heeft God er voor gezorgd dat hij dit te weten is gekomen.

De volgende dag besluit Karel om Eggerick en zijn mensen op te sluiten. Eggerick ontkent alles en daagt degene uit die anders denkt. Karel laat Elegast komen en mag vechten voor Karel. Elegast doodt Eggerick. Hij wordt in ere hersteld en trouwt met de zus van Karel.

Mening

Ik vond het verhaal leuker dan verwacht. Het was interessant om te lezen wat toen hun leefgewoontes waren of hoe ze tegen zaken als bijvoorbeeld het rechtssysteem keken. Het verhaal was erg makkelijk te volgen en niet zo lang, dat vond ik zelf wel fijn. Ondanks dat het verhaal zo simpel was, was het soms wel spannend. Het voorspelbare einde vond ik dan weer tegenvallen.
Samenvattend vond ik het leuker om te lezen dan verwacht, maar ik zou het niet zelf in mijn vrije tijd lezen.
Als je geïnteresseerd bent in verhalen over Karel en de tijd waarin hij leefde, raad ik dit boek zeker aan. Zo niet, dan vind je dit waarschijnlijk redelijk saai.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>